روزنامه لوموند در گزارشی به قلم آن– فرانسواز ایوِر به بررسی وضعیت احزاب در انتخابات عمومی (پارلمانی) سوئد و افزوده شدن راستافراطی به جمع مدعیان اصلی در این رقابتها پرداخت.
این نشریه فرانسوی نوشت: انتخابات عمومی در سوئد روز یکشنبه (9 سپتامبر 2018) برگزار شد. حزب راستگرای افراطی موسوم به "دموکراتهای سوئد" در نظرسنجیها 20 درصد از آراء را به خود اختصاص داده است.
سوئدیها نمیتوانند نتیجه انتخابات عمومی را حدس بزنند. مبارزات انتخاباتی روزهای اخیر نیز فقط به ابهامات درخصوص سرنوشت نتیجه انتخابات که حتی ممکن است با گسترش نفوذ راستگرایان افراطی دورنمای سیاسی این کشور را کاملاً دگرگون کند، دامن زده است.
تنها حدس ممکن پیش بینی وضعیت دولت آینده سوئد است. تشکیل دولت آینده این کشور احتمالاً پیچیده خواهد بود. چرا که به نظر میرسد با برگزاری این انتخابات دوران سیاسی بلوکهای سیاسی سنتی در سوئد به پایان برسد.
در اردوگاه چپ، سوسیال – دموکراتها، سبزها و چپ رادیکال قرار دارد. در اردوگاه راست نیز محافظه کاران، لیبرال ها، میانه رو ها و دمکرات – مسیحیان جای گرفته اند. در انتخابات قبلی همواره یکی از این دو اردوگاه موفقیت بیشتری در انتخابات کسب کرده و مسئول تشکیل کابینه میشد.
اما ظهور این حزب نقشه سیاسی سوئد را دستخوش تغییر کرده است. حزب راستگرای افراطی "دموکراتهای سوئد" در سال 2010 به پارلمان راه یافت و در انتخابات پارلمانی سال 2014 با کسب دوازده ممیز نُه دهم درصد (9 / 12%) از کل آراء پیروزی خود را تکرار کرد. به این ترتیب می توان گفت که در حال حاضر هیچ یک از دو اردوگاه سنتی که در نظرسنجی ها شانه به شانه یکدیگر به پیش می روند، قادر به تصاحب عنوان اکثریتی در پارلمان نیستند.
انتقاد از وضعیت مهاجرت
پس چه کسی کشور را اداره خواهد کرد؟ استفان لوفون رئیس 61 ساله سوسیال – دمکرات ها خود را برای اداره کشور در چهار سال آینده آماده معرفی می کند. وی درکنار سبزها به مدت یک دوره در رأس ائتلاف اقلیتی قرار داشت و چپ افراطی نیز از این ائتلاف حمایت می کرد. اما استفان لوفون هم اکنون در موضع ضعف قرار دارد. حزب سوسیال – دمکرات یا همان حزب لوفون در نظرسنجی ها 26 درصد از آراء را تصاحب کرده است. این نرخ در انتخابات پارلمانی سال 2014، 31 درصد بود. حزب سوسیال – دمکرات می بایست جایگاه پیشین خود را حفظ می کرد. اما حزب یاد شده که در این انتخابات شمار زیادی از رای دهندگانش را از دست داده، ممکن است ضعیف ترین نتیجه تاریخ خود را کسب کند.
از یک طرف، شماری از رای دهندگان لوفون را در زمینه مسائل مربوط به مهاجرت و پناهندگی به گرایش به سوی سیاست های راستگرایانه متهم می کنند. این رای دهندگان به سوی چپ افراطی که بر اساس نظرسنجیها 10 درصد از کل آراء را تصاحب خواهد کرد، متمایل شده اند. این نتیجه نظرسنجی از سال 2014 برای چپ افراطی سوئد یک رکورد محسوب می شود.
از طرف دیگر شماری از سوئدی هایی که همواره به سوسیال – دمکرات ها رای می دادند، به سوی حزب راست گرای "دمکرات های سوئد" گرایش پیدا کرده اند. این حزب راستگرای افراطی همچنان در حال جذب رای دهندگانی است که به طور سنتی حامی سوسیال – دمکرات ها بوده اند. در ماه ژوئیه گذشته یک چهارم طرفداران یک سندیکای قدرتمند در سوئد برای ملحق شدن به حزب دمکرات های سوئد اعلام آمادگی کردند.
سوئد از سال 2010 تا به امروز پذیرای 450 هزار متقاضی پناهندگی بوده است و این بدان معناست که هجده ممیز پنج دهم درصد (5 / 18%) کل جمعیت در خارج از خاک این کشور متولد شده اند. در چنین شرایطی انتقاد از سیاست های مهاجرتی از سوی دمکرات های سوئد، اقدامی کارساز بوده است. در مبارزات انتخاباتی اخیر مسائلی همچون "ادغام افراد در جامعه، امنیت و ناکامی های دولت رفاه" موقعیت خوبی در اختیار راستگرایان افراطی حزب دمکرات های سوئد قرار داد.
جلوگیری از بروز فاجعه
در چنین شرایطی حزب دمکرات های سوئد برای حضور در پارلمان مبارزات انتخاباتی جدی را آغاز کرد. یوناس هینفورس در این خصوص گفت: "همه چیز درست می شود، فقط کافی است که روند مهاجرت متوقف شود و مهاجران به کشورهای خود بازگردانده شوند. هینفورس از این که احزاب فقط به مواضع دمکرات های سوئد در قبال مسئله مهاجران و ماهیت نئونازی آن توجه کنند و از توجه کردن به سایر برنامه های این حزب که اساساً ملی – محافظه کارانه است، غافل شوند، ابراز نگرانی کرد.
اولف کریسترسون 54 ساله در اردوگاه راست و رئیس حزب میانه روها در پایان سال 2017 به عنوان ناجی در راس حزبش قرار گرفت. وی از مدت ها پیش نامزد جدی تصاحب کرسی نخست وزیری قلمداد می شود. اما حزب وی در هفته های اخیر در نظرسنجی ها آرائی بیشتر از 17 درصد کسب نکرده است. این در حالی است که این حزب در انتخابات سال 2014 بیست و شش درصد (26%) از کل آراء را تصاحب کرده بود. در صورتی که این نظرسنجی در عمل نیز محقق شود، حزب دمکرات های سوئد از این حزب دست راستی گوی سبقت را خواهد ربود.
جیمی اکسون، رئیس 39 ساله دمکرات های سوئد کسی است که در تعیین نخست وزیر آینده این کشور نقشی کلیدی ایفا خواهد کرد. وی نسبت به حمایت از دولت متشکل از محافظه کاران و دمکرات – مسیحیان اعلام آمادگی کرده است. اکسون تاکید کرده است که به عنوان یک سیاستمدار وظیفه جلوگیری از بروز فاجعه را بر عهده دارد.
یک نماینده محافظه کار پارلمان سوئد گفت: "ما حتی اگر دوست داشته باشیم دمکرات های سوئد در مقابل سوسیال – دمکرات ها از ما حمایت کنند، باز هیچ یک از دو حزب سنتی قصد مذاکره با جیمی اکسون را ندارد. گفتنی است که 40 درصد از رای دهندگان سنتی حزب محافظه کار در سوئد نسبت به ملحق شدن به دمکرات های سوئد اعلام آمادگی کرده اند. چنین تغییر رویه ای برای میانه روها و لیبرال ها باورنکردنی است.
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
انتخابات پارلمانی در سوئد؛ نگرانی درباره پیروزی راستافراطی