روزنامه لوپوئن در گزارشی به بررسی دلایل افزایش اقدامات بیگانه ستیز و متعاقبا افزایش اهانت به مهاجران درپی قدرت گرفتن راستگرایان افراطی در مناطق شرقی آلمان پرداخت.
این نشریه فرانسوی نوشت: از زمان الحاق دو آلمان، راستگرایان افراطی موفق شدهاند حضور خود را در ایالت زاکسن تقویت کنند.
اما چرا زاکسن؟ این سوالی است که پس از خشونت های اخیر راستگرایان افراطی در شهر کمنیتس بر سر زبانها افتاده است.
جالب آن است که این شهر در گذشته در مرکز جمهوری دمکراتیک آلمان (آلمان شرقی) قرار داشت.
علت شکلگیری این شورش
مرگ یک آلمانی و دستگیر شدن دو مظنون که تبعه عراق و سوریه بودهاند.
به دنبال این وقایع، طرفداران راست افراطی در خیابانهای شهر به شکار مهاجران پرداختند و این وضع ساعتها ادامه داشت.
نیروهای پلیس نیز که برای مواجهه با خشونت راستگرایان افراطی کم تعداد بودند، موفق به مهار عاملان این خشونتها نشدند.
تصاویر منتشر شده از اوضاع این شهر که در شبکههای تلویزیونی و شبکههای اجتماعی پخش شد، غافلگیر کننده بود. در این تصاویر، راستگرایان افراطی درحالی مشاهده میشدند که پرچمهایی از آلمان در دست داشته و خود را مدافع هویت کشورشان معرفی میکردند.
راستگرایان افراطی در این تصاویر نوارهای نارنجی رنگ نئونازیها بر بازو بسته و در حال سلام هیتلری مشاهده میشوند.
تصاویر راستگرایان افراطی در کمنیتس در سراسر جهان پخش شد و همه را نیز بهت زده کرد. سخنگوی «آنگلا مرکل»، صدر اعظم آلمان در این خصوص گفت: "برگزاری چنین تجمعات غیرقانونی و شکار (مهاجران) با ظاهری متفاوت، در کشور ما جایی ندارد."
اما اوضاع زاکسن در فاصله زمانی نه چندان دور این گونه نبود. راست افراطی از زمان الحاق دو آلمان، در این منطقه از کشور که دو شهر مهم آن درسدن و لایپزیگ سالانه پذیرای میلیونها گردشگر بوده، ریشه دوانده و تقویت شده است.
راست افراطی آلمان در حقیقت در لایپزیگ متولد شد. تاریخ مملو از سرنوشتهای جالبی است. یکی از آنها تولد پگیدا است.
سیاستهای آنگلا مرکل درخصوص پذیرش مهاجران از سال 2005 خشم مردم را به دنبال داشت.
پگیدا در سال 2014 با تجمیع مخالفان سیاستهای مهاجرتی مرکل در شهر درسدن متولد شد.
پس از آن درسدن هر هفته شاهد برگزاری تظاهرات در برابر محل زندگی مهاجران، خشونت افراط گرایان و اهانت به خارجیهاست.
به عنوان مثال در فوریه سال 2016 شماری از افراط گرایان خشمگین در شهرک کلاوسنیتس به مهاجران سوار بر یک دستگاه خودرو اهانت کردند. این ماجرا به تیتر اول روزنامههای آلمان مبدل شد.
نتیجه
یک حزب نوپای پوپولیست به نام (جایگزین برای آلمان) در انتخابات پارلمانی در منطقه زاکسن، از حزب اتحاد دموکرات مسیحی پیش افتاد و در جایگاه نخست قرار گرفت.
این اتفاق بی سابقه ای در آلمان بود. علاوه بر این که یک حزب پوپولیست که آشکارا به بیگانه ستیزی خود اعتراف می کرد به پارلمان راه یافته بود، بلکه بر احزاب سنتی و قدرتمند این کشور پیروز شده بود.
