هفته نامه فرانسوی لوپوئن با انتشارمطلبی به تازهترین رویداد سیاسی آمریکا پرداخته و نوشت، موقعیت و جایگاه «مایک پمپئو» به عنوان عضوی مهم برای ترامپ، پس از سفر پنهانی وی به پیونگ یانگ، منسجمتر و محکمتر از قبل شد.
«مایک پمپئو» رئیس پیشین سازمان جاسوسی آمریکا توانسته اعتماد و اطمینان رئیس جمهوری ترامپ را کسب کند.
وی برای رسیدن به این مرحله و البته حفظ شهرتش به عنوان شاهین بسیار تلاش کرد و در روند تایید پارلمانی که مسیری ناهموار بود به سختی توانست اختلافات را پشت سر بگذارد.
پمپئو مطیع ترامپ
نکته مهم برای شناخت بهتر پمپئو اینکه وی از خواندن گزارشهای طولانی متنفر است.
رئیس جمهوری آمریکا اواسط ماه مارس مایک پمپئو را به عنوان جایگزین «رکس تیلرسون» وزیرامورخارجه میانهروی کابینه معرفی کرد که در موارد متعددی با کاخ سفید اختلاف عقیده داشت.
ترامپ، میلیاردر آمریکایی در زمان معرفی پمپئو برای تصدی پست وزارت امور خارجه آمریکا این گونه انتخاب خود را توجیه کرد، "شیوه اندیشیدن و دیدگاه ما یکسان است و از همان آغاز کار نیز شباهتهای زیادی وجود داشت."
نکته قابل توجه دیگر اینکه بهرغم تعریف و تمجیدهای ترامپ از انتخاب خود، استعدادهای مایک پمپئو درسیاست خارجی همچنان نامشخص و رمزگونه است و این استعداد بیش ازهمه در مذاکرات مربوط به پرونده کره شمالی و زرداخانههای هستهای مشخص خواهد شد.
از ژانویه 2017 یعنی زمان تعیین مایک پمپئو به عنوان رئیس سازمان جاسوسیِ قدرتمندترین کشور جهان، وی از اتخاذ رویکردی تند و خشن و در برخی موارد بی رحمانه بویژه در قبال تهران و پیونگ یانگ کوتاهی نکرده است.
تهران و پیونگ یانگ دو پرونده مهمی که پمپئو به محض انتصاب به عنوان وزیرامور خارجه آمریکا باید با آنها مواجه شده و نقشی مهم ایفا کند.
مایک پمپئو اواسط ماه آوریل و در اظهاراتی خطاب به سناتورهای آمریکایی اعلام کرد رویکرد وی جنگ طلبی نخواهد بود.
وزیر امور خارجه جدید آمریکا میگوید دراین پست تصمیم گیری ناگهانی را در دستور کار ندارد، حالا باید دید اگر دونالد ترامپ در تاریخ 12 مه از برجام خارج شود، وی چه رویکردی اتخاذ خواهد کرد.
درباره پرونده کره شمالی نیز وزیرامورخارجه جدید آمریکا میگوید، هرگز حامی تغییر نظام حاکم بر این کشور نبوده و البته از تصمیم خود برای مهیا ساختن زمینه دیدار « کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی با دونالد ترامپ که گویا قرار است تا اوایل ژوئن برگزار گردد، خبر داده است.
مایک پمپئو اواخر مارس و اوایل آوریل سفری محرمانه به پیونگ یانگ داشته و با کیم جونگ اون دیدار کرده است و زمینه را برای بهبود روابط (واشنگتن- پیونگ یانگ) فراهم سازد.
این سفر، موقعیت و جایگاه مایک پمپئو را در سیستم سیاست خارجی ترامپ تقویت کرد ولی تاثیری در تسهیل روند دشوار تایید صلاحیت وی توسط اعضای سنا نداشت.
«چاک شومر» رهبر دموکراتهای آمریکا در سنا در واکنش به حضور پمپئو در پست وزیرامور خارجه گفت: "پمپئو فردی خشن و جنگطلب است و نباید به عنوان وزیرامور خارجه تعیین میشد."
وی درادامه افزود: «مایک پمپئو مرا متقاعد نکرده است که میتواند کاری کند تا یک رئیس جمهوریِ غیرقابل پیشبینی، به توازن واعتدال روی بیاورد."
دموکراتها شاید درزمان انتخاب پمپئو به عنوان رئیس آژانس اطلاعات مرکزی از این گزینه استقبال کردند ولی این بار در برابر وی ایستادند و مایک پمپئو را فردی تندخو معرفی کردند.
شماری از سیاستمداران آمریکا و سناتورهای دموکرات از دیگر دلایل خود برای مخالفت با انتخاب پمپئو را رویکرد وی درقبال مسلمانان اعلام و انتخاب ترامپ را انتخابی خطرناک توصیف کردهاند.
پمپئو فردی است که با بلندپروازیهای خود همواره از انتقادهای صریح از ترامپ اجتناب کرده است.
با این حال و در زمینه روسیه و انتخابات آمریکا میتوان گفت، ترامپ نتایج تحقیقات آژانسهای اطلاعاتی درباره مداخله روسها در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا را با تردید مواجه کرده است؛ هر چند که وزیر امور خارجه جدید آمریکا موضعی قاطع در مورد روسیه اتخاذ و به موضوع حملات احتمالی هکرهای روس در جریان انتخابات میان دورهای مجلس آمریکا در ماه نوامبر اشاره کرده است.
138/120
مترجم: سارا کشاورز رضایی
بیشتر بخوانید:
عبور سخت پمپئو از کمیته روابط خارجی سنا
مشکلات پمپئو در کنگره/ تحلیل