مجارستان که اقتصاد آن به شدت به سرمایه گذاریهای خارجی وابسته است، پائینترین نرخ مالیات بر شرکتها را در اتحادیه اروپا را با 9 درصد دارد و ایرلند نیز با نرخ مالیات 5 / 12 درصدی بر شرکتها پس از مجارستان در مکان دوم قرار میگیرد.
شکاف و اختلاف بر سر ایجاد نظام هماهنگ مالیاتی به ویژه برای شرکتها به معضل دیگری در اتحادیه اروپا تبدیل شده است.
«پییر مسکوویسی» کمیسر امور اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا در نوامبر 2016 اعلام کرد، کمیسیون اروپا در نظر دارد برای ممانعت از کشورهای عضو در استفاده از حق وتو خود در زمینه مالیاتی به اختیارات فوق العادهای متوسل شود تا به این ترتیب بتواند مقاومت برخی از آنها را در این زمینه بشکند.
استدلال اساسی مخالفان نظام واحد مالیاتی اتحادیه اروپا این است که مالیات از مولفههای اصلی و تعیین کننده رقابت در بازار و یکسان سازی نرخ آن به رقابت در بازار واحد اروپا لطمه خواهد زد و به نفع دیگر کشورهای اروپایی تمام خواهد شد.
ضمن اینکه آنها معتقد هستند که اگر در عرصه مالیاتی رقابت میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود داشته باشد، اقتصاد اروپا تقویت خواهد شد.
با اینهمه موافقان یکسان سازی نرخ مالیات شرکتها در همه کشورهای اتحادیه اروپا، بر این عقیده هستند که این کار مانع از فرار مالیاتی شرکتهای بزرگ و چند ملیتی با ایجاد دفاتر و یا مراکز در آن دسته از کشورهای اتحادیه اروپا که مالیات کمتری از شرکتها می گیرند خواهد شد.
«اسون گیگولد»، نماینده چپگرای پارلمان اروپا در این باره می گوید:
«می دانیم کشورهایی هستند که اساساً برای برخی از شهروندان هیچ مالیاتی در نظر نمی گیرند. در واقع مساله فرار مالیاتی در کشورهای اتحادیه اروپا به معضلی بزرگ برای این کشورها و اتحادیه اروپا تبدیل شده است. این مساله نه فقط باعث ضررهای درآمدی زیادی برای دولتهای اروپایی شده بلکه، مساله عدالت مالیاتی در این کشورها را نیز زیر سئوال برده است.»
به گفته «غنی مجیدی» کارشناس اقتصادی:
«فقدان یک قانون جامع مالیاتی در سطح اتحادیه اروپا و عدم همکاری کشورهایی که به بهشت مالیاتی معروف هستند با سایر کشورهای اتحادیه اروپا، زمینه فرار مالیاتی را در سالهای اخیر آسانتر کرده است، برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا مانند ایرلند بهشتهای مالیاتی اروپا هستند.
در عین حال مساله شفافیت مالی از جمله دغدغه های اتحادیه اروپا با توجه به شیوع فرار مالیاتی محسوب می شود، البته سیاست بریتانیا در این زمینه نیز بر آتش اختلافات بین دو دسته از کشورهای حامی و محالف نظام یکسان مالیاتی در اتحادیه اروپا افزوده است.»
دولت بریتانیا که نگران پیامدهای خروج از اتحادیه اروپا بر اقتصاد این کشور است، قصد دارد به منظور ترغیب شرکتها به ادامه فعالیت در بریتانیا میزان مالیات بر شرکتها را کاهش دهد تا بدین ترتیب شرکت های بزرگ اروپایی و آمریکایی وآسیایی را به این کشور جلب کند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
114/116
بیشتر بخوانید:
هشدار اتحادیه اروپا درباره برنامههای اصلاح مالیاتی آمریکا
هشدار پنج اقتصاد بزرگ اروپا درباره اصلاحات مالیاتی آمریکا/ تحلیل
خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و تهدید محافل تجاری اروپا