ایران پرس-همکاری های تجاری، روابط دیپلماتیک، حقوق بشر و غیره محورها و چالش های سفر «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه به چین است.

«سباستین فالتی» درمطلبی در تارنمای هفته نامه فرانسوی «لوپوان» نوشت: از سلطان «رجب طیب اردوغان» تا امپراتور «شی جین پینگ»  یک گام بیشتر نیست.

اردوغان و مکرون روسای جمهور ترکیه و فرانسه

«امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه اواخرهفته با «رجب طیب اردوغان» در پاریس دیدار و گفت و گو کرد و روز یکشنبه فرانسه را به مقصد چین ترک کرد.

سفر «مکرون» به چین ماموریتی دقیق در جهت تعمیق روابط با دومین اقتصاد جهانی و البته کشوری غیرقابل چشم پوشی است.

یکی دیگر از اهداف سفر رییس جمهوری فرانسه به چین، گسترش همکاری های اقتصادی با کشوری است که در مواردی محدود حضور شرکت های خارجی را می پذیرد.

البته برای چین نیز سفر «مکرون» و گشایش روابط پکن و اروپا می تواند موفقیتی در قبال سیاست های حمایت گرایانه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا باشد.

معادله هر چه که باشد باید در این اولین سفر «مکرون» به پکن، پس از روی کارآمدن به عنوان رییس جمهوری فرانسه، حل شود.

قدرتی تقسیم ناشدنی

جدول زمانی تعیین شده برای اولین سفر «مکرون» به چین اندکی حاشیه و جنجال به همراه داشته است.

پکن امیدوار بود که این چهره جدید در فرانسه، در پاییز دو هزاروهفده یعنی زمانی که کنگره حزب کمونیست چین به «شی جین پینگ» قدرتی تقسیم ناشدنی داد، به چین سفر کند. یعنی «مکرون» در ماه اکتبر و قبل از سفر «دونالد ترامپ» به چین درماه نوامبر، باید با مقامات پکن دیدار می کرد.

چین همواره رویای برخورداری از متحدی قوی همچون اروپا را داشته تا بتواند قدرت آمریکا، رقیب اصلی خود را، به حالت توازن و تعادل در آورد.

گویا بحران اقتصادی اتحادیه اروپا طی چند سال اخیر، پیش بینی ها و فلسفه های چین را به واقعیت نزدیک کرده است؛ چینی ها رویکرد «مکرون» مبنی بر حمایت از اروپا را در راستای منافع خود می بینند.

شی جین پینگ رئیس حزب کمونیست چین

با این حال، دولت فرانسه روی آوردن به سیاست وقت کشی را برای دستیابی بهتر به آنچه که مد نظر دارد، انتخاب کرده و توجهی به قدرتی که حزب کمونیست چین به «شی جین پینگ» داده، نکرده است «شی جین پینگ» قدرتمندترین فرد در چین پس از مائو است.

موضوع حساس حقوق بشر

موضوع سانسور و بازداشت معترضان و مخالفان از سال دو هزار و سیزده تاکنون، یعنی زمان به قدرت رسیدن «شی جین پینگ»، با این هدف که جامعه تحت سیطره حزب حاکم و در مخالفت با ارزش های خارجی (همچون دموکراسی و آزادی بیان) باشد، تشدید شده است.

حال این سئوال مطرح می شود که آیا «امانوئل مکرون» که همواره این وضعیت را تهدیدی برای آینده آزادی خواهی می داند، شجاعت طرح آن را در دیدار با مقامات چینی خواهد داشت؟ درست همان رویکردی که در دیداربا «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه در کاخ ورسای فرانسه، اتخاذ کرد.

در قبال امپراتوری سرخ با پروتکلی که بر اساس آن رسانه ها مستقیما توسط دولت کنترل می شوند، درخواست دیپلمات ها مبنی بر بررسی پرونده های مخالفان ومعترضان و رسیدگی به وضعیت آزادی بیان، نکته ای است که مورد توجه سازمان های غیردولتی و مردم نهاد قرار گرفته است.

 در مجموع، «امانوئل مکرون» به برخورداری از یک متحد اقتصادی قابل اعتماد، آن هم چینی که نگرانِ سیاست های حمایت گرایانه «ترامپ» است، می اندیشد.

رییس جمهوری فرانسه با هدف دوری از سیاست تنش آفرین «دونالد ترامپ» روز دوشنبه هشت ژانویه طی یک سخنرانی در شهر «شیان» از فضایل سیاست چند جانبه گرایی سخن به میان آورده است. البته نویسنده این مطلب در ادامه می گوید با نگاهی به تاریخ هزاره چین والبته درمقطع ریاست جمهوری «ژاک شیراک» می توان گفت که فرانسه اولین کشور از بلوک اروپا است که جمهوری خلق چین را به رسمیت شناخته است.

تقابل مکرون با ترامپ به کمک چین

می توان گفت فرانسه یک شریک کلیدی برای چین محسوب می شود هر چند که آلمان هم حضوری گسترده در روابط اقتصادی با چین دارد. برای جبران این تاخیر، امانوئل مکرون امپراتوری چین را در مرکز روابط اروپا-آسیا برای تعمیق روابط قرار داده است. او با مهم ارزیابی کردن نقش چین در مبارزه با تغییرات اقلیمی، عملا  مبارزه با دونالد ترامپ را آغاز کرده است. رییس جمهوری فرانسه همچنین از دولت چین خواسته حضوری جدی در حل بحران کره شمالی و مسائل خاورمیانه داشته باشد. اقدامات چین در دریای چین جنوبی اما موضوعی مهم و البته حساس است.

فرصت های شغلی برای فرانسه مهیا خواهد شد؟

رییس جمهوری فرانسه امیدوار است که همکاری سیاسی و عقد قراردادهای اقتصادی با چین به ایجاد فرصت های شغلی برای طرف فرانسوی منجر شود ولی هنوز هیچ چیز قطعی نیست.

موضوع فروش صد هواپیمای ایرباس و ساخت کارخانه دفع زباله، می تواند میلیاردها دلار به همراه داشته باشد.

این پرونده ها سال هاست که مورد بحث و مذاکره قرار گرفته است. «فرنچ تک» به عنوان نمونه ای از تکنولوژی فرانسه آن هم در قبال تکنولوژی چین یکی از محورهای سفر سه روزه «امانوئل مکرون» به چین است.

رییس جمهوری فرانسه خواستاربرقراری معامله متقابل با چین است؛ آن هم درحالی که شرکت های اروپایی با محدودیت ورود به بازارها به دلیل حضور گسترده چین هستند.

روابط خوب چین با اروپا 

در دوره کنونی، سرمایه گذاران چینی از بازارهای اروپایی به خوبی استفاده می کنند و توانسته اند از فن آوری های غرب بهره مند شوند آن هم زمانی که آمریکا بازارهای خود را به روی چین بسته است.

در این میان فرانسه درتلاش است تا این بهره مندی از بازارها دو سویه باشد و اروپا نیز بتواند با برقراری رابطه ای متوازن، حضوری پررنگ در چین داشته باشد. نکته ای که امانوئل مکرون قصد دارد در سخنرانی روز سه شنبه نهم ژانویه مطرح کند.134/111

مترجم: رضایی

بیشتر بخوانید:

بلندپروازی‌های «مکرون» برای آینده اروپا

اردوغان و مکرون روسای جمهور ترکیه و فرانسه
شی جین پینگ رئیس حزب کمونیست چین