ایران پرس - بحران شبه جزیره کره یکی از مسائلی است که "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا از زمان روی کارآمدن توجه خود را معطوف به آن کرده است.

"ترامپ" هر چند در ابتدای دوره ریاست جمهوری خود، با اعزام ناوهای هواپیمابر آمریکا به اطراف شبه جزیره کره، مستقیما به تهدید کره شمالی و حتی تهدید جدی حمله هسته ای به آن پرداخت، اما همزمان وارد فاز مذاکرات سیاسی با پیونگ یانگ نیز شد.

یکی از اقدامات مهم "ترامپ" در این زمینه، پیشنهاد مذاکرات مستقیم با "کیم جونگ اون"، رهبر کره شمالی به منظور حل و فصل بحران هسته ای و موشکی شبه جزیره کره بود.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی

"ترامپ" و "کیم" تاکنون دوبار، در ژوئن 2018 درسنگاپور و در فوریه 2019 در هانوی ویتنام دیدار و مذاکره کرده اند که هر چند دور نخست با توافقاتی به پایان رسید، اما دور دوم آن بی نتیجه بود.

نشست اخیر در ویتنام نیز پس از آن که دولت آمریکا از پذیرش رفع تحریم‌های کره شمالی خودداری کرد، بی نتیجه پایان یافت.

پیونگ‌یانگ بارها از واشنگتن به دلیل ادامه اعمال فشار اقتصادی به کره شمالی، آن هم با وجود تخریب برخی سایت‌های هسته‌ای و موشکی این کشور، انتقاد کرده است.

این در حالی است که واشنگتن موضعی جدید در قبال توانمندی هسته ای پیونگ یانگ اتخاذ کرده است.

"استیو بیگان" نماینده آمریکا در امور کره‌شمالی روز دوشنبه  بر مخالفت آمریکا با خلع سلاح‌هسته‌ای تدریجی کره‌ شمالی تاکید کرد.

"بیگان" گفت: «واشنگتن خلع سلاح هسته‌ای تدریجی کره‌شمالی و از بین بردن زرادخانه هسته‌ای آن به صورت مرحله‌ای را نمی پذیرد.»

وی در عین حال به عنوان راه حلی برای امتیاز دادن به کره شمالی در قبال خلع سلاح هسته ای این کشور تاکید کرد، آمریکا می‌تواند زمینه‌های دیگری به جز رفع تحریم‌ها را به عنوان رویکردی مرحله‌ای به کره‌ شمالی پیشنهاد دهد.

 با توجه به دو دور مذاکره بی نتیجه، نماینده آمریکا در امور کره‌شمالی احتمال برگزاری نشست سوم میان سران دو کشور را رد نکرد و گفت: این موضوع در نهایت به "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا بستگی دارد.

درخواست های زیاده طلبانه آمریکا از پیونگ یانگ یعنی تعطیلی مراکز هسته ای این کشور بدون امتیاز مد نظر رهبر کره شمالی یعنی لغو تحریم های گسترده علیه این کشور به عنوان اختلاف اساسی بین دو طرف و دلیل اصلی شکست دومین دور مذاکرات ترامپ و کیم در هانوی بود.

در واقع این نشست به دلیل فاصله و شکاف بین "آنچه ترامپ می خواست با آنچه کیم می پنداشت" به نتیجه نرسید.

هر چند خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره از مهمترین خواسته های واشنگتن است، اما پیونگ یانگ نیز به دنبال رفع تحریم‌های بین المللی، امضای توافقنامه نهایی صلح بر مبنای پایان جنگ کره، خروج نیروهای نظامی و تسلیحات آمریکا از شبه جزیره کره و ایجاد کانال مستقیم دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل است.

کره شمالی در نشست هانوی به آمریکا پیشنهاد ادامه توقف آزمایش های هسته ای در ازای لغو 5 مورد از تحریم های آمریکا را مطرح کرده بود.

"چوئه سون–هویی" معاون وزیر خارجه کره شمالی

 

"چوئه سون–هویی" معاون وزیر خارجه کره شمالی در این باره گفت: "آمریکایی ها با رد پیشنهاد ما موقعیتی را از دست دادند که فقط هر هزار سال یک بار پیش می آید."

اکنون آمریکا بر این تصور است که با مطرح کردن شرطی بسیار سخت یعنی خلع سلاح هسته ای کامل و یک باره کره شمالی، "کیم" را در موضع انفعالی قرار خواهد داد، اما تجربه گذشته نشان داده است که رهبر کره شمالی به خوبی از نقش مهم برگ های برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست که بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریم ها از کره شمالی این توانمندی ها را کاهش داده و یا آنها را از بین ببرد.

در واقع نشست هانوی نشان داد که کره شمالی ها آنقدر هم که آمریکایی ها تصور می کردند ساده و خوش باور نیستند که به صرف وعده های توخالی واشنگتن، از دستاوردها و برگ های برنده خود دست بردارند. 139/120

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

 

اعلام آمادگی سئول برای همکاری نزدیک با واشنگتن و پیونگ یانگ

تاکید نخست وزیر ژاپن بر همکاری توکیو و واشنگتن ضد پیونگ یانگ

واکنش پیونگ یانگ به افزایش تحریم‌های آمریکا ضد کره شمالی/تحلیل

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی
"چوئه سون–هویی" معاون وزیر خارجه کره شمالی