بورل با اشاره به ادعاهای مطرح شده از سوی سه کشور اروپایی درباره عدم پایبندی ایران به تعهدات برجامی، افزود: آنها اشاره کردند که نگرانیهای خود را مبنی بر عدم پایبندی ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام اعلام کرده و این موضوع را به کمیسیون مشترک برجام تحت مکانیسم حل اختلاف (DRM) ارجاع داده بودند.
بورل گفت: وزیران امور خارجه (تروئیکا) اعلام کردند که ایران از سال ۲۰۱۹ به این توافق پایبند نبوده و معتقدند که این موضوع از طریق سازوکار حل اختلاف برجام حل نشده است بنابراین آنها قصد خود را برای عدم برداشتن گامهای مربوط به لغو تحریمهای بیشتر در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ اعلام کردند.
وزارت امور خارجه بریتانیا نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد که به همراه فرانسه و آلمان، تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را به قوانین داخلی خود منتقل خواهند کرد و تحریمهای اتحادیه اروپا و بریتانیا را که مهلت آنها در اکتبر 2023به پایان میرسد (بندهای غروب آفتاب برجام) حفظ میکنند.
مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که در ژوئیه 2015 صادر شد، محدودیتهای اعمالشده این سازمان در خصوص فعالیتهای موشکی ایران در اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد. بنابراین اقدام تروئیکای اروپایی در زمینه حفظ تحریمهای موشکی (حتی بدون کلید زدن مکانیسم ماشه) نقض قطعنامه ۲۲۳۱ است و به معنای تداوم سیاست غرب در حفظ فشار بر ایران از طریق برجام تلقی میشود.
آمریکا که بر خلاف برجام در مه 2028 به طور یکجانبه از برجام خارج شد اکنون مدعی نگرانی از پایان کامل تحریم های تسلیحاتی ایران در اکتبر 2023 است ناامیدانه تلاش می کند تا از یک سو با همکاری متحدان اروپایی خود زمینه تداوم این تحریم ها را فراهم آورد و از سوی دیگر کنگره ایالات متحده نیز با تصویب طرح اخیر در مجلس نمایندگان که تولید و صادرات موشک ها و پهپادهای ایران را هدف قرار داده و بر افرادی که در این روند دخیل هستند، تحریم اعمال می کند، خواهان تشدید اقدامات دولت بایدن از طریق اعمال تحریم های جدید و سایر تدابیر برای جلوگیری از صادرات تسلیحاتی ایران به ویژه در عرصه پهپادی و موشکی است.
با این حال تجریه سال های اخیر به خوبی نشان داده که این گونه اقدامات راه به جایی نبرده و مانع از توسعه موشکی و پهپادی ایران نشده است. آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ در اکتبر 2020 نیز تلاش بی ثمری را برای جلوگیری از لغو تحریم های تسلیحانی ایران صورت داد که با شکست کامل و به ویژه مخالفت روسیه و چین به عنوان دو عضو گروه 1+4 مواجه شد.
اکنون واشنگتن بر این تصور است که با کمک اروپایی ها خواهد توانست تحریم های موشکی ایران را هم چنان حفظ نماید.در حالی که تروئیکای اروپایی تاکنون به رغم وعده های متعددی که پس از خروج آمریکا از برجام داده بود نه فقط آثار تحریم های یک جانبه ضد ایرانی را خنثی نکرد بلکه در دوره ریاست جمهوری جو بایدن به شریک آمریکا برای تشدید فشارها علیه ایران تبدیل شده و این نشان داده تداوم عهد شکنی اروپایی ها است .
این در حالی است که اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی با فرار به جلو همواره ایران را به نقض عهد و زیر پا گذاشتن تعهدات برجامی خود متهم کرده اند. در حالی که اقدامات ایران در زمینه کاهش تدریجی تعهدات برجامی صرفا واکنشی به نقض عهدهای مکرر غربی ها در زمینه برجام بوده است. تهران در زمینه پیامدهای عهدشکنی تروئیکای اروپایی درخصوص مفاد برجام به ویژه بندهای غروب آفتاب هشدار داده است.
سید مهدی حسینی متین کاردار سفارت ایران درلندن می گوید: عدم اجرای بندهای غروب آفتاب برجام، اشتباه بزرگی خواهد بود. وی با تاکید بر اینکه ساختار برجام باید حفظ شود، مخالفت با رفع تحریمها و عدم اجرای مفاد قطعنامه را به ضرر طرفهای اروپایی توصیف و تصریح کرد آنها باید پاسخگو باشند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
واکنش وزارت امور خارجه به بیانیه اتحادیه اروپا درباره برجام
اولیانوف: غرب برای جمعبندی گفت وگوها به مذاکرات برجام بازگرد