ایران پرس- رئیس مجلس سنای افغانستان با طرح محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور برای انتصاب پسر رئیس حزب اسلامی برای عضویت در این نهاد، مخالفت کرد.

به گفته رسانه های افغانستان، رئیس جمهوری افغانستان در نشستی با فضل هادی مسلم یار رئیس مجلس سنا، طرح انتصاب حبیب‌الرحمان حکمتیار، پسرگلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی این کشور را در این نهاد قانونگذاری مطرح کرد که با مخالفت مسلم یار روبرو شد. غنی در این دیدار ازمسلم یار خواست تا پنج نفر از نمایندگان انتصابی سنا را برای جایگزینی به دولت افغانستان معرفی کند تا افراد حامی دولت را به جای آنها منصوب کند.

رئیس مجلس سنای افغانستان در واکنش به طرح غنی گفته انتصاب پسرحکمتیار به عنوان نماینده مجلس سنا سبب ایجاد اختلافات قومی در این نهاد خواهد شد. پیش از این نیز رئیس مجلس سنا در واکنش به قانون شکنی‌های اعضای حزب اسلامی در استان تخاراز دولت افغانستان خواسته بود تا علیه آنها اقدام کند.

مجلس سنای افغانستان ۱۰۲ عضو دارد که طبق قانون اساسی این کشور ۳۴ عضو از آن سوی رئیس جمهوری منصوب می‌شوند و بقیه اعضای این مجلس که ۶۸ تن هستند، به صورت انتخابی از شوراهای استانی و شوراهای شهرستانی به ترتیب برای ۴ و ۳ سال به  مجلس سنا راه می‌یابند.  اشرف غنی در سال 2016 مدت فعالیت اعضای انتصابی مجلس سنا را تمدید کرد که این تصمیم پس از دیدار شماری ازآنان با رئیس جمهوری افغانستان اتخاذ شد.

درخواست غنی از رئیس مجلس سنا برای معرفی پنج تن از سناتورهایی که دارای عملکرد ضعیف وهمچنین مدت فعالیت آنها هم رو به اتمام است، با این هدف مطرح شد که درروند جایگزین کردن افراد همسو با دولت در مجلس سنا، پسر رئیس حزب اسلامی افغانستان هم بتواند به این مجلس راه پیدا کند. برنامه رئیس جمهوری افغانستان برای فراهم کردن زمینه ورود پسر حکمتیار به مجلس سنای این کشور دارای انگیزه سیاسی است که به همین دلیل رئیس مجلس سنا با آن مخالفت کرده است.

رئیس سنای افغانستان نگران آنست که ورود پسر حکمتیار به این نهاد،موجب تشدید اختلافات قومی بشود به خصوص آنکه در ماه های گذشته رئیس حزب اسلامی با اتخاذ مواضعی در این زمینه به شکاف های قومی دامن زده است. «لیاقت علی امینی» کارشناس سیاسی در افغانستان گفته است، حکمتیار به  جای کمک به روند صلح و امنیت باعث تشدید تنش های حزبی، قومی و زبانی در این کشور شده است.

این دیدگاه وجود دارد که اشرف غنی در شرایطی که با برخی اعضای دولت وحدت ملی افغانستان از جمله ژنرال عبدالشید دوستم معاون اول رئیس جمهوری، عبدالله عبدالله رئیس اجرایی کابینه،محمد محقق معاون رئیس اجرایی و عطا محمد نور استاندار سابق بلخ  دچار اختلافات گسترده شده است،قصد دارد با جلب حمایت های سیاسی رئیس حزب اسلامی در بخش های مختلف آنرا جایگزین خلا ناشی از شکاف در روابط با متحدان سابق خود کند.

به خصوص آنکه دوستم،عطا محمد نور و محمد محقق ائتلاف نجات افغانستان را در جایگاه اپوزیسیون دولت تشکیل داده اند. استفاده ازظرفیت حزب اسلامی افغانستان در انتخابات آتی پارلمانی به منظور کسب کرسی های بیشترتوسط طیف حامیان غنی در این نهاد مهمترین هدفی است که رئیس جمهوری این کشور از تقویت روابط سیاسی با حکمتیار آنرا دنبال می کند.

در حالی رئیس جمهوری افغانستان درصدد جلب همکاری و حمایت حکمتیار در عرصه های سیاسی است که رئیس حزب اسلامی این کشور خود داعیه نشستن بر کرسی ریاست جمهوری افغانستان و یا هدایت دولت آینده را دارد. «عمر نثار» مدیر مرکز مطالعات افغانستان مدرن گفته است، حکمتیار برای ایجاد ائتلاف گسترده در پارلمان با هدایت رای پشتون‌ها در جنوب و شرق افغانستان تلاش دارد تا حکومت آینده افغانستان را کنترل کند.         

به نطر میرسد، برنامه غنی برای اعطای امتیارات خاص به حکمتیار برای جلب حمایت سیاسی وی،می تواند چالش های رئیس جمهوری افغانستان را افزایش دهد.118/111

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

برکناری «استاندار بلخ» از شروط حکمتیار برای پیوستن به روند صلح در افغانستان