ایران پرس - وزارت کشور تونس اعلام کرد، نیروهای پلیس این کشور حدود 600 نفر را در سه روز به جرم سرقت، غارت، آتش سوزی و انسداد خیابان ها دستگیر کرده اند.

اعتراض ها در تونس از اوایل ژانویه 2018 آغاز شد.

در این اعتراض ها، تظاهرات مردم با تخریب اماکن عمومی و غارت مراکز خرید و بستن مسیرها و آتش سوزی همراه شد و امنیت اجتماعی در مناطق مختلف تونس کاهش یافت.

نکته مهم در خصوص این اعتراض ها این است که در آستانه هفتمین سالگرد انقلاب تونس شکل گرفت.

«زین العابدین بن علی»، دیکتاتور تونس پس از کمتر از یک ماه اعتراض مردمی در 14 ژانویه 2011 از تونس فرار کرد.

ریشه اصلی انقلاب علیه بن علی، مشکلات معیشت بود و اکنون با گذشت هفت سال، مشکلات اقتصادی همچنان عامل اصلی شکل گیری اعتراض های مردمی در تونس است.

دولت تونس با مشکلاتی نظیر کاهش سرمایه گذاری، کاهش شدید ارزش پول ملی، افزایش کسری بودجه و افزایش بدهی به 70 درصد تولید ناخالص داخلی مواجه است.

دولت برای مقابله با این چالش ها به افزایش قیمت کالاها و لغو یارانه ها اقدام کرد اما این اقدام ها سبب افزایش تورم و شدت گرفتن مشکلات معیشت مردم تونس شد.

به همین دلیل نیز اعتراض های اخیر از شهرهای دورافتاده در جنوب و غرب تونس آغاز شد و به مرکز این کشور سرایت کرد.

موضوع مهم درباره اقتصاد تونس این است که نه فقط منبع اصلی درآمدهای حکومتی تونس بر خلاف اغلب کشورهای عربی از نفت نیست بلکه این کشور وارد کننده نفت و مواد سوختی نیز است.

«جعفر قنادباشی»، کارشناس مسائل آفریقا، معتقد است که درآمد اقتصادی تونس از توریسم بوده، اما این درآمد کاهش یافته و دولت به دلیل جبران کاهش درآمدهای گردشگری، مالیات را افزایش داده است.

برخورد قهرآمیز با معترضان به مشکلات معیشتی؛ عامل تشدید بحران 

موضوع مهم دیگر این است که نوع برخورد نیروهای امنیتی تونس نیز در شدت گرفتن اعتراض ها در مناطق مختلف این کشور نقش داشته است.

در سرکوب اعتراض های مردمی، یک نفر کشته، ده ها نفر زخمی و حدود 600 نفر نیز بازداشت شدند. به لحاظ روان شناسی، اعمال خشونت علیه مردمی که به دلیل نارضایی اقتصادی به خیابان ها آمده و خواهان بهبود وضع معیشت خود هستند، سبب شدت گرفتن اعتراض ها و تبدیل حرکت مسالمت آمیز مردمی به ناآرامی، خشونت و روی آوردن به رفتارهیجانی و تخریب اموال دولتی می شود.

«رشید خشانه» در تحلیلی که در خصوص مشکلات اقتصادی تونس در روزنامۀ اینترنتی القدس العربی منتشر کرد، نوشت «دولت و نیروهای امنیتی که بدنه آن، هنوز برای دوره «بن علی» است، برخورد خشنی با مردم داشتند و کشته شدن یکی از معترضان به وسیله خودروی پلیس باعث گسترده شدن دامنه اعتراض ها در این کشور شد.»

به نظر می رسد بازگشت اتباع تونس از سوریه و عراق نیز که در گروه های تروریستی از جمله داعش حضور داشتند، در تبدیل اعتراض های مسالمت آمیز مردمی به خشونت های خیابانی نقش داشته است.

نویسنده: سیدرضی عمادی 

114/116

بیشتر بخوانید:

اعتراضات در تونس؛ جابجایی 700 تن از کارکنان یک شرکت اتریشی در جنوب تونس

عفو بین‌الملل: دولت تونس معترضان را سرکوب نکند

بازداشت بیش از 600 نفر در ناآرامی های اخیر تونس

افزایش شمار بازداشت شدگان در تونس

بازگشت ناآرامی ها به تونس و دستگیری ده ها تن/ویدئو