کشتار ائتلاف سعودی در جنگ یمن در حالی ادامه دارد که ده ها گزارش سازمان ها و نهادهای بین المللی از ابعاد فجیع کشتارها و شرایط وخیم غذایی، دارویی و بهداشتی در این کشور خبر می دهند و خواهان توقف جنگ یمن هستند.
این در حالی است که ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان همچنان با خرید تسلیحات نظامی از آمریکا و اروپا بر آتش این جنگ می دمد و به کشتارها ادامه می دهد.
این وضع سبب شده است تا افکار عمومی جهان و بسیاری سازمان های بین المللی و نهادهای حقوق بشری، خواهان توقف فروش سلاح های اروپایی به ائتلاف ضد یمن شوند.
عربستان و امارات از جمله بزرگترین کشورهای خریدار سلاح و تجهیزات نظامی از آمریکا و کشورهای اروپایی به ویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه هستند و توقف فروش سلاح می تواند بر روند جنگ یمن و توقف آن تاثیرگذار باشد.
کشورهای غربی اما به رغم شعارهای ضد جنگ و ژست صلح طلبانه شان حاضر به چشم پوشی از سود میلیاردی فروش اسلحه به ائتلاف سعودی- اماراتی نیستند. در واقع این کشورها مدعی حمایت از حقوق بشر و دموکراسی هستند اما در عمل دیکتاتورها و رژیم های سرکوبگر و جنگ طلب را حمایت و تامین تسلیحاتی می کند.
دفتر سازمان عفو بین الملل در فرانسه اعلام کرد: آمریکا، بریتانیا، فرانسه، اسپانیا و کانادا همچنان از تامین کنندگان اصلی تجهیزات نظامی برای عربستان و امارات در جنگ یمن هستند و به رغم خطر بالای استفاده از سلاح ها و تجهیزات نظامی صادراتی از فرانسه در تسهیل کشتار مردم یمن و نقض حقوق بشر در این کشور، پاریس همچنان به تامین سلاح برای عربستان و امارات ادامه می دهد.
دولت ها در برخی کشورهای اروپایی فروش سلاح به عربستان را ممنوع اعلام کرده و تحت فشار افکار عمومی و سازمان ها و گروه های ضد جنگ به اعلام این ممنوعیت تن داده اند، اما در خفا فروش سلاح از این کشورها به عربستان ادامه دارد؛ چنان که برخلاف رای دادگاه عالی بریتانیا مبنی بر ممنوعیت فروش سلاح به سعودی ها، لندن همچنان به معاملات تسلیحاتی و نظامی خود با ریاض ادامه می دهد.
"لیز تراس" Liz Truss وزیر تجارت بین المللی بریتانیا به تازگی اعتراف کرد که دولت متبوعش برخلاف رای دادگاه عالی این کشور، در مدت سه ماه، سه بار مجوز فروش سلاح را به عربستان صادر کرده و اسناد آن به امضای مقامات رسیده است.
در این میان فرانسه همواره آشکارا از فروشندگان اصلی سلاح به عربستان بوده است. گزارش تیم کارشناسی سازمان ملل متحد که هفته گذشته در مورد جنایات جنگی در یمن منتشر شد، نشان می دهد، کشورهای غربی مانند آمریکا، فرانسه و بریتانیا که با حمایت تسلیحاتی، اطلاعاتی و لجستیک به ائتلاف سعودی- اماراتی کمک کرده اند، در جنایات جنگ در یمن سهیم هستند.
با توجه به فجایع جنگ یمن و اعتراض های مکرر افکار عمومی و سازمان های حقوق بشری، اکنون دولت های اروپایی به ویژه فرانسه بیش از پیش در تنگنا قرار گرفته اند.
به نظر می رسد آنها باید بین ژست صلح طلبی و بشردوستی یا فروش سلاح و تقویت کشتار سعودی در یمن، یکی را انتخاب کنند؛ هرچند به نظر می رسد دلارهای سعودی برای آنان قابل چشم پوشی نباشد.
17 سازمان بشر دوستانه و مدافع حقوق بشر در بیانیه ای تاکید کردند: به منظور پایان دادن به درد و رنج مردم یمن، فرانسه باید هرچه زودتر به شک و تردیدها درباره همدستی با جنایت کاران جنگی خاتمه دهد.139/118
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
درخواست تبلیغاتی مکرون از سعودیها و اماراتی ها درباره سلاحهای فرانسوی