ایران پرس- با وجود اینکه آزادسازی موصل در هفته جاری مهمترین خبر منطقه خاورمیانه به طور عام و جهان عرب به طور خاص بود، اما رسانه های عربی واکنش سردی به این اتفاق داشتند.

شبکه تلویزیونی لبنانی المیادین در گزارشی با اشاره به اینکه نبرد موصل شدیدترین و بزرگترین نبرد در تاریخ منطقه بود که باعث شکست سنگین داعش و پیروزی عراق شد، از واکنش سرد رسانه های عربی به این رخداد مهم انتقاد کرد. 

پرسش مهم این است که علت اصلی واکنش سرد رسانه های عربی به موضوع آزادسازی موصل چیست؟ مهمترین پاسخ به این پرسش این است که اغلب رسانه های عربی رسانه های وابسته به حکومتها و تابع نظر حکام کشورها هستند. اغلب رسانه‏ های جهان عرب به عنوان سخنگویان حاکمان عرب عمل کرده و حکومت ها بر جریان اطلاعات در این رسانه ها کنترل دارند. اغلب این رسانه ها به لحاظ مالی به حکومت ها وابسته هستند و در صورتی که هر نوع عملکردی خلاف سیاست های حکومتها داشته باشند، هم به لحاظ مالی به عنوان یک شخصیت حقوقی و هم اشخاص حقیقی به لحاظ شغلی دچار مشکلات زیادی می شوند. 

سیاست اغلب کشورهای عربی به خصوص عربستان سعودی، امارات، بحرین و حتی اردن درباره عملیات آزادسازی موصل از اشغال تروریستهای داعش این بود که اگرچه طی یک سال گذشته حمایت کمتری از داعش داشتند اما در عین حال، خواستار پیروزی دولت عراق در این عملیات نبودند. این کشورها پیروزی نیروهای عراقی در مبارزه با تروریستهای داعش را پیروزی حشد الشعبی از یک سو و جمهوری اسلامی ایران از سوی دیگر می دانستند.

از این رو، در رسانه های این کشورها نیز تلاش شد حتی مردم موصل را قربانی عملیات آزادسازی این شهر از اشغال تروریستهای داعش معرفی کنند. در همین راستا، برای مثال شبکه العربیه عربستان سعودی در آغاز عملیات موصل در اکتبر 2016 اعلام کرد که «داعش و الحشد الشعبی دو روی یک سکه هستند؛ مردم سنی موصل بین ماندن در چنگ داعش و ترس از الحشد الشعبی باید یکی را انتخاب کنند.» 

«زنون یونس»، کارشناس نظامی عراقی نیز با این ادعا که نقش ایران در عملیات موصل بیشتر از نقش عراق است، گفت: «در اتاق عملیات موصل مشاوران ایرانی با مدیریت وزارت اطلاعات این کشور مشارکت دارند.» در واقع؛ این کشورها پیروزی عراق در عملیات موصل را پیروزی هویت عربی نمی دانند. رسانه های این کشورها نیز به تبعیت از سیاست های دول متبوع خود، از پوشش شایسته عملیات آزادسازی موصل خودداری می کنند.

حکام کشورهای ذکر شده و رسانه های وابسته به آن در حالی به عملیات موصل نگاهی بر اساس «فتنه مذهبی» دارند که مهمترین قربانی جنایت های داعش در عراق نیز اهل سنت این کشور بودند. این کشورها حتی حاضر هستند اعراب اهل سنت قربانی جنایت های فجیع داعش باشند، اما، پیروزی عملیات موصل به نام دولت شیعی عراق ثبت نشود.

این نگاه تقلیل گرایانه و کوته نظرانه در حالی به عملیات موصل در کشورهای عربی همسو با محور سازش در منطقه وجود دارد که حشد الشعبی وارد موصل نشد و در عملیات موصل علاوه بر ارتش و پلیس عراق که هویت ملی دارند، عشایر اهل سنت عراق نیز حضور برجسته ای داشتند.118/111

بیشتر بخوانید:

تصاویر: شادمانی مردم عراق پس از آزادسازی کامل موصل

چین: آزادی موصل پیشرفتی بزرگ در راه مبارزه با تروریسم است

بازتاب آزاد سازی موصل در فرانسه/ ویدئو

بازتاب خبر آزادسازی موصل در هند+ ویدئو