به گزارش ایران پرس، "محمدجواد ظریف" در مصاحبه با روزنامه سوئیسی "باسلرسایتونگ" تصریح کرد: وقتی آمریکا از توافق هستهای با ایران خارج شد، شماری از کشورهای اروپایی مجموعه تعهداتی را پذیرفتند که شامل 12 مورد بود اما اینستکس شامل این موارد نمی شود بلکه تنها مقدمهای برای اجرای وعده های این کشور هااست. در توافق هسته ای نرمال شدن روابط اقتصادی پیش بینی شده است. یک سیستم مبتنی بر تبادلات تجاری مانند اینستکس به منزله عادی سازی روابط اقتصادی نبوده بلکه عکس آن است.
ظریف در ادامه این مصاحبه تاکید کرد ما آماده ایم با این شرایط زندگی کنیم چرا که از شرکای خود در اروپا درخواست زیادی نمی خواهیم داشته باشیم. اما اینستکس اولا هنوز عملی نشده است و ثانیا اجرایی شدن آن حدود 9 ماه زمان برد و سوم اینکه پول باید در آن وجود داشته باشد و تنها زمانی پول در آن وجود دارد که تجارتی وجود داشته باشد، معاملات نفتی و یا سرمایه گذاری در ایران. این چیزی است که ضرورت دارد.
انتقاد ظریف از سر خم کردم اروپا در برابر تحریم های آمریکا
وزیر خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به این پرسش که صادرات نفت ایران از 2.5 میلیون بشکه در روز به بیش از یک میلیون کاهش یافته و آیا این در دراز مدت کافی است گفت: خیر، این کافی نیست و کم تر از میزانی است که ما در دوران تحریم های سازمان ملل متحد و قبل از توافق اتمی می فروختیم. اما حالا ایالات متحده با همه قدرت فشار ایجاد می کند و همه در برابر این فشارها سر خم می کنند. شرکت های اروپایی ایران را ترک می کنند. کلمات زیبا در دراز مدت کارایی ندارند.
پایبندی ایران به برجام به اراده و خواست مردم بستگی دارد
ظریف در ادامه در پاسخ به این پرسش که کشور شما تا چه مدت در این شرایط در برجام باقی می ماند گفت: این به اراده و خواست مردم ما بستگی دارد. اقلیتی قدرتمندی در کشور ما مخالف برجام بودند. اما اگر مردم بیشتر عصبانی شوند این گروه ممکن است به زودی اکثریت شوند. بر اساس یک نظر سنجی هنوز 51 درصد شهروندان از ماندن ما در برجام حمایت می کنند. اما ما نمی توانیم بر خلاف خواست ملت عمل کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر سوء مدیریت دولت گفت: سال گذشته ما علی رغم سالها سوء مدیریت رشد هشت درصدی داشتیم. چرا ما حالا در سراشیبی قرار گرفته ایم؟ به خاطر تحریم ها. در غیر این صورت چیزی تغییر نکرده است. سوء مدیریت و مسائل ساختاری اقتصاد در ایران چیز جدیدی نیست.
خبرنگار این روزنامه سوئیسی در ادامه این پرسش را مطرح کرد که معافیت های ایالت متحده برای خرید نفت ایران در ماه می منقضی می شود و اگر این معافیت ها تمدید نشود آیا این به منزله پایان برجام است گفت: من اعتقاد ندارم که این معافیت ها به خاطر رعایت حال ایران و توافق هسته ای در نظر گرفته شده است، بلکه به دلیل ارزیابی های آمریکا از بازار نفت بوده است. آمریکاییها به نگرانیهای اروپاییها هیچ توجهی نمیکنند و از آنها میخواهند که از توافق خارج شوند. جامعه جهانی باید تصمیم بگیرد که آیا به نفع آنهاست که بگذارند، آمریکا به دیکته کردن غیرقانونی خود ادامه دهد. اروپاییها باید از خود بپرسند که با وجود چنین سابقهای اگر آمریکا خواستار پایان رابطه تجاری با چین باشد، چه خواهند کرد؟
اروپا در حال حاضر هیچ نفتی از ما نمی خرد
ظریف در ادامه گفت اگر همگی مشتریان (نفت) ایران تصمیم بگیرند که در برابر تهدیدهای آمریکا سر فرود آورند در این صورت ایران هم ابزار دیگری خواهد داشت.
