"ملا عبدالغنی برادر" رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر که به تازگی در صدر هیاتی به چین سفر کرده بود، به درخواست مقامات پکن مبنی بر آتش بس با دولت افغانستان پاسخ منفی داد.
"فیض محمد زلاند"، آگاه سیاسی افغان که فعالیتهای طالبان را از نزدیک دنبال میکند، به رسانههای این کشور گفت: هیأت طالبان پیش از برگزاری دور هفتم گفت وگوهای صلح میان این گروه و نمایندگان آمریکا، به چین رفته و با مقامهای این کشور دیدار و گفت وگو کرده است.
مسئولان گروه طالبان، پیش ازاین نیز به درخواستها درباره آتش بس پاسخ منفی داده بودند. سفر هیات طالبان به چین که در پی درخواست دولت این کشور انجام شد تلاشی برای ترغیب این گروه به پایان دادن جنگ و خشونت در افغانستان بود که تاکنون پیگیری این گونه برنامه ها از سوی برخی کشورهای مرتبط با تحولات این کشور با موفقیت همراه نبوده است.
به خصوص آمریکا که پس از برگزاری شش دور گفت وگو با طالبان در قطر در طی چند ماه گذشته به دلیل اصرار به حضور نظامی در افغانستان که بر خلاف خواسته این گروه است نتوانسته طالبان را به ورود به فرآیند صلح متقاعد کند.
دولت چین امیدوار بود با توجه به عدم حساسیت طالبان به جایگاه این کشور در تحولات افغانستان بتواند با دعوت از نماینده طالبان، این گروه را به برقراری آتش بس در این کشور و آغاز گفت وگوهای بین الافغانی با نمایندگان دولت کابل ترغیب کند.
پس از ناکامی روسیه و آمریکا درپروسه مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان، مقامات پکن انتظار داشتند با برگزاری نشست های دوجانبه با معاون سیاسی این گروه و فراهم کردن زمینه نشست های مشترک با مقامات کابل، بتواند بخشی از نگرانی های امنیتی خود در قبال جنگ افغانستان را کاهش دهند که البته به نمایش گذاشتن ظرفیت های دیپلماسی پکن برای تعدیل تنش و خشونت در منطقه ازجمله اهداف میزبانی از "ملا برادر" بود.
"روح الله عثمانی"، کارشناس مسائل آسیای شرقی در دانشگاه "جان هاپکینز" آمریکا می گوید: "چین نگران گسترش تروریسم در منطقه ناشی از فعالیت گروه های افراطی در افغانستان است و به همین دلیل تلاش دارد تا به دولت این کشور در راستای مبارزه با تروریسم و روند مصالحه با مخالفین مسلح کمک کند."
انتشار برخی اخبار درباره رد پیشنهاد چین برای برقراری آتش بس در افغانستان از سوی طالبان حاکی از آن است که این گروه حاضر به تغییر موضع خود در خصوص لزوم خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان نیست و این مسئله را همچنان شرط ورود به فرآیند صلح در این کشور می داند.
برغم آنکه خاتمه جنگ و برقراری آتش بس و ایجاد صلح در افغانستان به خروج نظامیان آمریکا گره خورده است اما مقامات کاخ سفید با وجود ادعای تلاش برای کمک به پایان خشونت در افغانستان، حاضر به تن دادن به مطالبه ملی در این کشور برای ترک افغانستان نیستند.
"لطیف نظری" کارشناس سیاسی و استاد دانشگاه کابل گفته است؛ "آمریکا در افغانستان تنها حضور نظامی و امنیتی ندارد؛ بلکه بعنوان قدرتی که قصد دارد بازی های ژئوپلیتیکی جدیدی را در منطقه راه اندازی کند، برنامه های مشخصی دارد و برهمین اساس است که واشنگتن می کوشد در همه امور مداخله و آن را در راستای منافع خود مدیریت نماید."
به نظر میرسد در شرایط کنونی عامل اصلی بن بست در برقراری صلح در افغانستان اصرار آمریکا بر ادامه حضور در آن کشور و عدم توجه به خواست واقعی ملت افغانستان در پایان اشغالگری است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
139/117
بیشتر بخوانید:
گزارش: شش دور مذاکره بي نتيجه طالبان و دولت افغانستان
انتقاد مشاور امنیت ملی افغانستان از مذاکرات آمریکا با طالبان/ تحلیل
مسکو میزبان دومین نشست احزاب سیاسی افغانستان و گروه طالبان