حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران روز جمعه در دیدار «جیحون بایراموف» وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در حاشیه هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با تاکید بر موضع صریح جمهوری اسلامی ایران در مخالفت قطعی با هرگونه تغییر در مرزهای منطقه گفت: جمهوری اسلامی ایران در رایزنی با مقامات دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان آماده کمک به طرفین مناقشه برای حل مسالمت آمیز اختلافات میان آنها است.
با آغاز دور جدید درگیریها در قفقاز که از 13 سپتامبر پس از حملات نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان به خاک یکدیگر آغاز شد به نظر میرسد این منطقه دوباره به کانون ناآرامیها بدل شده است. این در حالی است که جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نوامبر 2020 با تلاش ایران و میانجیگری روسیه با توافق آتش بس در خصوص مناقشه قرباغ موافقت کردند، اما وضعیت در منطقه متشنج باقی مانده و به تناوب درگیریهایی بین دو کشور روی می دهد.
اختلاف بر سر کریدور زنگهزور در خاک ارمنستان
اکنون اختلاف بر سر کریدور زنگهزور در خاک ارمنستان و در مرز حدودا 35 کیلومتری این کشور با ایران است ؛ کریدوری که میتواند جمهوری آذربایجان را به منطقه خود مختار نخجوان وصل کند. باکو با حمایت ترکیه و تحریکات رژیم صهیونیستی خواهان در اختیار گرفتن این کریدور است که البته در صورت تحقق، به معنی تغییر در مرزهای ارمنستان و قطع ارتباط با ایران خواهد بود.
با وجود آنکه جمهوری اسلامی ایران در جریان درگیریهای ج آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قرهباغ با باکو همراه بود و از بازگشت این منطقه به جمهوری آذربایجان استقبال کرد ، اما مساله کریدور زنگهزور را باید یک طمع ورزی ژئوپلیتیک از سوی ج آذربایجان دانست که می تواند تهدیدی برای مرزهای شمالی ایران تلقی شود .
در جریان توافق آتشبس بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و طبق مفاد آن، فقط بر سر یک مسیر زمینی بین جمهوری آذربایجان و نخجوان برای حمل و نقل کالا و افراد توافق شده است؛ در بند 9 این توافق که جمهوری آذربایجان به آن استناد می کند، ارمنستان فقط پذیرفته که مسیرهای مسدود شده حمل و نقل بین بخش غربی جمهوری آذربایجان با جمهوری خودمختار نخجوان را باز کرده و امنیت در این مسیرها را تضمین کند اما در هیچ کجای آن از ایجاد یک کریدور در امتداد مرز ارمنستان با ایران که باعث حذف این مرز و محرومشدن ایران از دسترسی به مسیر ترانزیتی جمهوری ارمنستان میشود، حرفی زده نشده است.
بنابراین، ایران به عنوان کشور هم مرز با ارمنستان می تواند تحت تاثیر چنین تغییرات احتمالی قرار گیرد و بر همین اساس از ابتدا مخالفت خود را به صورت شفاف و صریح اعلام کرده است.
مخالفت رهبر معظم انقلاب اسلامی با مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی 19 ژوئیه در دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه تصریح کردند : «اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، تهران با آن مخالفت خواهد کرد، زیرا این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.»
سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز روز پنجشنبه گذشته (22 سپتامبر) با اشاره به تحولاتی که میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در جریان است، تاکید کرد: توسل به درگیری و جنگ را بر نمیتابیم و در برابر آن ساکت نمینشینیم.
بدیهی است ، جمهوری اسلامی ایران همواره بر حفاظت از مرزهای دوجانبه و بینالمللی و احترام به حق حاکمیت کشورها و جلوگیری از هرگونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه تأکید داشته و درباره هرگونه اقدامی که در جهت تهدید مرزها صورت گیرد هشدار داده است ؛ بیانات مقام معظم رهبری و هشدارهای دیگر مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز به خوبی عزم جدی و قاطع ایران را در مخالفت و جلوگیری از هرگونه اقدام با هدف تغییر مرزهای همسایگان از جمله مرز ایران و ارمنستان نشان می دهد.
نویسنده: حسن عقیقی
113
بیشتر بخوانید:
امیرعبداللهیان: مرز ایران و ارمنستان باید بدون تغییر حفظ شود