تورم بالا، فشارهای مالی شدیدی را برای اکثر خانوارهای آمریکایی ایجاد و آنها را مجبور به پرداخت هزینه های بیشتر روزمره برای کالاهایی مانند غذا، بنزین و اجاره کرده است. این تورم به خصوص بر آمریکاییهای کمدرآمد فشار می آورد که درآمدهای آنها به شدت از نوسانات قیمتی تاثیر می گیرد.
در عین حال نرخ مستمر افزایش تورم در آمریکا وضعیت سیاسی جو بایدن رئیس جمهوری دموکرات را بدتر کرده است. همین مساله موجب شده تا بایدن به فرافکنی در این زمینه پرداخته و روسیه را به عنوان متهم اصلی وضعیت نابسامان تورم در آمریکا معرفی نماید.
رئیس جمهور آمریکا روز جمعه در بیانیه ای با توجه به افزایش سرسام آور قیمت ها در کشورش مدعی شد مقابله با تورم را در اولویت دولت خود قرار داده اما "افزایش قیمت ها نتیجه اقدامات ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه" بوده و در ماه مه به شدت بر آمریکا تاثیر گذاشته است.
در واقع اقدامات دولت بایدن در تحریم انرژی روسیه که از صادر کنندگان نفت به آمریکا محسوب می شد و تاثیرات کلی دربازارهای نفتی بین المللی موجب افزایش بی سابقه بهای حامل های انرژی از جمله بنزین و گازوئبل در ایالات متحده و در نتیجه افزایش نرخ توروم در این کشور شده است.
اکنون بایدن به جای اینکه خود را به دلیل تحریم روسیه سرزنش کند انگشت تهام را متوجه اقدامات پوتین کرده است در حالی که مسکو هیچ گاه خواهان تحریم نفتی خود از سوی واشنگتن نبوده است.
البته بایدن شرکتهای نفتی آمریکایی را نیز به دلیل تولید نکردن نفت بیشتر برای جبران خلاء ناشی از تحریم نفتی روسیه سرزنش کرده است.
در عین حال نگاهی به آمارها به ویژه روند افزایشی تورم در آمریکا در ماه های اخیر نشان می دهد که برخلاف ادعای بایدن، این روند مدتها قبل از حمله روسیه به اوکراین در اواخر فوریه 2022 آغاز شده و بنابراین دلایل و علل آن غیر از اقدامات پوتین بوده است.
در ژوئن 2021 نرخ تورم در آمریکا 5.4 درصد بوده و در ماه های بعد تا آخر سال 2021 به 7 درصد رسیده است. در سال 2022 در ماه ژانویه تورم 7.5 درصد و در فوریه 7.9 درصد افزایش پیدا کرده است.این رقم در مارس 8.5 ، در آوریل 8.3 و در مه 8.6 درصد شده است.
بدین ترتیب مشخص است که برخلاف ادعای بایدن ، مسائل دیگری باعث افزایش بی سابقه تورم در آمریکا شده است.
در واقع علل تورم در آمریکا فراتر از اقدامات روسیه است. در برهه کنونی اقتصاد آمریکا به علت به هم خوردن تعادل بین عرضه و تقاضا به ویژه به دلیل تاثیرات منفی اقتصادی ناشی از همه گیری کرونا ، با افزایش قیمت ها وتورم فزاینده روبرو شده که این موضوع از سال ۱۹۹۱ بی سابقه بوده است.
افزایش تقاضا از سوی مشتریان از یک سو و نبود عرضه کالا از سوی دیگرو به عبارت دیگر اختلال در زنجیره تامین و همچنین افزایش دستمزدها، اقتصاد این کشور را در فشار قرار داده و موجب این تورم بی سابقه شده است.
کارشناسان اقتصادی یکی دیگر از عوامل جهش تورمی کنونی در آمریکا را ، وجود زمینه برای رشد بیشتر قیمت ها بر اساس انتظارات مصرف کنندگان در باره تورم آتی می دانند.
«مکس کایزر Max Keiser» کارشناس سیاسی میگوید: افزایش قیمت کالاهای اساسی و خانه در آمریکا نشان میدهد که تورم در این کشور خیلی بیشتر از آن چیزی است که فدرال رزرو میخواهد مردم بدانند. تورم روز افزون به دغدغه اصلی آمریکایی ها که امیدوار بودند در پی از سرگیری فعالیتهای اقتصادی پسا کرونا گشایشی در اوضاع مالی و اقتصادی آنها رخ دهد تبدیل شده است.
افزایش بی سابقه تورم در آمریکا اکنون به معضلی جدی برای دولت بایدن تبدیل شده که ناچار است علاوه بر مقابله با همه گیری کرونا ، طرح های کلان اقتصادی و اجتماعی مد نظرش را نیز دنبال نماید. ضمن اینکه این امر می تواند تاثیر منفی بر انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا که قرار است در نوامبر 2022 برگزار شود البته به ضرر دموکراتها بگذارد. چون مردم آمریکا دولت بایدن را مقصر اوضاع نابسامان اقتصادی کنونی می دانند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
بایدن، پوتین را مقصر افزایش تورم در آمریکا دانست
نارضایتی آمریکاییها از عملکرد «جو بایدن» در مهار تورم