ایران پرس- «ترزا می»، نخست وزیر بریتانیا ضمن اشاره به تصمیم اتخاذ شده در نخستین همه‌پرسی و تعهداتش در قبال تصمیم مردم، از اجرایی شدن توافق خروج لندن از اتحادیه اروپا خبر داد. 

ترزا می با وجود مخالفت نمایندگان مجلس عوام بریتانیا، در15 ژانویه 2019 با توافق برگزیت میان لندن و بروکسل، بر اجرایی شدن آن در موعد مقرر(مارس 2019) تاکید کرد.

مخالفت نمایندگان پارلمان بریتانیا با توافق برگزیت، قطعا وضعیت آینده خروج این کشور را از اتحادیه اروپا، دشوارتر از قبل کرده است.

این در حالی است در شرایط کنونی اتحادیه اروپا، همچنان برامتناع از سرگیری مذاکرات برگزیت پافشاری می کند.

بریتانیا، قرار است 29 مارس 2019، از اتحادیه اروپا خارج شود.

رهبر محافظه کاران بریتانیا در مقاله ای که  روز یکشنبه 3 فوریه در روزنامه «ساندی تلگراف» منتشر شد، بار دیگر تاکید کرد که به رغم امتناع بروکسل برای از سرگیری مجدد مذاکرات بر سر توافقنامه برگزیت، لندن تا 29 مارس، از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد.

ترزامی همچنین با پیشنهاد به تعویق انداختن اجرای برگزیت از سوی تعدادی از رهبران سیاسی از جمله «جرمی هانت»، وزیر امور خارجه بریتانیا مخالفت کرد.

به عبارت دیگر، بانوی آهنین بریتانیا با طرح برگزاری همه‌پرسی مجدد و یا به تعویق انداختن اجرای برگزیت مخالف بوده و از برنامه دولت برای خروج از اتحادیه اروپا عقب‌نشینی نمی‌کند.

بااین‌حال با نزدیک شدن به موعد مقرر اجرای برگزیت در ماه مارس، فشارها روی دولت افزایش پیداکرده و احتمال وقوع هرگونه تحول سیاسی غیرمترقبه، بعید به نظر نمی‌رسد.

نخست وزیر بریتانیا، در این مقاله از ارائه یک راه حل کارآمد به منظور جلب موافقت اکثریت با اجرای قرارداد برگزیت که در نیمه ژانویه با اجرایی شدن آن مخالفت شده بود، خبر داد.

در واقع، با توجه به اینکه توافق میان ترزا می و اتحادیه اروپا بر سر آینده روابط در پسا برگزیت با مخالفت مجلس عوام مواجه شد و به حالت تعلیق در آمد، اکنون این سوال مطرح است که با توجه به مدت باقی مانده تا موعد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ترزا می چه گزینه هایی برای عبور از این بن بست سیاسی پیش رو دارد؟

گفتنی است، مبارزه میان بریتانیا و اتحادیه اروپا از زمان طرح برگزیت آغاز شده و از زمان نهایی شدن مذاکرات توافق لندن با بروکسل در ماه نوامبر تاکنون هیچ چیز در راستای اهداف و رضایت ترزا می تحقق نیافته است.

گفتنی است، باوجود به تعویق افتادن برگزاری همه پرسی از ابتدای دسامبر 2018 تا ژانویه 2019 در مجلس عوام، نمایندگان این مجلس ضمن مخالفت با شرایط توافق میان نخست وزیر و اتحادیه اروپا، ارائه طرح «B» را خواستار شده اند.

در حال حاضر، نمایندگان مجلس بریتانیا، نخست وزیراین کشور را مجبور به متقاعد ساختن اتحادیه اروپا برای از سر گیری مجدد مذاکرات در خصوص توافق برسر آینده روابط میان لندن و این اتحادیه در پسا برگزیت کرده اند.

در چنین شرایطی تنها گزینه برای خروج ترزا می،  از این بن بست جایگزینی «طرح جایگزین» به جای بک استاپ است.  

هرچند با توجه به اظهارات اخیر «میشل بارنیه»، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در برگزیت احتمال از سر گیری مذاکرات بعید به نظر می رسد. 

اختلاف نظر بر سر وضعیت ایرلند در پسابرگزیت

نمایندگان پارلمان بریتانیا در پی تصویب اصلاحیه پیشنهادی از سوی «گراهام برادی»، نماینده محافظه کار و مورد حمایت دولت، جایگزینی یک برنامه یا قانون جایگزین را برای دور زدن  طرح بک استاپ، خواستارشدند.

در پی برگزاری همه پرسی طرح جایگزین و تصویب آن از سوی پارلمان، ترزا می اعلام کرد که قصد دارد باب از سر گیری مذاکرات را با اتحادیه اروپا باز کند.

این در حالیست که بروکسل تاکنون با این موضوع مخالفت کرده است. 

ترزا می همچنین در روزنامه «ساندی تلگراف» تاکید کرد، «به مجرد بازگشت به بروکسل، قطعا در راستای اهداف و منافع  بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی با سلاح تعهدات جدید، ایده های نو و عزمی راسخ به منظور متقاعد ساختن اتحادیه اروپا در پذیرش یک راه حل کارآمد و متفاوت،  مبارزه خواهم کرد. درواقع، این همان چیزی است که از سوی پارلمان به من محول  شده است.»

