شاهدان عینی گفتهاند عامل تیراندازی این کنیسه درهنگام شلیک به سمت جمعیت فریاد میزده است "همه یهودیان باید کشته شوند."
این اتفاق چند روز پس از آن رخ داد که فرد دیگری حداقل 13 بسته انفجاری برای برخی از بلندپایهترین سران حزب دموکرات و از منتقدان جدی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ارسال کرد. گرچه ارسال این بستهها تلفات جانی دربرنداشت، با این حال، این اقدامات برای چند روز جامعه آمریکا را در بهت و نگرانی فرو برد.
گرچه رادیکالیسم، خشونت و تروریسم داخلی یک بیماری مزمن در آمریکا به شمار میآید، با این حال، این بیماری درسالهای اخیر مجددا عود کرده است.
به عنوان مثال؛ چند سال پیش یک جوان نژادپرست تعدادی ازعبادت کنندگان سیاهپوست را درکلیسایی درایالت کارولینای جنوبی به رگبار بست و تجمع موافقان و مخالفان نژادپرستی در شارلوتسویل ایالت ویرجینیا نیز یک کشته برجا گذاشت.
این در حالی است که در اغلب تجمعات سیاسی- انتخاباتی در آمریکا نفرتپراکنی و نفرتجویی ازمخالفان بوده موج میزند و حتی برخورد با پدیده مهاجرتهای غیرقانونی نیز با رفتارهایی همچون جداسازی اجباری والدین ازکودکان همراه شده است. این موارد حکایت از آن دارد که جامعه آمریکا بیش ازهر زمان دیگری، تحمل و مدارای خود را از دست داده و به شدت دو قطبی شده است.
فقدان تحمل سیاسی و اصرار بر پدیده "خود حقپنداری" از سوی فعالان اجتماعی بهویژه هویتگرایان و نژادپرستان، موجب شده که افراد برای حذف رقیب، به سلاح، وسیله سهل الوصول در جامعه آمریکا متوسل شوند و یکدیگر را به راحتی به کام مرگ بفرستند.
به عنوان مثال، جریانهای افراطی در آمریکا با هرگروه غیر خودی شامل اقلیتهای نژادی، دینی و جنسیتی مخالفت میروزند و برای برخورد با آنان، به سرعت راه خشونت و کشتار را در پیش میگیرند.
درحالی که پیش از این چنین به نظر میرسید که بنیانهای دموکراسی در آمریکا به قدری قوی شدهاند که قادر هستند ازحل غیرمسالمت آمیز منازعات اجتماعی جلوگیری بهعمل آورند. درعین حال، چنین انتظار میرفت که رعایت حقوق اقلیتها، احترام به پیروان ادیان و حفظ جان شهروندان به اصول خدشهناپذیر و بدیهی در جامعه آمریکا بدل شده باشد.
اما تحولات چند سال اخیر نشان میدهد که هنوز رنگینپوستان در معرض تبعیضات نژادی قرار دارند؛ مسلمانان و یهودیان با خطر حملات جانی مواجه هستند و عوامل تروریسم داخلی توان تهدید روسای جمهوری سابق این کشور را دارند.
جو بایدن، معاون رییس جمهور پیشین آمریکا در توصیف وضعیت کنونی این کشور میگوید: این هیچ شباهتی به آمریکا ندارد. این ما نیستیم. اکنون زمان آنست که کار کنیم. امیدوارم این اتفاق اخیر برای اینکه همه قانع شوند و به این اختلافات پایان دهند، کافی باشد.
با این حال، فرهنگ نهادینه شده خشونت در آمریکا، دسترسی آسان به سلاح گرم، اوجگیری نبردهای ایدئولوژیک، تشدید رویکرد تهاجمی سیاستمداران و کاهش مداراورزی و تحمل اجتماعی شهروندان آمریکا، در حال حاضر امید به خاموش شدن شعلههای رادیکالیسم در این کشور را کم رنگ کرده است.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
بیشتر بخوانید:
وحشتناک و ویرانگر؛ توصیف ترامپ از تیراندازی در پنسیلوانیا
افزایش شمار تلفات تیراندازی پنسیلوانیا به 11 نفر