«جو بایدن» در مراسم قبل از امضای این فرمان که خانواده جورج فلوید نیز در آن حضور داشتند، گفت: "من وعده دادم که تمام توان خود را برای اصلاحات رویکرد پلیس به کار بگیرم لذا از کنگره می خواهم پیش نویس «قانون جورج فلوید» را تصویب کند. به خانواده جورج فلوید قول دادم که اسمش ماندگار خواهد شد. من به رایزنی با کنگره برای تصویب قانون اصلاح رویکرد پلیس ادامه خواهم داد."
وی تاکید کرد که این اقدامی برای پرداختن به موضوع ترس و آسیب عمیق و افسردگی به ویژه برای سیاه پوستان آمریکایی است که آن را برای نسلها تجربه کردهاند.
یکی از مهمترین مظاهر نقض حقوق بشر در آمریکا که صدها سال است در این کشور مدعی صیانت از حقوق و آزادی های انسانی جریان دارد، نژاد پرستی و برخوردهای تبعیض آمیز با سیاه پوستان است. در واقع تبعیض نژادی، آموزشی، شغلی، اجتماعی به رویه ای عادی تبدیل شده است.
به گفته «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا: "نژاد پرستی در «دی.ان.ای» آمریکائی ها است."
از جمله مظاهر این مساله که در سالهای اخیر بسیار پر رنگ شده، خشونت بی حد وحصر پلیس آمریکا علیه سیاهپوستان است. نگاهی به آمارها نشان می دهد که قربانیان اصلی خشونت پلیس آمریکا را رنگین پوستان به ویژه سیاه پوستان تشکیل می دهند و منشاء این خشونت به وجود لایه های عمیق نژاد پرستی در جامعه آمریکا بر می گردد.
مساله خشونت بی حد پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان به ویژه پس از قتل بی رحمانه و بدون دلیل «جورج فلوید» سیاه پوست آمریکایی در 25 مه 2020 توسط پلیسی سفید پوست به نام «درک شووین» در شهر مینیا پولیس ایالت مینه سوتا که باعث بروز اعتراضات گسترده ای در آمریکا شد بیش از پیش در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفته است.
این اعتراضات گسترده و سراسری در قالب جنبش «جان سیاهان ارزش دارد» تبلور پیدا کرد. دادگاه رسیدگی به اتهام قتل درجه سوم توسط «درک شووین» حدود سه هفته به طول انجامید و در نهایت پس از امتناع او از ارائه دفاعیات در دادگاه، قاضی پرونده او را گناهکار اعلام کرد.
«هینا جیلانی» رئیس «سازمان جهانی علیه شکنجه» با تاکید بر اینکه محکومیت قاتل جورج فلوید سیاهپوست، مهر اثباتی بر دیدگاههای این کمیسیون است، گفت: "این امر برای ما روشن کرد که استفاده از قوه قهریه حین بازداشت یک فرد نه تنها غیر انسانی است بلکه علنا مصداق شکنجه است و موجب فوت فرد میشود."
نکته مهم اینکه این رای دادگاه مورد انتقاد جمهوری خواهان آمریکا قرار گرفت. این مساله نشان می دهد که در سطح حاکمیتی این کشور مدعی آزادی و حقوق بشر، آشکارا از یک پلیس جنایتکار که بدون هیچ توجیهی یک شهروند سیاه پوست را با خونسردی و قساوت تمام به قتل رسانده دفاع می شود.
طبق آمارها احتمال کشته شدن سیاهپوستان از سوی پلیس درآمریکا سه برابر سفید پوستان است. در واقع بخش قابل توجهی از خشونت های نژادپرستان سفید پوست در جامعه آمریکا علیه اقلیت های نژادی و دینی از جمله سیاه پوستان صورت می گیرد و پلیس های سفید پوست نژاد پرست در اعمال خشونت علیه آنها نقش پر رنگی دارند. همین مساله از دلایل اصلی اعتراضات و شورش هایی است که هر از چند گاهی در یکی از شهرهای آمریکا رخ می دهد
گزارش های متعدد سازمان های حقوق بشری نیز حاکی از آن است که نژاد پرستی سیستماتیک که از جمله شاخص های نقض حقوق بشری در ایالات متحده است ونیز اعمال خشونت مستمر پلیس علیه آنها همچنان ادامه دارد.
اکنون بایدن با امضای فرمان اجرایی اصلاح پلیس ظاهرا در صدد بهبود وضعیت ناهنجار کنونی و کاهش خشونت سیستماتیک علیه سیاه پوستان است. با این حال این معضل بسیار عمیق تر و ریشه دار تر از آن است که یک فرمان اجرایی موجب تغییر آن شود.
ادارات پلیس آمریکا اغلب با اغماض با پلیس هایی که بدون هیچ توجیهی به اعمال خشونت و یا قتل سیاه پوستان می پردازند، برخورد می کند. دستگاه قضایی آمریکا نیز در برخورد جدی با پلیس های قاتل در بسیاری موارد با مسامحه رفتار کرده و همین امر موجب تداوم خشونت های پلیس علیه سیاه پوستان شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117