ایران پرس: ادامه جنگ یمن و کشتار شهروندان این کشور توسط عربستان سعودی و متحدانش حتی در هنگامه همه گیری بیماری کووید-19 سبب اعتراض بسیاری از تشکل های مدنی حمایت از حقوق بشر در کشورهای مختلف جهان شده است.

این موضوع، فشارها را بر دولت های اروپایی که از جمله تامین کنندگان سلاح برای ائتلاف سعودی هستند، افزایش داده است.

در این راستا دولت ایتالیا مجوز فروش بمب و موشک را به امارات و عربستان سعودی باطل و اعلام کرد، از صدور مجوزهای فروش سلاح جدید به ائتلاف سعودی نیز خودداری خواهد کرد.

کشورهای اروپایی از زمان آغاز جنگ یمن در 26 مارس 2015 تاکنون صدها میلیون ها دلار سلاح و تجهیزات نظامی به عربستان و متحدانش فروخته اند و نقش مهمی در آموزش نظامیان این کشور نیز داشته اند.

این در حالی است که ادامه جنگ یمن حتی در شرایط کنونی همه گیری کووید- 19 و انتشار گزارش هایی از کمبودهای پزشکی، دارویی، گسترش فقر و شرایط وخیم مردم این کشور سبب شده تا بسیاری از تشکل های مدنی در اروپا منتقد سیاست های جنگ طلبانه دولت های اروپایی و همکاری آنها در تجهیز نظامیان سعودی و متحدانش باشند.

جنگ یمن، بزرگترین فاجعه انسانی جهان

طبق گزارش سازمان ملل متحد جنگ یمن، بزرگترین فاجعه انسانی حال حاضر جهان به شمار می آید.

بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا از جمله مهم ترین تامین کنندگان اروپایی سلاح برای عربستان هستند و آمریکا نیز بزرگترین قراردادهای فروش سلاح را طی چند سال اخیر با عربستان امضا کرده است.

این در حالی است که با گذشت بیش از پنج سال از جنگ یمن، کشتار بی رحمانه مردم این کشور در این جنگ نابرابر ادامه دارد.

این شرایط در حالی است که دولت های اروپایی همواره ادعای حمایت از حقوق بشر و صلح در جهان را داشته اند و برخی از این کشورها نیز در قوانینی در جهت تضمین این اهداف گنجانده شده است. اما در عمل، این کشورها به گونه ای دیگر رفتار می کنند.

«موسسه صلح فرانکفورت» چندی پیش با اعلام اینکه براساس معیارهای اتحادیه اروپا، دریافت کنندگان تسلیحات باید به حقوق بشر و قوانین بین‌ المللی احترام گذاشته و صلح و ثبات در منطقه را حفظ کنند، فروش سلاح به عربستان سعودی را در تناقض با معیار‌های اتحادیه اروپا توصیف کرد.

«زهرا سلطانه» نماینده مجلس بریتانیا در این زمینه گفت: "دولت بریتانیا می خواهد خود را مدافع صلح و عدالت در عرصه بین المللی نشان دهد، اما سابقه آن در جنگ یمن آخرین نمونه از این جوک بیرحمانه است. این دولت عمیقا در جنگ یمن همدست است و یمن را به سمت تداوم فاجعه هدایت می کند."

اگرچه اروپا از مهمترین تامین کنندگان سلاح جنگ یمن بوده است، اما آمریکا نیز طی سال های اخیر به عنوان بزرگترین حامی تسلیحاتی عربستان، نقش پر رنگی در ادامه جنگ یمن وتامین و فروش سلاح برای ائتلاف سعودی علیه یمن بازی کرده است.

از این رو، با بحرانی شدن شرایط در یمن، سازمان دیده بان حقوق بشر از دولت «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا خواسته است تا فروش تسلیحات را به رژیم های سعودی و امارات متوقف کند، درخواستی که سبب شد دولت جدید آمریکا همزمان با بررسی معاملات تسلیحات چند میلیارد دلاری دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری وقت این کشور، برنامه فروش جنگنده‌های اف- 35 به امارات و بمب‌های هدایت ‌شونده به عربستان را موقتا متوقف کند.

«محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن در این زمینه نوشت: "متوقف کردن فروش سلاح به عربستان و امارات، بازدارنده نیست و سه کشور متجاوز آمریکا، عربستان و امارات را از مسئولیت در کشتار، ویرانی، گرسنگی دادن، محاصره و اقدامات تروریستی بی وقفه علیه مردم یمن مبرا نمی کند."

جنگ یمن و حمایت های اروپا و آمریکا از ائتلاف سعودی در این جنگ نابرابر سبب شده تا اکنون با اوج گرفتن مخالفت های مدنی علیه دولت ها و فشار افکار عمومی، دولت های اروپایی و رییس جمهوری جدید آمریکا اندکی در سیاست های جنگ طلبانه و منفعت جویانه خود تجدید نظر کنند.

به نظر می رسد، آمریکا و دولت های اروپایی فارغ از ژست ها و شعارهای صلح طلبی و بشردوستی اکنون باید با احترام به افکار عمومی مدافع صلح، فروش سلاح به عربستان و شرکایش متوقف و زمینه را برای پایان دادن به جنگ نابرابر کنونی در یمن فراهم آورند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

117

بیشتر بخوانید:

تجمع مقابل پارلمان ایتالیا در حمایت از ملت یمن