وزیر خارجه کشورمان افزود: «من در این مورد چیزی نمی گویم. ترامپ از غافلگیری خوشش میآید و به همین دلیل ما هم با او همینطور رفتار خواهیم کرد. هماکنون تمامی بازار ما خارج از اروپاست و اروپایی ها در حال حاضر از ما نفت نمیخرند و با احتیاط به تحریمها توجه دارند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین درباره شرایط داخلی کشور گفت: «ایران کشوری بسیار باثباتی است چرا که ما به نیروهای خارجی تکیه نداریم. ثبات ما از داخل تامین میشود اما مردم در رنج به سر میبرند. تقریبا هیچ کارشناسی انتظار نداشت که این تعداد از مردم در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی به خیابان بیایند. آنها میتوانستند به تعطیلات بروند اما حمایت خود را نشان دادند.»
اکثر مردم ایران موافق سیاست های دولت در منطقه هستند
وی همچنین گفت: بخشی از مردم ما هستند که از سیاست خارجی ما ناراضی اند و آن ها می توانند این نارضایتی را در خیابان ها و یا مقاله روزنامه ها بیان کنند. اما یک نظر سنجی که ما آن را انجام نداده ایم بلکه دانشگاه مریلند انجام داده است نشان می دهد اکثر قریب به اتفاق مردم ایران معتقدند که سیاست خارجی ما در سوریه و منطقه برای امنیت ملی ما حیاتی است.»
ظریف همچنین گفت: تنها دلیل حضور ایران در سوریه مبارزه با تروریسم و دعوت دولت سوریه است.
وزیر خارجه کشورمان افزود، مبارزه با تروریسم در سوریه به پایان نرسیده است. بخش های زیادی از شهر ادلب همچنان تحت اشغال جبهه النصره است و در اطراف دیر الزور هم همچنان تروریست هایی وجود دارند و حتی در عراق هم این گونه است. تروریست ها چهره متفاوتی به خود گرفته اند. آنها به خانه رفته اند و منتظرند تا در فرصتی مناسب دوباره به صحنه بیایند. ما باید مراقب باشیم. اگر دیگر به ما نیازی نباشد این پایان حضور ما خواهد بود.»
ایران به دعوت دولت سوریه در این کشور حضور دارد
بازلرسایتونگ همچنین به درگیریها میان رژیم صهیونیستی و ایران اشاره کرد. ظریف در پاسخ گفت: «اسرائیلیها ماجراجوییهایی میکنند و ماجراجویی همیشه خطرناک است. ما به دعوت دولت سوریه در این کشور هستیم. اسرائیل حریم هوایی سوریه، لبنان و نیز قوانین بین الملی را نقض میکند. اگر دلیلی برای نگرانی باشد، آن (دلیل) رفتار اسرائیل است.»
وزیر خارجه کشورمان با رد نکردن امکان تقابل نظامی با اسرائیل گفت: «ما از نیروهای خود حفاظت خواهیم کرد.»
ظریف همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا وضعیت موجود در بلندی های جولان قابل قبول است گفت: خیر، اما این یک مسئله داخلی در سوریه است و مربوط به ما نیست. ما نمی توانیم به دوستان خود بگوییم که چه سیاست خارجی را دنبال کنند. ما نمی توانیم درباره مسائل احتمالی صحبت کنیم بدون اینکه دولت سوریه درباره آن تصمیم گرفته باشد و حضور ما در سوریه برای مبارزه با تروریسم است و تمام.
116/117
بیشتر بخوانید:
مذاکرات کارشناسی ایران با سه کشور اروپایی درباره اینستکس بزودی در پاریس
اینستکس؛ بازیسیاسی اروپا درقبال ایران/ تحلیل
اینستکس درچارچوب برجام معنی دارد