این شورا که نقش « اتاق مشترک بازرگانی ویتنام و ایران» را ایفا می کند؛ پس از توافق سال 2016 سران دو کشور برای تقویت مناسبات اقتصادی و افزایش مبادلات تجاری تا دومیلیارد در سال 2020 تشکیل شد.
ویتنام از اعضای ده گانه اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا آ.سه آن و ایران نیز از کشورهای مهم خاورمیانه واز اعضای مهم سازمان همکاری اقتصادی اکو است.
روابط دیپلماتیک دو کشور در سال 1973 آغاز شد اما زمان آغاز توسعه روابط اقتصادی و تجاری ایران و ویتنام از سال 2003 است که تا سال 2011 با رشد قابله ملاحظه ای از سی میلیون دلار به 316 میلیون دلار رسید.
با این حال نبود ارتباط بانکی مناسب و مهیا نبودن بستر مناسب برای فعال شدن بخشهای خصوصی باعث شد تا مبادلات دوکشور از رشد مطلوب و مورد انتظار برخوردار نباشد. با این حال تقویت نگاه تجارت محور ایران و ویتنام به بازارهای جذاب یکدیگر و رقابتی شدن بازارهای منطقه ای و بین المللی باعث شد تا محافل تجاری دوکشور به طور جدی برای شناسایی ظرفیتهای توسعه همکاری اقدام کنند.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر در بخشهای مختلف زیر ساختی همچون خدمات فنی و مهندسی، داروسازی، کشاورزی و صنایع آلومنیوم به موفقیت های چشمگیری دست یافته است و آمادگی کامل دارد؛ نیازهای ویتنام را از جمله در بخش تامین برق به طور کامل برآورده کند.
این کشور با بازاری بالغ بر 200 میلیارد دلار در سال بدون تردید بازار جذابی برای صنایع رو به رشد ایران است.
محمدرضا نعمت زاده وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت ایران می گوید: «ما میتوانیم تمام ظرفیت تولید برق ویتنام را پوشش دهیم .همچنین ایران در اغلب حوزهها دارای تولید تجهیزات پزشکی است که میتوان این تجهیزات را در ویتنام مورد استفاده قرار داد که علاوه بر کیفیت خوب قیمتی به مراتب پایین تر از کشورهای اروپایی و ژاپن دارد.»
ویتنام که به تازگی روند توسعه اقتصادی را اغاز کرده نه تنها بازار جذابی برای سرمایه گذاری و تولیدات مشترک از جمله در بخش کشاورزی و صنایع مختلف محسوب میشود بلکه می تواند سکوی مناسب صادراتی برای جمهوری اسلامی ایران در حوزه آ.سه آن باشد.
به گفته غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران؛ «ویتنام به منزله پلی برای ارتباط ایران با کشورهای آسیای جنوب شرقی است و توسعه همکاریهای تجاری با کشورهای آسیایی از اولویتهای ایران محسوب میشود.از اینرو در سال ۲۰۱۶ همکاریهای بین دو کشور ۲۲ درصد افزایش یافت».
در هر حال، افزایش سفرهای متقابل تجار ایران و ویتنام و شناسایی هرچه بیشتر ظرفیتهای توسعه روابط، صدور سریع روادید تجاری و حتی لغو آن، تقویت همکاری های بخش خصوصی و بانکی به همراه برقراری پروازهای مستقیم و منظم از جمله راه کارهای توسعه روابط تجاری و سرمایه گذاری ایران و ویتنام است که می تواند فراتر از توافق های صورت گرفته به توسعه روابط کمک کند.118/110
مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
ضرورت همکاری ایران و ویتنام در مجامع بینالمللی
تاکید مقامات ایران و ویتنام بر گسترش روابط دوجانبه اقتصادی
برگزاری نهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ویتنام در تهران