"حافظ سعید" سرکرده گروه تروریستی "جماعت الدعوه" پاکستان به اتهام ترویج تروریسم و تامین مالی برای عناصر تروریستی، در دادگاه شهر لاهور مجرم شناخته شده است.
سرکرده گروه تروریستی جماعت الدعوه پاکستان دخالت در حملات تروریستی را که به کشته شدن دستکم 160 نفر منجر شد، رد کرده است.
حکم زندان برای سرکرده گروه جماعت الدعوه پاکستان و معاون وی بیش از آن دستاوردهای داخلی برای این کشور داشته باشد، دارای ابعاد و پیامدهای منطقه ای و بین المللی است.
این گروه و بازوی نظامی آن که لشکر طیبه نامیده می شود، متهم به طراحی و اجرای حملات تروریستی در نوامبر 2008 در شهر بمبئی پایتخت اقتصادی هند است که این حملات منشاء اختلافات سال های اخیر دهلی نو و اسلام آباد بوده است.
در بیش از یازده سال گذشته، همواره یکی از چالش های اصلی در روابط هند با پاکستان، پرونده حملات تروریستی به بمبئی بوده است که دهلی نو ضمن متهم کردن لشکر طیبه به طراحی و اجرای این حملات، از مقامات اسلام آباد خواسته بود حافظ سعید سرکرده این گروه را به هند تحویل دهند یا وی را بر اساس قوانین داخلی پاکستان مورد تعقیب قضایی قرار دهند.
در همین راستا با درخواست دولت هند و حمایت آمریکا، نام سران لشکر طیبه در لیست سیاه سازمان ملل قرار گرفت که با فشارهای دهلی نو و واشنگتن، دولت پاکستان برای مدتی حافظ سعید را حبس خانگی کرد که این اقدام هم نتوانست از این فشارها بکاهد.
دو سال پیش، وزارت کشور پاکستان گروه «جماعت الدعوه» را جزو گروه های غیر قانونی اعلام کرد و در فهرست سیاه خود قرار داد که این اقدام هم نتوانست هندی ها را راضی کند.
مطالبه هند در قبال پرونده حملات تروریستی بمبئی بر اساس مدارکی که در اختیار پاکستان قرار داده بود، محاکمه حافظ سعید و سران ارشد لشکر طیبه بود که مقامات دولت و دستگاه قضایی این کشور درباره پاسخ مثبت به چنین درخواستی از سوی دهلی نو ملاحظاتی داشتند که تاکنون اجرایی نشده بود.
در شرایط کنونی که دادگاه ضد تروریسم شهر لاهور حکم به زندان سرکرده گروه جماعت الدعوه داده است، می توان پیش بینی کرد که این اقدام بتواند تا اندازه ای از فشارهای طولانی مدت هند، آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل درباره پرونده لشکر طیبه بکاهد.
به خصوص آنکه هند و آمریکا، بخشی از کاسته شدن اختلافات با پاکستان و همکاری با این کشور را به تشدید اقدامات ضد تروریستی از سوی اسلام آباد مشروط کرده اند که به نظر میرسد با صدورحکم زندان برای حافظ سعید، بخشی از این انتظارات محقق شده است.
علاوه بر تاثیر مثبت صدور حکم زندان برای سرکرده گروه جماعت الدعوه بر روابط پاکستان با هند در عرصه منطقه ای، این اقدام می تواند بر موقعیت اسلام آباد در تصمیم گیری گروه ویژه اقدام مالی (FATF) تاثیر گذار باشد.
در حال حاضر پاکستان در لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی قرار دارد که دو اقدام همزمان این کشور در خصوص صدور حکم زندان برای سرکرده گروه تروریستی جماعت الدعوه و تصویب لایحه مبارزه با پولشویی می تواند، زمینه را برای خارج شدن نام پاکستان از لیست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی مهیا کند.
نویسنده:محمدرضا عسگری
133/117