تحلیل:

ایران پرس: با نزدیک شدن به پایان تعطیلات تابستانی و بازگشایی دانشگاه های آمریکا شمارش معکوس برای ازسرگیری اعتراضات دانشجویی علیه جنایات اسراییل در غزه و همراهی آمریکا با آن آغاز شده است.

گزارش رسانه های خبری آمریکایی حاکی از این است که همزمان با بازگشت دانشجویان به دانشگاه‌های آمریکا، مسئولان دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده برای مقابله با موج جدید اعتراض‌های دانشجویی علیه رژیم اسرائیل آماده می‌شوند.

در حالی که تعطیلات تابستانی دانشگاه‌های آمریکا، تظاهرات دانشجویان علیه جنایات اسرائیل در جنگ غزه را با وقفه مواجه کرد، در عین‌حال هم به دانشجویان معترض و هم به مقام‌های آموزش عالی ایالات متحده و روسا و مسئولان دانشگاه‌های این کشور فرصت داد تا برای اقدام‌های خود در ترم پاییز برنامه‌ریزی کنند.

با بازگشت دانشجویان به دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده، مسئولان این دانشگاه‌ها در حال آماده شدن برای مقابله با احیای فعالیت‌ها و اعتراض‌های دانشجویی علیه جنگ غزه هستند و برخی از این دانشگاه‌ها در نظر دارند تا قوانین جدیدی را برای محدود کردن نوع و دامنه اعتراض‌هایی که بهار گذشته دانشگاه‌های آمریکا را فرا گرفت، به اجرا بگذارند.

برخی از قوانین جدید اتخاذ شده از سوی دانشگاه‌ها شامل ممنوعیت برپایی چادرهای اعتراضی، محدود کردن مدت زمان اعتراض‌ها، اجازه برگزاری اعتراض‌ها صرفاً در مکان‌های تعیین شده و جلوگیری از برپایی اعتراض‌ها در محوطه‌هایی است که محل استقرار ساختمان‌های آموزشی یا اداری دانشگاه‌هاست.

بسیاری از سیاست‌های جدید اتخاذ شده از سوی دانشگاه‌ها، دانشجویان معترض را ملزم می‌کند که از قبل برای برپایی تجمع‌های اعتراضی ثبت‌نام کرده و مجوز بگیرند، مکان‌های برگزاری تجمع‌های اعتراضی را محدود می‌کند و همچنین محدودیت‌های جدیدی را برای استفاده از بلندگو، بنر و پوستر تعیین می‌کند.

پیش‌نویسی از یک سند مربوط به دانشگاه هاروارد که رسانه‌های آمریکا گزارش داده‌اند حاکی از آن است که این دانشگاه در صدد ممنوع کردن تظاهرات‌های شبانه و نوشتن شعار است.

اعتراضات علیه جنگ غزه در پردیس دانشگاه کلمبیا در ماه آوریل آغاز شد و الهام بخش ایجاد اردوگاه های مشابه در سایردانشگاه ها در سراسر ایالات متحده و فراتر از آن شد.

با افزایش اعتراضات، رئیس دانشگاه کلمبیا با فشار لابی حامی صهیونیست ها و با ادعای کم کاری در برابر افزایش «یهود ستیزی» دانشگاه، به همراه جمعی دیگر از روسای دانشگاه های آمریکا، به کمیته کنگره احضار شدند.

روز بعد از احضار، او به پلیس شهر نیویورک اجازه داد تا برای پاکسازی اعتراضات وارد محوطه دانشگاه شوند و حدود صد نفر دستگیر شدند که خشم معترضان و برخی دانشگاهیان را برانگیخت و خواستار استعفای او شدند.

تنش ها در پایان آوریل بیشتر شد، زمانی که پلیس دوباره به محوطه دانشگاه بازگشت و حدود 300 نفر را دستگیر کرد و اردوگاه معترضان حامی فلسطین را از محوطه پردیس دانشگاه جمع کرد.

حمله پلیس به دانشجویان و بازداشت آنها در دانشگاه کلمبیا آمریکا اعتراضات ضد اسرائیلی را در آمریکا دوباره شعله ور ساخت. قبل از این درگیری‌ها، دانشجویان این دانشگاه از مسئولان دانشگاه خواسته بودند تا روابط خود را با شرکت‌ها و موسسات اسرائیلی قطع کنند.

