قطعنامه پیشنهادی مصر به شورای امنیت سازمان ملل که درآن از کشورهای جهان خواسته شده بود تا درباره قدس بر اساس قطعنامههای این شورا عمل کنند، دوشنبه شب درحالی با رای مثبت 14 عضو شورای امنیت روبه رو شد که آمریکا دیگر عضو این شورا آن را وتو کرد.
در پیشنویس این قطعنامه آمده بود؛ «هر تصمیم و اقدامی که به منظور تغییر هویت، وضعیت یا ترکیب جمعیتی شهر مقدس قدس باشد، تاثیر حقوقی نداشته و باید طبق قطعنامههای مرتبط سازمانملل، لغو شود». این پیش نویس همچنین از همه کشورها میخواست طبق قطعنامه 478 شورای امنیت، از تاسیس نمایندگی دیپلماتیک (سفارتخانه و کنسولگری) در شهر قدس اجتناب و ضمن پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت، هیچ اقدامی خلاف آنها انجام ندهند. سیاست نسنجیده و لجوجانه ترامپ درقبال قدس، آمریکا را بیش از پیش در عرصه بین المللی منزوی کرده است.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا ششم دسامبر 2017 با معرفی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، همزمان دستور انتقال سفارتخانه آمریکا از تلآویو به قدس را صادر کرد که این مواضع موجی از اعتراضات را علیه سیاستهای آمریکا در پی داشته است.
رای موافق 14 عضو شورای امنیت سازمان ملل به پیش نویس طرح مصر در خصوص قدس نیز پیامی آشکار از مخالفت جامعه جهانی با اقدام یک جانبه آمریکا ضد قدس است. این طرح به منزله همهپرسی بینالمللی در مخالفت با اعمال سیاستهای نسنجیده و تحریک آمیز ترامپ درقبال وضعیت قدس بود.
روزنامه صهیونیستی «تایمزاسرائیل» در این زمینه نوشت: با وجود شکست قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره قدس، آمریکا و اسرائیل در برابر جهانیان تنها ماندند.
روزنامه تایمز اسرائیل با بیان اینکه آمریکا در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل هم باید دربرابر 193 کشور جهان، به تنهایی مخالفت کند، نوشت: این بار دیگر هیچ وتویی وجود ندارد و انزوای آمریکا و اسرائیل عمیقتر خواهد بود.
آمریکا با رد پیش نویس مصر در مورد وضعیت حقوقی قدس، برای چهل و سومین بار از حق وتوی خود به نفع رژیم صهیونیستی استفاده کرد. بر اساس آمارهای موجود آمریکا تا کنون بیش از 80 بار از امتیاز ناعادلانه وتو استفاده کرده است که 43 بار آن در حمایت از رژیم صهیونیستی بوده است.
حمایتهای همه جانبه آمریکا از اسرائیل نتیجه ای جز انزجار بیشتر جهانی از آمریکا نداشته است. تحولات بین المللی روند افول و سیر نزولی قدرت و نفوذ جهانی آمریکا را نمایان کرده است. در حالی واشنگتن به دنبال تحمیل خود بر جهان در قالب «حکومت جهانی» است که جهان به دنبال نظامی عادلانهتر و مردمسالارانه به دور از پدیدههایی مثل سیطره، سلطه و نقض قوانین جهانی است. این فقدان درک و فهم از شرایط نوین جهانی باعث شده تا ترامپ در یک اقدامی نسنجیده، آمریکا را در مسئله حساس قدس آنهم در مسیر خلاف قوانین و مقررات بینالمللی و در چارچوب مطامع صهیونیستها درگیر کند. در چنین شرایطی ترامپ به کمک حکام عربی و سایر طرفهای سازشکار در منطقه به نحوی درصدد فضاسازی برای محو موضوع قدس است.
ترامپ این هدف را از طریق کاهش مطالبات فلسطینی ها و جهان اسلام در خصوص قدس جستجو می کند. بر این اساس به نظر می رسد امید چندانی به اقدامات سیاسی برخی از دولت ها با پیشینه سازشکارانه در مقابله جدی با توطئه های آمریکا نیست. به همین دلیل بود که رهبران مقاومت در منطقه از جمله سید حسن نصر الله دبیر کل حزب الله لبنان، فلسطینی ها و جهانیان را به حضور پر رنگ و مستمر درصحنه برای مقابله با توطئه خطرناک آمریکا فرا خواند. تاکید ملت فلسطین نیز به استمرار انتفاضه جدید و موج رو به گسترش حمایت های مردمی از این انتفاضه و مخالفت با سیاست های آمریکا در باره فلسطین و قدس شریف معادلات آمریکا را برهم زده وبیش از پیش زمینه ناکامی سیاستهای آمریکا را در منطقه و جهان در پی داشته است. 113/111
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتر بخوانید:
واکنش مصر به وتوی قطعنامه دفاع از قدس در شورای امنیت
ابراز تاسف لبنان از اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه قدس
ایران اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه قدس را محکوم کرد