«الکساندر ووچیچ» Aleksandar VUCIC نخستوزیر صربستان و«هاشم تاچی»Hashim THACI رئیسجمهوری کوزوو در این گفتوگوی تلفنی، بر اهمیت همکاری برای گسترش روابط میان بلگراد و پریشتینا تأکید کردند.
«فدریکا موگرینی» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم با صدور بیانیه ای، مذاکرات رهبران صربستان و کوزوو را موجب دلگرمی دانست و از مذاکرات سطح بالا و فشرده بین دو طرف در روزهای آینده خبر داد.
موگرینی افزود، اگر دو طرف خواهان پیگیری روابط نزدیکتر با اتحادیه اروپا هستند پیشرفت در زمینه عادی سازی روابط میان آنها ضروری است.
روابط میان کوزوو و صربستان در هفتههای اخیر به پایینترین سطح خود از زمان آغاز مذاکرات سال ۲۰۱۱ رسیده است. تنش پس از آن شروع شد که بلگراد در اوایل ماه جاری قطاری با رنگ آمیزی و طرحهای پرچم صربستان عازم مناطق صرب نشین شمال کوزوو کرد که خشم پریشتینا را برانگیخت.
۵۰۰ هزار صرب تبا، میخواهند تحت حاکمیت بلگراد باشند
صربستان استقلال کوزوو را به رسمیت نمی شناسد و از این رو، برای عبور قطار مذکور درصدد کسب اجازه از پریشتینا برنیامد. این قطار قرار بود یک خط ارتباطی مهم میان صربستان با شمال کوزوو برقرار کند. در شمال کوزوو ۵۰۰ هزار صرب تبار ساکن هستند که از پذیرش استقلال کوزوو سر باز زده و میخواهند تحت حاکمیت بلگراد قرار بگیرند.
کوزوو که درفوریه 2008 از صربستان اعلام استقلال کرد اعزام این قطار را یک اقدام تحریکآمیز دانست. رهبران آلبانیایی تبار کوزوو اعلام کردند هدف از اعزام این قطار تحریک کردن اهالی کوزوو بود تا به موجب آن بهانهای برای صربستان به منظور مداخله نظامی و ملحق کردن نواحی شمالی کوزوو به خاک این کشور فراهم شود.
با این حال، دولت بلگراد دستور داد این قطار قبل از رسیدن به شمال کوزوو در خاک صربستان متوقف شود و علت این مساله را احتمال درگیری نیروهای ویژه کوزوو برای منفجر کردن ریل قطار و صلح خواهی صربستان اعلام کرد. در مقابل کوزوو که از سوی صربستان متهم به برنامهریزی برای دستگیر کردن راننده این قطار شده این اتهامات را رد کرد.
فشارهای اتحادیه اروپا، مصلحت سنجی صربستان و انعطاف پذیری مقامات کوزوو در نهایت موجب تماس بلگراد و پریشتینا به منظور تنش زدایی و انجام تلاش هایی برای عادیسازی روابط با یکدیگر شد. دولتمردان صربستان، آینده روشن این کشور را در ورود به اتحادیه اروپا می دانند.
صربستان پس از دستگیری رهبران جنایتکاران جنگی صربهای بوسنی و کرواسی و تحویل انها به دادگاه جنایتکاران جنگی یوگسلاوی توانست رضایت اتحادیه اروپا را برای امضای توافقنامه ثبات و همکاری به دست آورد. گام بعدی صربستان برای ورود به اتحادیه اروپا، پیشرفت در مذاکرات با کوزوو است و مقامات بلگراد به این نتیجه رسیده اند که استقلال کوزوو در مسیر بی بازگشت است.
دولت البانیایی تبار پریشتینا نیز به این نتیجه رسیده است که راه ورود کوزوو به سازمان ملل و عضویت در اتحادیه اروپا به توافق با صربستان وابسته است. دولت پریشتینا حتی درباره سطح خودمختاری منطقه صرب نشین شمال کوزوو موضع خود را منعطف کرده است. بدیهی است تنش زدایی و عادی سازی روابط صربستان و کوزوو به دلیل برقراری ثبات در بالکان برای اتحادیه اروپا نیز اهمیت دارد، در این حال هنوز ناهمواریهای زیادی در مسیر عادی سازی روابط صربستان و کوزوو وجود دارد.118/110
بیشتربخوانید:
روسیه و تنش زدایی میان کوزوو و صربستان/تحلیل
تنش در روابط بلگراد و پریشتینا با حرکت یک قطار از صربستان به کوزوو
اتهام جدید کوزوو علیه صربستان / تحلیل