بنابر نتایج منتشر شده در دور اول انتخابات شهرداری ها «آن ایدالگ» شهردار کنونی پاریس و نامزد سوسیالیست ها با کسب 30درصد آرا در صدر قرار گرفته است.
"رشیدا داتی" نامزد جمهوریخواهان با 22درصد آرا دوم شده و نامزد حزب حاکم جمهوری به پیش، با کسب 17درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفته است.
"بوزن" وزیر سابق بهداشت فرانسه پس ازکناره گیری "بنجامن گریوو"، گزینه مورد حمایت رئیس جمهوری فرانسه برای شهرداری پاریس، به درخواست مکرون از پست وزارتی استعفا کرد و نامزد انتخابات شهرداری پاریس شد."گریوو" پس از آن که ویدئویی غیراخلاقی منتسب به او در شبکه های اجتماعی پخش شد از نامزدی در انتخابات اعلام انصراف کرد.
این انتخابات درحالی برگزار شد که میزان مشارکت شهروندان فرانسوی به دلیل ترس از ویروس کرونا بسیار ضعیف گزارش شده است. بسیاری از شهروندان پیش از برگزاری انتخابات خواستار تعویق آن از سوی مکرون بودند و بسیاری از شهرداران پس از تاکید دولت بر برگزاری انتخابات به نشانه اعتراض از مقام خود استعفا کردند. با این حال رییس جمهوری فرانسه بر برگزاری انتخابات شهرداری ها در موعد مقرر تاکید داشت.
مکرون گفت: انتخابات شهرداری ها در موعد مقررکرون برگزار می شود و ویروس کرونا نباید حیات سیاسی و دموکراتیک این کشور را تهدید کند.
بنا بر اعلام وزارت کشور فرانسه تنها 44 درصد از واجدان شرایط در دور اول انتخابات شرکت کرده اند و اکنون احتمال تعویق دور دوم انتخابات قوت گرفته است.
انتخابات شهرداری ها در فرانسه، رویداد مهمی محسوب میشود و نتایج آن میتواند در ساختار و ترکیب قدرت سیاسی تأثیرگذار باشد به ویژه انتخاب شهردار پایتخت و شهرهای بزرگ فرانسه، میتواند پیامدهای مهمی در عرصۀ سیاست داخلی فرانسه داشته باشد. در واقع انتخابات شهرداری ها آزمون مهمی برای مکرون رئیس جمهوری فرانسه و حزب وی محسوب می شود.
اگرچه پیش از این پیش بینی می شد حزب مکرون شانس چندانی برای پیروزی در این انتخابات نداشته باشد اما اکنون نتایج به دست آمده، بیش از پیش نشان دهنده ضعف عملکرد رییس جمهوری فرانسه و نارضایی شهروندان این کشور است. مکرون که با وعده بهبود شرایط اقتصادی به ویژه ایجاد اشتغال و افزایش رشد اقتصادی، قدرت را در فرانسه به دست گرفت، اکنون عملکردش با انتقاد و نارضایی عمومی و روز افزون فرانسویان روبه رو است.
در این زمینه می توان به شکل گیری و ادامه جنبش موسوم به جلیقه زردها در اعتراض به سیاست های اقتصادی و اجتماعی مکرون اشاره کرد؛ جنبشی که 70 هفته است در شهرهای مختلف فرانسه ادامه دارد و شرکت کنندگان در آن خواهان تجدید نظر در سیاست های اقتصادی و حتی کناره گیری مکرون از قدرت هستند.
اصلاح قانون بازنشستگی موضوع دیگری است که اعتراضات بسیاری را در فرانسه در پی داشته اما با پافشاری مکرون، اصلاحات قانون بازنشستگی انجام شد؛ موضوعی که خشم و نارضایتی بسیاری از فرانسویان را تشدید کرده است.
از نظر بسیاری از شهروندان این کشور مکرون رییس جمهوری طبقه ثروتمند در فرانسه است و موضع گیری ها و سیاست های وی به زیان طبقه متوسط و پایین این کشور و موجب افزایش فاصله طبقاتی در فرانسه شده است. از نظر بسیاری نیز عملکرد مکرون شرایط را برای قدرت گرفتن بیشتر احزاب دست راستی و افراطی در فرانسه فراهم آورده است تا با شعارهای پوپولیستی قدرت بیشتری را به دست آورند و برای حضور بیشتر درعرصه های سیاسی آماده شوند.
براساس نظرسنجی لوفیگارو درجه محبوبیت مکرون و ادوارد فیلیپ نخست وزیر فرانسه به سیر نزولی خود را ادامه می دهد؛ از سپتامبر گذشته تاکنون اعتماد به مکرون به 24درصد کاهش یافته است و چنانچه این روند نزولی ادامه داشته باشد، رکورد 22درصد بی اعتمادی به "اولاند" رئیس جمهور سوسیالیست فرانسه که در اواخر دوران ریاست جمهوری او در سال 2017 ثبت شده بود، شکسته خواهد شد.
انتخابات کنونی نشان داد که مردم فرانسه حداقل آنانی که در این شرایط خطرناک همه گیری ویروس کرونا به پای صندوق های رای رفته اند، خواستار تغییر بنیادین و معترض سیاست های دولت کنونی فرانسه هستند از این رو به نظر می رسد مکرون و حزب وی روزهای سختی را برای بازسازی اعتبار و به دست آوردن حمایت مردم این کشورپیش رو دارند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/118