«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو روز جمعه از اجماع کشورهای این ائتلاف نظامی برای بهعضویت درآوردن اوکراین خبر داده و در گفت وگوی کوتاهی با خبرنگاران پیش از ورود به نشست گروه حامیان اوکراین در پایگاه «رامشتاین» واقع در آلمان، گفت: "اوکراین در آینده به ناتو میپیوندد، زیرا کشورها ناتو روی عضویت آن توافق کردند."
این ادعا با واکنش فوری دو عضو اروپای غربی و اروپای شرقی ناتو یعنی آلمان و مجارستان مواجه شد.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان تصمیم سریع در مورد عضویت اوکراین در ناتو رارد کرد. پیستوریوس گفت: "درها باز است، اما اکنون زمان تصمیم گیری نیست."
وزیر دفاع آلمان افزود: "عضویت احتمالی اوکراین در ناتو یا اتحادیه اروپا در چهارمین نشست گروه تماس دفاعی اوکراین در پایگاه هوایی رامشتاین در جنوب آلمان در روز جمعه مورد بحث قرار نخواهد گرفت."
«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان نیز به ادعای دبیرکل ناتو درباره اجماع درباره پیوستن اوکراین به این ائتلاف نظامی، واکنش نشان داد.
اوربان با اشاره به سفر ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو به کییف و ادعای وی مبنی بر اینکه اوکراین در این ائتلاف نظامی «جایگاه مشروع و برحقی» دارد، درباره این موضوع ابراز تردید کرد.
اوربان در واکنش به این گزارش، تنها به استفهام انکاری بسنده کرده و نوشت: «چه فرمودید؟!»
استولتنبرگ روز پنجشنبه در سفری بدون برنامهریزی به کییف رفت. این نخستین حضور وی در پایتخت اوکراین از زمان شروع عملیات نظامی روسیه در اوکراین بود.
وی در جریان نشست مطبوعاتی مشترک با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین، از تداوم جریان کمک نظامی از کشورهای عضو ناتو به کییف تمجید کرد و این کمکها را «شاهدی بر تعهد دراز مدت ناتو به اوکراین» خواند.
راه دراز اوکراین برای عضویت در ناتو
ابراز مخالفت دو عضو مهم ناتو در اروپا به عضویت اوکراین در این سازمان نظامی غربی نشان می دهد که به رغم اصرار و پافشاری دولت غربگرای کی یف اما اوکراین راه درازی برای عضویت در ناتو در پیش دارد. این مساله حتی با مخالفت آمریکا نیز مواجه شده است.
روزنامه «فایننشال تایمز» در اوایل آوریل 2023 گزارش داد: "آمریکا با پیشنهاد برخی کشورهای اروپایی برای ارائه «نقشه راه» عضویت اوکراین در ناتو در اجلاس آتی سران این سازمان نظامی مخالف است؛ موضعی که حاکی از اختلافات غرب درباره وضعیت اوکراین پس از جنگ است."
امتناع کشورهای اصلی ناتو به ویژه آمریکا و آلمان از مطرح کردن موضوع الحاق اوکراین به این سازمان نظامی غربی در نشست آتی سران ناتو در لیتوانی بر خلاف وعده های متعددی است که به دولت کی یف در این زمینه داده شده است.
مساله عضویت اوکراین در ناتو ازسوی سران اروپایی و آمریکایی عضو ناتو از سال 2008 مطرح شده و بدین ترتیب انگیزه دو چندانی به سران اوکراین برای پیگیری آن ایجاد کرده بود.
مساله عضویت اوکراین در ناتو، از دلایل مهم و در واقع زمینه ساز جنگ روسیه واوکراین بوده است. روسیه این اقدام را که همواره غربی ها مشوق آن بوده اند را تهدیدی جدی علیه امنیت ملی خود تلقی می کند. اساسا یکی از دلایل عمده بروز جنگ اوکراین، اصرار دولت غرب گرای کی یف برای عضویت در ناتو بوده است.
در حالی که روسیه بارها این امر را به منزله تهدیدی جدی علیه امنیت ملی خود اعلام کرده و حتی در دسامبر 2021 با ارائه پیشنهاداتی به ناتو و آمریکا خواهان توقف این روند و نیز بازگشت نیروهای ناتو به مرزهای سال 1997 یعنی قبل از عضویت کشورهای اروپای شرقی و مرکزی در این سازمان نظامی شده بود.
این در واقع آخرین اولتیماتوم مسکو به غرب بود و با اعتنایی و حتی موضع تهاجمی ناتو و آمریکا، زمینه برای حمله روسیه به اوکراین برای جلوگیری از تحقق سناریوهای مد نظر غرب در 24 فوریه 2022 فراهم شد.
اکنون در چهاردهمین ماه جنگ اوکراین و وارد آمدن خسارات جدی انسانی و مادی به اوکراین و امتناع ناتو از قرار دادن خواسته کی یف یعنی عضویت در ناتو در دستور کار نشست سران ناتو در لیتوانی، مشخص شده که اتکای به وعده های آمریکا و ناتو و تقابل با روسیه تا چه حد اشتباه بوده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117