رئیس دانشگاه کلمبیا در بیانیه استعفا خود گفت: "در طول تابستان، من توانستم فکر کنم و تصمیم گرفتم که حرکت من در این مرحله به بهترین وجه به کلمبیا کمک می کند تا از چالش های پیش رو عبور کند. من اکنون استعفای خود را اعلام می کنم تا قبل از شروع دوره جدید، رئیسی جدید روی کار بیاید."

استعفای رئیس دانشگاه مورد استقبال کسانی قرار گرفته که او را متهم به رونق دادن به یهودستیزی کرده بودند. در همین حال برخی از منتقدان سیاست‌های جدید دانشگاه‌های آمریکا برای مقابله با برپایی اعتراض‌های دانشجویی از جمله انجمن اساتید دانشگاه‌های ایالات متحده با صدور بیانیه‌ای این سیاست‌های بیش از حد محدود کننده را که می‌تواند آزادی بیان را منع کند، محکوم کردند.

در بیانیه انجمن اساتید دانشگاه‌های ایالات متحده تاکید شده است که کالج‌ها و دانشگاه‌های آمریکایی نباید گفت وگوها و بحث‌های آزاد را حتی در مورد عمیق‌ترین باورهای جامعه آمریکا سرکوب کنند بلکه باید مشوق برگزاری این گفت وگوها و بحث‌های آزاد باشند.

برخورد شدید پلیس با اساتید و دانشجویان و صحنه‌های ضرب و شتم آنها اذهان عمومی در این کشور را جریحه دار کرد. رسانه‌های آمریکایی در تحلیل‌ها و گزارش‌های متعدد این اعتراض‌ها و رخدادها را شبیه‌ترین واقعه به تحولات دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی در آمریکا در اعتراض به جنگ ویتنام معرفی کردند.

استفاده از خشونت و ابزارهای پلیسی برای مقابله و سرکوب تجمعات و اعتراضات آرام و روز افزون دانشجویان و جوانان آمریکایی و ورود پلیس به محیط دانشگاهی، مخالف ادعاهای آن کشور درباره اصل آزادی بیان و آزادی تجمعات بوده و محیط و مراکز علمی را امنیتی می‌سازد.

اینگونه سرکوب‌های خشونت آمیز در امتداد سیاست حمایت علنی از کشتارها و جنایات جنگی اسرائیل به شمار می‌رود و موجب تشویق آن رژیم به ادامه تنش آفرینی، جنگ افروزی و نسل کشی خواهد شد.

بی تردید تجمعات اعتراضی نشانه خشم و نگرانی فزاینده وجدان‌های بیدار در آمریکا از جمله جامعه مسلمانان آن کشور و نیز نگرانی‌های روزافزون جامعه جهانی نسبت به استمرار و تقویت حمایت مالی، سیاسی و تسلیحاتی گسترده دولت و کنگره آمریکا از جنایات جنگی و نسل کشی در فلسطین و نادیده گرفتن حقوق بشر و بین الملل است.

اکنون تظاهرات دانشجویان طرفدار فلسطین به عنوان مهمترین جنبش ضد اسرائیلی تاریخ آمریکا در دهها دانشگاه آمریکا و اروپا با قدرت خواستار پایان یافتن جنگ در غزه، آتش بس و عدم حمایت حاکمان کاخ سفید از صهیونیست‌ها علیه فلسطینیان شده است و در عین حال پشتوانه ای را برای ازسرگیری مذاکرات آتش بس در دوحه فراهم کرده است و اگر چنانچه این مذاکرات به زودی به نتیجه نرسد اعتراضات دانشجویی با توجه به عمق و گستره جنایات جنگ غزه شدیدتر از گذشته ازسرگرفته خواهد شد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117

بیشتر بخوانید:

واکنش ایران به اجبار دادگاه کالیفرنیا برای پایان دادن به اعتراضات ضد صهیونیستی

ضرب‌ و شتم دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه لس‌‌ آنجلس