این محکومیت در پی شکایت یک مادر اهل کشور گینه از دولت فرانسه به دلیل بدرفتاری هنگام حضور در بازداشتگاه و انتظار برای اخراج از خاک فرانسه، صورت گرفت.
این مادر گینهای و نوزاد هفت ماههاش در سال 2021 بمدت 9 روز در بازداشت بودند که مقامات محلی استان «باس راین» تصمیم گرفتند آنها را به اسپانیا اخراج کنند.
دادگاه حقوق بشر اروپا با استناد به سن، شرایط و مدت بازداشت نوزاد، در حکمی اعلام کرد که این کودک و مادر او تحت «رفتار غیرانسانی» قرار گرفته اند. این دادگاه، فرانسه را به پرداخت 19 هزار یورو به شاکی جریمه کرد.
فرانسه مدتهاست رفتاری خشن و غیر انسانی در قبال مهاجران غیرقانونی و پناهجویان دارد و این یکی معدود مواردی است که دولت پاریس به دلیل این رویکرد ضد بشری محکوم می شود.
کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه کارنامه ای منفی در قبال پناهجویان داشته و همواره آنها با برخورد سرد و حتی خشونت آمیز در اروپا مواجه شده اند.
دراین راستا، دولت فرانسه که همواره برخورد سردی با پناهجویان داشته است، با وجود آگاهی از روند رو به افزایش حضور پناهجویان در سواحل شمالی به ویژه اطراف «کاله» برای سفر با قایق به بریتانیا از طریق کانال مانش، با نادیده گرفتن این امر، به پناهجویان برای انجام این سفر پر خطر چراغ سبز نشان می دهد.
هدف پاریس این است که به هر نحو ممکن به اصطلاح از دست مهاجران غیر قانونی و پناهجویان خلاص شود. فرانسه همانند بسیاری از دولت های اروپایی تلاش بر ممانعت از ورود آنها و در مرحله بعد بازگرداندن پناهجویان می کند.
هم اکنون شمار زیادی از پناهجویان در بدترین شرایط درکشورهای اروپایی از جمله در فرانسه سرگردان هستند.
در واقع یکی از موارد مهم موارد نقض حقوق بشر در فرانسه نحوه برخورد دولت پاریس با پناهجویان است.
در این راستا، بزرگسالان و کودکان ساکن اردوگاههای غیرقانونی در فرانسه در خلال سال 2021 در معرض عملیات مکرر تخلیه گروهی، آزار و اذیت پلیس و محدودیتهای اِعمال شده در قبال دسترسی به کمکهای بشردوستانه قرار گرفتند.
همچنین کمیسیون ملی مشورتی حقوق بشر فرانسه، شرایط زندگی و نقض حقوق مهاجران غیر قانونی که به امید دستیابی به خاک بریتانیا در شمال فرانسه ساکن شده را محکوم کرده است.
این در حالی است که عبور غیرقانونی قایقها از کانال مانش در سال 2021، در مقایسه با سال 2020 بیش از دو برابر شده و دولت فرانسه از طرح بریتانیا در زمینه بازگرداندن قایقها به سوی این کشور انتقاد کرده است.
پلیس مرزی فرانسه در اقدامی غیرقانونی، مهاجران ازجمله کودکان بیسرپرست در مرز این کشور با ایتالیا را اخراج کرده است.
وضعیت حقوقبشر در این کشور که خود را از مدعیان آزادی و دموکراسی میداند به نحوی است که سازمان ملل از رفتار فرانسه در قبال پناهجویان ابراز نگرانی کرده است.
پناهجویان در فرانسه علاوه بر متحملشدن خشونت توسط پلیس، همواره توسط گروههای افراطی و نژادپرست مورد حمله و آزار و اذیت قرارگرفته و نهادهای نظارتی اقدام مناسبی در این خصوص انجام نمیدهند.
این مساله نه فقط در خارج از فرانسه بلکه در داخل این کشور نیز موجب بروز اعتراضات گسترده ای شده است.
در این راستا، هزاران نفر از جمله بسیاری از مهاجران غیرقانونی روز شنبه 29 آوریل 2023 در پاریس و دیگر شهرهای فرانسه راهپیمایی و به تغییرات برنامهریزی شده در لایحه جدید مهاجرت دولت «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه اعتراض کردند.
این لایحه بحث برانگیز تحت عنوان «کنترل مهاجرت در عین بهبود ادغام» (ادغام مهاجران در جامعه فرانسه) از جمله با هدف فراهم کردن زمینه بیشتر برای اخراج، به ویژه برای مهاجرانی که مرتکب جرم میشوند، است.
«ماری کریستین ورژیا» نایب رئیس اتحادیه حقوق بشر فرانسه و یکی از اعضای سابق پارلمان اروپا می گوید: "روش رفتار با مهاجران غیرقانونی شایسته کشوری مانند فرانسه نیست. "
ریشه بحران پناهجویان نیز به سیاست های دوگانه غرب در مبارزه با تروریسم و فقر باز می گردد. بحران پناهجویان به توجه به ابعاد و تداوم آن و نیز مواضع متعارض کشورهای اتحادیه اروپا بر سر این مساله تبدیل به چالشی بزرگ برای اتحادیه اروپا شده است.
در عین حال بدلیل حجم بالای پناهجویانی که رهسپار اروپا شده اند، اساسا پذیرش، اسکان و در مرحله بعد جای دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپابه مساله لاینحلی تبدیل شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117