ایران پرس: قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران درحالی تصویب شد که با وجود فشار شدید سیاسی آمریکا و تروئیکای اروپایی، با ریزش آرای موافقان، پیام روشنی را به واشنگتن و متحدان اروپایی اش مخابره کرد.

عصر پنجشنبه در رای‌گیری صورت گرفته 26 کشور به قطعنامه ضدایرانی رای موافق، پنج کشور رای ممتنع و دو کشور روسیه و چین رای مخالف دادند، اما بررسی نتیجه رای‌گیری صورت گرفته در مقایسه با قطعنامه مشابه ژوئن 2022 واقعیت دیگری را نشان می‌دهد.

در قطعنامه پیشین، بغیر از روسیه و چین که مخالفت کردند، 30 کشور رای موافق و سه کشور رای ممتنع دادند و از این جنبه آرای موافق در قطعنامه جدید که از نظر کارشناسان، غیرضروری و ناموجه تلقی می‌شود، یازده درصد کاهش داشته است.

«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در آژانس اقدام تروئیکای اروپایی و آمریکا علیه ایران را غیرسازنده و نابهنگام توصیف و تصریح کرد:‌ صرف نظر از انگیزه بانیان قطعنامه، فضای پیرامون مسائل پادمانی و گفت‌وگوهای وین درباره برجام را پیچیده‌تر کرد.  به همین دلیل روسیه رای مخالف داد.

بحث صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از هفته پیش که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس ادعای حل نشدن اختلافات با ایران بر سر مسائل پادمانی را مطرح کرد آغاز شد. آمریکا و تروئیکای اروپایی پیش نویس قطعنامه ای را بین اعضای شورای حکام آژانس توزیع کردند.

این قطعنامه با تکرار ادعاهای ساختگی درباره کشف مواد هسته‌ای در سه مکان اعلام نشده در ایران، همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را فوری و ضروری ارزیابی کرده‌ است. ‌در این قطعنامه همچنین از ایران خواسته‌ شده تا بدون تأخیر «توضیحات فنی موجهی» را درباره ادعاهای مطرح شده و همچنین امکان «دسترسی به سایت‌ها و تجهیزات» برای «جمع‌آوری نمونه‌ها» فراهم کند.

این اقدام در حالی صورت گرفت که تهران موافقت کرده بود تا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی ماه جاری در سفری به ایران از سایت‌های هسته‌ای بازدید و درباره ادعای اورانیوم‌های یافت شده در سه سایت هسته‌ای تحقیق کنند.

گروسی از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در مکان‌هایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی «بنیامین نتانیاهو» نخست‌ وزیر رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانه‌ها و مذاکره‌کنندگان غربی دامن زده شد.

جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده تاکید کرده است که آژانس نباید بر مبنای اسناد ساختگی رژیم صهیونیستی که با اهداف خاص سیاسی در اختیار این سازمان قرار داده می‌شود، قضاوت و براساس آنها اعلام نظر کند.

بدین ترتیب به رغم حسن نیت ایران و تلاش برای حل و فصل اختلافات با آژانس، اما غربی ها هم چنان تلاش کردند تا با ارائه و تصویب قطعنامه اخیر در شورای حکام از این مساله به مثابه ابزار فشاری علیه تهران استفاده کنند.

«محسن نذیری اصل» سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین ضمن ابراز ناامیدی از اینکه شورای حکام به جای اقدام بر اساس اساسنامه خود در کمک به صلح و امنیت بین المللی کمک کند، در حال بررسی یک موضوع ساختگی است، گفت: "سه نشست اخیر شورای حکام توسط تروئیکا و ایالات متحده به منظور پیگیری منافع سیاسی محدود خود مورد سوء استفاده قرار گرفته است."

تصویب قطعنامه جدید در شورای حکام که از سوی آمریکا و تروئیکای اروپایی ارائه شد، نشانه آشکاری از رویکرد منفی غربی ها  است که بر این توهم است که با توجه به وقوع اغتشاشات ها در ایران از یک سو و به بن بست کنونی در مسیر مذاکرات وین و اصرار آمریکا بر عدم قبول خواسته های به حق ایران در زمینه لغو تحریم ها و نیز پایان دادن به مسائل پادمانی از سوی دیگر، می توانند از طریق فشار سیاسی، تهران را وادار به قبول خواسته های غیر منطقی و زورمدارانه خود نمایند و یا اینکه ایران را وادار سازند تا از خواسته های به حق و قانونی خود صرف نظر کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117