به دنبال این شکست، «استانیسلاف تیلیش»، رئیس دولت ایالت زاکسن از حزب دموکرات مسیحی از سمت خود استعفا کرد و هم حزبی 42 ساله وی «میشل کرتشمر»، جانشین وی شد.
کرتشمر نیز وعده تغییر سیاست محلی در قبال پناهجویان را مطرح کرد.
طرح انتقادات از پلیس محلی
چند روز قبل از بروز ناآرامیها در زاکسن، حادثه پرمشاجره دیگری در آلمان رخ داده بود. این بار عملکرد پلیس محلی زیر سوال قرار گرفت.
یک گروه از خبرنگاران تلویزیون آلمان از تظاهرات کنندگان طرفداران پگیدا و جایگزین برای آلمان، همزمان با سفر آنگلا مرکل به منطقه تصویر تهیه می کردند.
یکی از تظاهرات کنندگان در برابر خبرنگاران قرار گرفت و از آن ها خواست تا از وی تصویر تهیه نکنند.
پلیس در این لحظه وارد عمل شد. اما نیروهای پلیس به جای حمایت از خبرنگاران و تلاش برای تضمین ادامه کار آن ها، نام و هویت گروه تصویربرداری را فاش کرد.
رئیس پلیس و میشل کرتشمر رئیس دولت این ایالت از اقدامات نیروهای امنیتی حمایت کردند. وزیر دادگستری نیز این اوضاع را غیرقابل قبول خواند. پس خشونتهای کمنیتس در فضایی به شدت ملتهب شکل گرفته است.
اما چرا یک بار دیگر زاکسن؟ دلایل بروز این حوادث در زاکسن پیچیده هستند، اما به راحتی میتوان این آشوبها را پدیدهای ویژه شرق آلمان توصیف کرد.
حزب جایگزین برای آلمان در برخی مناطق ایالت بایرن آراء خوبی کسب کرده است اما بروز این اتفاق در منطقه ای که در گذشته جز جمهوری دمکراتیک آلمان بوده است، رویدادی جدید قلمداد می شود.
این منطقه در اوایل سال های 90 شاهد جهشی ناگهانی و عمیق بود. اول به این دلیل که این منطقه از آلمان هر روز دستخوش تغییر بوده است و اقشار آسیب پذیر قادر به هماهنگ شدن با این تغییرات و تحمل شرایط جدید نبودند. دلیل دوم آن که ساکنان شهرهای کوچک شرق آلمان بر خلاف هم وطنان ساکن در غرب به همزیستی با خارجیها عادت نداشتهاند.
کسانی که مثل ما نیستند
بر اساس تحقیقات انجام گرفته در آلمان، ناآگاهی و نادیده گرفتن فرهنگ دیگران و هراس از کسانی که مثل ما نیستند، بخشی از این رفتار تهاجمی نسبت به مهاجران را تشریح میکند.
مشکلات در سازگار شدن با سایرین و شرایط جدید، دلیل این رفتار تهاجمی است. بسیاری از مردم ساکن زاکسن پس از الحاق دو آلمان بیکار شدند.
جوان ترها و آنهایی که میتوانستند برای ادامه زندگی به غرب رفتند و زندگی تازه خود را در آلمان (متحد) بنا کردند.
مابقی نیز به کاشت و نشر ناامیدی و نفرت مبادرت کردند. شکوفایی وعده داده شده از سوی «هلموت کهل»، صدر اعظم سابق آلمان برای مردم این بخش از کشور محقق نشد. مردم شرق آلمان احساس میکنند که حکومت مرکزی آنها را به حال خود رها کرده است. از این رو آنها به راحتی جذب وعدههای احزاب راستگرای افراطی و پوپولیستها میشوند.
مترجم: علیرضا فراهانی
138/120
بیشتربخوانید:
نگرانی آلمان از تبدیل شدن مسئله پناهندگان به عامل جدایی در اتحادیه اروپا
تظاهرات هزاران آلمانی در مخالفت با سیاست های ضد مهاجرتی