به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «رضا سلطانعلی زاده» دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به انعقاد قرارداد پروژه دکلهای حفاری افقی انحرافی یا RSS با وزارت نفت گفت: از سال ۸۴ نیاز به دستیابی به این تجهیزات در کشور احساس شد و از سال ۹۰ کشور به دنبال واردات ان بوده است.
وی با بیان اینکه این دکل برای افزایش برداشت نفت به ویژه در مخازن نفتی مشترک مورد نیاز است، اظهار کرد: بهره برداری از این دستگاه هزینه برداشت نفت را به شدت کاهش می دهد؛ چرا که این دستگاه قادر است از نقطهای به صورت افقی حفاری را انجام دهد تا به مخزن مورد نظر برسد.
سلطانعلیزاده دستگاه حفاری افقی RSS را شامل بخشهایی چون مکانیکی، الکترونیکی، نفتی و تجهیزات هدایت پذیری پیشرفته دانست و یادآور شد: در این شیوه باید در زیر زمین حفاری صورت گیرد، در حالی که دسترسی به GPS وجود ندارد، ضمن آنکه دستگاه RSS نیز دارای پیچیدگیهای فناورانه بسیار زیادی است و تجهیزات آن نیز باید به گونهای در کنار هم قرار گیرند که مواد نفتی، آب و گاز و جامدات موجود در مواد نفتی تاثیری بر روی تجهیزات مورد استفاده، نگذارد.
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با بیان اینکه دستگاه حفاری افقی در کنار اجزای این دستگاه، فناوریهای دیگری نیاز دارد، نمونه آن را نحوه اعمال سیمان بر سقف حفاری افقی دانست.وی تاکید کرد: وجود این پیچیدگیها موجب شده تا دانش فنی ساخت این تجهیزات در دنیا تنها در اختیار سه کشور آمریکا، انگلیس و چین باشد. این تجهیزات در سه نوع ساخته میشود که همه این تجهیزات مورد نیاز کشور است.
مراسم امضای موافقتنامه همکاری مشترک در زمینه طراحی، ساخت و بهرهبرداری، تجهیز، حفاری هدایتپذیر دورانی RSS و فناوریهای وابسته آن شب گذشته در کوشک وزارت نفت برگزار شد.
این قرارداد در راستای همکاریهای وزارت نفت با معاونت علمی و در راستای تفاهمنامه دو میلیارد دلاری است که در حاشیه نمایشگاه نفت و گاز که در سال جاری برگزار شد، منعقد شده است.
دستگاه حفاری افقی RSS از تجهیزات هایتک حفاری نفت است که تنها سه کشور در دنیا از این فناوری برخوردار هستند و با امضای این موافقتنامه ایران نیز به جمع کشورهای دارنده این فناوری پیوست.
117