عربستان سعودی که یکی از کشورهای ثروتمند خلیج فارس است ، به ناچار شماری از طرح های عمرانی به ارزش 266.7 میلیارد دلار را لغو کرد.
مشکلات اقتصادی سبب شد آل سعود طی دو ماه اخیر تصمیماتی اتخاذ کند که فشار بر زندگی مردم عربستان را افزایش می دهد. طبق برآورد صندوق بین المللی پول ، تورم در عربستان سعودی در سال 2016 به بیش از 4 درصد رسیده است.
دلیل اصلی افزایش تورم در عربستان، افزایش قیمت انرژی و آب توسط دولت سعودی است. شاهزاده «سلطان بن سلمان» ، فرزند پادشاه و رئیس سازمان خدمات توریستی سعودی روز پنجم اکتبر گذشته درباره شرایط عربستان پس از کاهش قیمت نفت گفت ، عربستان دیگر روی دریای نفت زندگی نمی کند و شهروندان نباید از دولت انتظار ایجاد فرصتهای شغلی داشته باشند. این شاهزاده سعودی، ارائه حق بیمه درمانی به شهروندان سعودی را نیز درخواستی بی مورد خواند و افزود دیدگاه شهروندان در عربستان باید تغییر کند و نباید بیش از حد به دولت متکی باشند.
سلمان بن عبدالعزیز، شاه عربستان نیز روز 26 سپتامبر در اقدامی که بیش از همه برای فریب افکار عمومی انجام شد، فرمان کاهش 15 تا 20 درصدی حقوق و مزایای وزیران و اعضای مجلس شورا را صادر کرد.
یک پایگاه عربی چندی پیش خبر داد که دولت عربستان سعودی بودجه وزارتخانه ها را 25 درصد کاهش خواهد داد. همچنین دولت سعودی در پرداخت بدهی های بخش خصوصی دچار مشکلات جدی شده و پرداختها به این بخش به تعویق افتاده است. اکنون نیز تعلیق بیش از 266 میلیارد دلاری هزینه های عمرانی سبب می شود که به خصوص بخش ساخت و ساز عربستان شاهد آسیب های جدی باشد.
در حالی که سیاست ریاضت اقتصادی آل سعود سبب افزایش فشار بر بخش های مختلف ساختاری و معیشت مردم عربستان شده است ، دولت سعودی همچنان هزینه های هنگفتی در بخش نظامی صرف می کند.
در این زمینه ، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی روز هشتم نوامبر و محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان روز نهم نوامبربا ژنرال «جوزف دانفورد»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ریاض دیدار و گفتگو کردند.
عربستان سعودی یکی از خریداران اصلی تسلیحات آمریکا است و در دیدار مقامات سعودی با ژنرال جوزف دانفورد نیز خریدهای نظامی یکی از موضوعهای گفتگو بود. عربستان سعودی با 85 میلیارد دلار پس از آمریکا و چین ، سومین کشور در دنیا به لحاظ میزان بودجه نظامی است.
عربستان سعودی در سال 2014 از نظر خریدهای تسلیحاتی با پشت سر گذاشتن هند ، رتبه اول را در اختیار گرفت . در سال ۲۰۱۴، عربستان سعودی ۶.۴ میلیارد دلار صرف واردات سلاح کرد که ۵۴ درصد در مقایسه با سال۲۰۱۳رشد داشت .