ایران پرس- تمامی دولت های عضو سازمان ملل متحد، به جز آمریکا، لزوم همکاری بهتر و در سطح بین المللی را برای مواجهه با بحران مهاجرت، پذیرفتند.

"ماری بورو" (1) نویسنده و خبرنگار روزنامه فرانسوی "لوموند" در مطلبی در تارنمای این نشریه نوشت؛ مجمع عمومی سازمان ملل متحد با این توافق نشان داد که چند جانبه گرایی به طور کامل از بین نرفته است.

دولت های عضو سازمان ملل متحد روز جمعه 13 ژوئیه برای کنترل موج مهاجرت به توافقی جهانی دست یافتند؛ مهاجرت به یکی از موضوعات بحث برانگیز طی هفته های اخیر تبدیل شده است.

در مجموع، 192 عضو سازمان ملل متحد- به جز آمریکا که در ماه دسامبر 2017 از روند مذاکرات در این زمینه خارج شد - موضوع «توافقی جهانی برای مهاجرتی ایمن، منظم و سازمان یافته » را تایید کردند که البته باید در نشست مراکش ( طی روزهای 10 و 11 دسامبر 2018) رسما تصویب گردد.

"خوان خوزه گومز کاماچو" (2) سفیر مکزیک در سازمان ملل متحد و " جورگ لوبر"(3) همتای سوئیسی وی، این تلاش برای همکاری در زمینه مهاجرت را «تاریخی» توصیف کردند.

مذاکرات درباره بحران مهاجرت از حدود هجده ماه قبل و پس از صدور «بیانیه نیویورک در سپتامبر 2016 درباره مهاجران و پناهجویان» به موضوعی خطرناک تبدیل شد؛ بسیاری از کشورها نگران به خطر افتادن حاکمیت خود بودند.

بحران مهاجرت نیز به واکنش های پوپولیستی در نقاط مختلف جهان به ویژه اروپا منجر شد. اروپایی ها با بزرگترین بحران مهاجرت، پس از جنگ جهانی دوم مواجه شده اند.

"میروسلاو لاچاک" (4) رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد طی اظهاراتی قبل از آغاز مذاکرات گفته بود:«می توانیم سر خود را در برف فرو ببریم؛ بگوییم که فردا به این موضوع خواهیم پرداخت و در بحرانی دیگر نیز بگوییم این موضوع مربوط به نسل آینده است. یا می توانیم واکنش نشان دهیم، برنامه ریزی کنیم و برای یک پدیده جهانی راه حلی جهانی بیابیم.»

با این توافق غیر الزام آور، دولت های عضو برای همکاری بهتر با هدف کاهش هرج و مرج در مهاجرت و مبارزه با قاچاق انسان ها به ویژه در لیبی متعهد می شوند.

"لوئیز آربور"(5) نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد درامور مهاجرت، درباره این توافق می گوید: « توافق که بر 23 هدف بنا شده است؛ یک راهنما برای عملیات مختلف و مجموعه ای از راه حل ها محسوب می شود.»

به گفته این کمیسر پیشین حقوق بشر، توافق حاصل شده یادآور تمامی اصول برای دفاع از حقوق بشراز جمله حقوق کودکان است و تمامی طیف های مهاجرت را پوشش می دهد.

در این توافق، ثبت داده ها و اطلاعات برای درک بهتر پدیده مهاجرت یا مسائل مربوط به خروج مهاجران (به عنوان مثال برای کار یا دستیابی به خدمات) در نظر گرفته شده است که مطالعه این داده ها شاید به ادغام مهاجران در جوامع میزبان یا بازگشت آنها منجر شود.

دولت های عضو سازمان ملل متحد با مذاکره موافقند زیرا آنها به خوبی درک کرده اند که این توافق آنها را وادار به تصویب یک سیاست ملی (داخلی) نخواهد کرد.

اتحادیه اروپا که به شدت در پاسخ دادن به بحران مهاجرت دچار چند دستگی شده است در روند مذاکرات یک صدا حاضر شد.

هر چند که به عقیده برخی از شرکت کنندگان در مذاکرات سازمان ملل متحد، اتریش که برای یک دوره شش ماهه ریاست اتحادیه اروپا را بر عهده گرفته و به نوعی صدای 27 کشور عضو این نهاد است در تلاش برای ایجاد فضایی، با هدف انجام دوباره مذاکرات به ویژه در زمینه اعطای حق اقامت بود.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، مهاجران 3,4 % درصد از جمعیت جهان یعنی رقمی حدود 258 میلیون نفر را تشکیل می دهند. آنها در نزدیک به ده درصد تولید ناخالص داخلی جهان مشارکت دارند.

سازمان های بین المللی از این توافق و احتمال تصویب آن در نشست مراکش خوشحال شدند ولی بی توجهی به موضوع بازداشت افراد زیر سن قانونی را مورد اعتراض قرار داده اند.

در توافق جهانی روز 13 ژوئیه صرفا به دستیابی به مصالحه توجه شده در حالی که این موضوع خط قرمز بسیاری از دولت ها است.

یکی از دیپلمات های حاضر در نشست اعضای سازمان ملل متحد می گوید: « قطعا متن این توافق کامل و قابل قبول نیست. این متن می توانست منسجم تر باشد ولی در مجموع توافق در مسیر مناسبی است.»

لوئیز آربور در این زمینه افزود: « نکته مهم برخورداری از یک نگاه جمعی و تعهد است. ما برای نخستین بار گفتگوهایی رو به پیشرفت را برگزار کردیم که به حصول توافق منجر شد و حالا باید به فکر الزام آور شدن آن باشیم.»

مترجم: سارا کشاورز رضایی

 Marie Bourreau

Juan José Gomez Camacho

Jürg Lauber

Miroslav Lajčák

 Louise Arbour

بیشتر بخوانید:

 

 

رخنه بحران مهاجرت به درون دولت‌های اروپایی

اتریش: کلید حل بحران مهاجرت در دستان آفریقاست

گلوبال ریسرچ: استعمار نو و بحران مهاجرت

گزارش: «توافق شبانه» اروپا درباره بحران مهاجرت

سازمان بین‌المللی مهاجرت، نامزد پیشنهادی ترامپ را رد کرد

جزییات توافق رهبران اروپا در زمینه بحران مهاجرت: پناهجو حق انتخاب کشور میزبان را ندارد+ ویدئو

نشست بروکسل؛ سران اتحادیه اروپا درباره «بحران مهاجرت» توافق کردند+ ویدئو