ایران پرس: با روی کار آمدن دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و اکثریت دموکرات ها در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا این تصور وجود داشت که بایدن بدون مانع مهمی قادر به پیشبرد طرح های خود خواهد بود.

با این حال جمهوریخواهان از همان ابتدا به مخالفت با طرح ها و اقدامات برخاسته اند.

طرح‌ عظیم 1/9 تریلیون دلاری جو بایدن برای احیای اقتصادی آمریکا با انتقاد‌ گسترده ای از جانب جمهوریخواهان مخالف او همراه شده است. قانونگذاران محافظه کار آمریکا این طرح را شوکه آور توصیف کرده و اعلام کردند: "شامل برنامه‌هایی است که منابع مالی را هدر می‌دهد آنهم در شرایط زمانی که آمریکا دیگر به افزایش هرچه بیشتر بدهی هایش نیاز ندارد."

به نظر می رسد، انگیزه اصلی جمهوریخواهان از این مخالف خوانی بیش از اینکه جلوگیری از هدر رفت منابع مالی و افزایش بدهی ملی آمریکا باشد، بیشتر، ایستادگی سیاسی در برابر دموکرات ها و نمایش این موضوع است که به رغم در اقلیت بودن در هر دو مجلس آمریکا، از توان و پشتوانه لازم برای جلوگیری از پیشبرد طرح های مد نظر رئیس جمهور دموکرات آمریکا برخوردار هستند.

بسیاری از جمهوریخواهان کنگره بر این باورند که این طرح هیچ کاری برای نجات کسب و کارهای اصلی، برگرداندن مردم به کار و تقویت اقتصاد کشور نمی‌کند.

برنامه نجات آمریکا چیست؟

جو بایدن در 14 ژانویه از طرح 1/9 تریلیون دلاری خود برای مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع کرونا رونمایی کرد. طرح بایدن برای احیای اقتصادی که «برنامه نجات آمریکا» نام گرفته، مجموعه ای از مشوق های اقتصادی و کمک های مستقیم است و از جمله کمک های نقدی مستقیم، گسترش بیمه بیکاری، کمک هزینه اجاره خانه، کمک هزینه مواد غذایی، کمک به کسب وکارهای کوچک را در بر می گیرد.

آمریکا اکنون وخیم ترین وضعیت کرونایی را در بین همه کشورهای جهان دارد. شمار مبتلایان به ویروس کرونا و بیماری کووید-19 به 27 میلیون نفر و شمار تلفات از 450 هزار نفر گذر کرده است.

در عین حال، پیامدهای اقتصادی کرونا در آمریکا ویران کننده بوده است. کاهش تولید ناخالص داخلی آمریکا درسال 2020 شدیدترین کاهش از سال 1946 تاکنون و حدود 2/5 درصد بوده است.

ضمن اینکه همه گیری کرونا و تعطیلی کسب و کارها به بیکاری میلیون ها نفر منجر شده و این موضوع، خود به افزایش شدید فقر و گرسنگی بیش از 40 میلیون آمریکایی منجر شده است.

«دایان ویتمور» اقتصاددان در دانشگاه نورث وسترن آمریکا با اشاره به بحران فقر و گرسنگی در آمریکا می گوید: شرایط در ایالات متحده یک فاجعه است.

اکنون دولت بایدن با ارائه طرح اقتصادی خود قصد مقابله با این وضعیت فاجعه بار را دارد؛ طرحی که از نظر تحلیلگران، اولین آزمون برای سنجش توانایی او در هدایت این کشور آن هم در وضعیت همه‌ گیری کرونا، وخامت اوضاع اقتصادی و دوپارگی کنگره است. هدف ادعایی از ارائه این بستۀ کمک مالی و اجتماعی، حمایت مستقیم از خانواده‌ها و مشاغل آمریکا و در کنار آن، تمرکز بر مقابله با همه‌ گیری کرونا عنوان شده است.

«مایکل گاپن» اقتصاددان آمریکایی می‌گوید: "این طرح اساسا یک بسته نجات برای خروج از وضعیت فاجعه است. طرح در واقع به دنبال تغییر وضعیت مالیاتی کنونی نیست و تاثیر منفی کمی بر فعالیت های اقتصادی کنونی خواهد گذاشت."

بایدن قصد دارد برای تامین بخشی از رقم 1/9 تریلیون دلاری طرح خود، از درآمد های حاصل از افزایش مالیات ها استفاده کند، اقدامی که خوشایند بسیاری از جمهوریخواهان آمریکا نیست. با این وجود، با توجه به این که دموکرات در هر دو مجلس کنگره اکثریت دارند ، در نهایت از شانس بالایی برای تصویب این طرح برخوردارند مشروط بر این که برخی از نگرانی ها و دغدغه های جمهوریخواهان را نیز مد نظر قرار دهند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

جو بایدن: بحران اقتصادی در حال عمیق‌تر شدن است

آغاز ریاست جمهوری «جو بایدن» زیر سایه بحران‌ها