آنچه مسلم است، سناریوی پر مخاطره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون توافق در موعد مقرر ( مارس2019) به تشدید نگرانی های جامعه اقتصادی و کسب و کارمنجر خواهد شد.

نخست وزیر بریتانیا با وجود کسب توافق‌های کلی درباره شرایط خروج از اتحادیه اروپا عنوان کرد که درصورت نرسیدن طرفین به توافق برگزیت، تضمینی برای جلوگیری از ایجاد مرز سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند وجود نداشته و لندن با طرح پیشنهادی اروپا موسوم به «بک استاپ» مخالف است.

بر اساس این طرح، ایرلند شمالی پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برای دوره موقتی همچنان عضو اتحادیه گمرکی و بازار مشترک اتحادیه اروپا باقی می‌ماند.

از اینرو لندن، دلیل مخالفت خود را با  این طرح نقض تمامیت ارضی و تعرض به قلمرو خود اعلام کرده است.

ترزا می در مخالفت با «بک استاپ»، طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا در راستای ممانعت از بازگشت مرزهای سخت میان جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی توانست نخستین بار از شکست در وست مینستر جلوگیری کرده و در نهایت، رای اکثریت درمجلس را طبق درخواست اتحادیه اروپا، جمع آوری کند.

سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا، در آخرین نشست شورای مشترک اتحادیه در اواسط دسامبر 2018، خطاب به ترزا می در خصوص از سرگیری مذاکرات توافق بر سر روابط بریتانیا با اتحادیه اروپا در پسابرگزیت که در نوامبر 2018 بدون حمایت مجلس عوام بریتانیا به تایید طرفین مذاکرات رسید، هشدار دادند.

«امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه در خصوص از سرگیری مذاکرات برگزیت پیش از برگزاری همه پرسی «وست مینستر» اعلام کرد، «با توجه به اینکه بهترین شرایط موجود در توافقنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا لحاظ شده است، لذا ازسر گیری مذاکرات قابل توجیه نیست».

بروکسل با اشاره به اظهارات اخیر «میشل بارنیه»، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در برگزیت درخصوص بازنگری اتحادیه اروپا اعلام کرد، «در صورتیکه بریتانیا در صدد تکامل و اعمال اصلاحاتی در زمینه روابط تجاری آتی در پسابرگزیت با اتحادیه اروپا باشد، بروکسل آماده هرگونه بازنگری درباره سطح توقعات خود در این توافقنامه خواهد بود.»

نیسان و لغو سرمایه‌گذاری در بریتانیا

تولید کننده خودرو ژاپنی نیسان موتور، روز یکشنبه (3 فوریه) اعلام کرد که برنامه پیشین خود را برای تولید مدل جدید خودرو «کراس ایکس تریل» در «ساندرلند»، واقع درشمال شرق بریتانیا، (کارخانه اصلی در اروپا)،  لغو خواهد کرد.

این تصمیم با توجه به خروج احتمالی بریتانیا از اتحادیه‌ اروپا اتخاذ شده است.

باتوجه به تردید‌هایی که درپی «برگزیت سخت» ایجاد شده است، به‌نظر می‌رسد، نیسان، پایگاه تولید محصولات خود را در بریتانیا تغییر داده است.

این درحالی است که پیش‌ از این لندن اطمینان داد که شرایط مناسبی را برای فروش محصولات این خودروساز ژاپنی پس از خروج از اتحادیه‌اروپا فراهم خواهد ساخت.

(نیسان سالانه 500 هزار دستگاه از محصولاتش را در کارخانه ساندرلند در بریتانیا مونتاژ می‌کند.) 

«جیان لوکا دو فیچی»، رئیس نیسان اروپا، روز پنجشنبه (31 ژانویه) با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد، «ما در کنار سایر سرمایه‌گذاران بزرگ در بریتانیا همچنان منتظر شفاف‌سازی درباره آینده توافق تجاری میان این کشور با اتحادیه اروپا هستیم.

عدم دستیابی به توافق تجاری بریتانیا با اتحادیه اروپا و بازگشت به قوانین تجارت جهانی پیامدهای جدی را برای صنایع این کشور در پی خواهد داشت.

بنابراین در شرایط کنونی هر گونه  برنامه ریزی در راستای سرمایه گذاری در صنعت خودرو سازی امکان پذیر نیست.»

به گزارش انجمن صنایع خودروسازان و فروشندگان، این بیانیه ضربه سنگینی بر بدنه صنعت خودروسازی بریتانیا محسوب شده و تقریبا نیمی از سرمایه گذاری در سال 2018 به دلیل چشم انداز مبهم روابط تجاری کاهش می یابد.

135/120

مترجم : ندا حقانی 

بیشتر بخوانید: 

مخالفت نخست‌وزیر بریتانیا با تعویق برگزیت

احتمال ضعیف انصراف بریتانیا از اجرای برگزیت

 مخالفت نخست‌وزیر بریتانیا با تعویق برگزیت

احتمال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون توافق برگزیت