چرا مهم است:
با توجه به تلاش غرب به خصوص آمریکا برای اعمال فشارهای جدید بر جمهوری اسلامی ایران و استفاده از مکانیسم ماشه، ادعاهای گروسی درباره برنامه هستهای ایران، ادامه غلبه نگرش سیاسی بر فنی در عملکرد آژانس است.
زمینه خبر:
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کنفرانس مطبوعاتی خود در توکیو در اظهاراتی غیرحرفهای و با طعم کاملاً سیاسی در مورد ایران گفت ایران اکنون اورانیوم را تا ۶۰ درصد که تقریبا درجه تسلیحاتی است، غنی می کند؛ ایران آنگونه که ما مایلیم با آژانس همکاری نمی کند، البته بازدید من در ماه نوامبر از ایران سازنده بود؛ آژانس آماده است خود را (برای یک توافق) در دسترس قرار دهد و ما برخی آلترناتیوهای فنی را ارائه می کنیم تا احتمال توسعه سلاح هسته ای توسط ایران حذف شود و از این موضوع جلوگیری کنیم و ایران نیز باید ثابت کند که به دنبال توسعه سلاح هسته ای نیست؛ دولت ایران می گوید چنین برنامه ای ندارد، البته ما به همه اعتماد داریم ولی باید این را راستی آزمایی کنیم.
نکات کلیدی:
کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه به این اظهارات گروسی به شرح زیر واکنش نشان داد:
- سطح و میزان غنی سازی هیچ محدودیتی برابر ان. پی. تی ندارد و تنها تعهد کشورهای غیر دارنده سلاح هستهای، عدم انحراف به سمت تولید سلاح هستهای میباشد. از اینرو، این اظهار آقای گروسی که غنی سازی ۶۰ درصدی را تقریبا در سطح تسلیحاتی دانسته است، کاملا غیر حقوقی و غیر فنی است.
- بسیار ضروری است که مدیرکل آژانس نظر شفاف و صریح خود را در مورد برنامه امنیتی AUKUS بین آمریکا، استرالیا و انگلیس که زیردریاییهای هستهای با سوخت غنای تسلیحاتی را در آقیانوس آرام مستقر میکند و ریسک کاملا اشاعهای دارد، اعلام نماید.
- کشور ما تعهداتی دارد و بر همان اساس، یعنی موافقت نامه جامع پادمان، نیز همکاری میکند و تاکنون (بعد از توقف تعهدات هستهای ایران تحت برجام) نیز نقضی در آن گزارش نشده است. اگر آقای گروسی دوست دارند ایران اقدامات راستی آزمایی بیشتری را فراتر از تعهدات خود بپذیرد، باید به طرفهای دیگر هم بگوید که او "دوست دارد تحریمها را علیه ایران بردارند". آیا او تاکنون جسارتی به خود به خرج داده است که چنین درخواستی از واضعان تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی کند؟!
- ضمن اینکه اذعان وی به سازنده بودن بازدیدش از ایران در ماه نوامبر را مثبت ارزیابی میکنیم، اما جای تعجب دارد که چرا در ادامه، به اقدام تخریبی و غیرسازنده سه کشور در پیگیری تصویب قطعنامه در شورای حکام، آن هم بدون توجه به دستاوردهای سفر خودش، اشارهای نکرده است؟!
نگاه عمیقتر:
به گفته غریب آبادی، برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و تغییری در ماهیت این برنامه داده نشده است. برنامه هستهای ایران تحت نظارت آژانس و برابر تعهدات قانونی آن انجام میشود و انحرافی نیز نداشته است. این، واقعیت ماجراست.
/114