ایران پرس- وزیر خارجه پاکستان گزارش‌ها مبنی بر درخواست کمک مالی اسلام‌آباد از عربستان و امارات را رد کرده است. 

«شاه محمود قریشی» در حاشیه هفتاد و سومین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با رد خبرهای منتشر شده مبنی بر درخواست کمک مالی اسلام‌آباد از عربستان و امارات مدعی شد، پاکستان از عربستان‌سعودی و امارات خواست در صورت تمایل در بخش‌های مختلف پاکستان سرمایه‌گذاری کنند.

در سفر اخیر «عمران خان» نخست وزیر پاکستان به عربستان اعلام شد، این کشور با ارائه کمک 10 میلیارد دلاری به پاکستان موافقت کرده است اگر چه دولتمردان این کشور تلاش می‌کنند آن را به گونه‌ای به تمایل رژیم آل سعود برای سرمایه گذاری در پاکستان مرتبط کنند.

اما با توجه به نوع سرمایه‌گذاری‌ها و عملکرد عربستان در پاکستان که عمدتا پیرامون تقویت وهابیت و مدارس دینی تحت مدیریت آنان درپاکستان صورت می‌گیرد که این موضوع نگرانی زیادی را در این کشور ایجاد کرده است.

با توجه به اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا به پاکستان برای توقف حمایت‌هایش از گروه‌های افراط گرا و تروریستی سفر عمران خان به عربستان و اعلام کمک 10 میلیارد دلاری این کشور به دولت وی بیش ازآنکه بیانگر تمایل آل سعود برای سرمایه‌گذاری در پاکستان باشد تلاشی برای حفظ دولت جدید اسلام‌آباد به رهبری عمران خان در اردوگاه عربستان تلقی شده است.

شکست «حزب مسلم لیگ نواز» که به طور سنتی با رژیم آل سعود ارتباط خانوادگی و گسترده‌ای دارد، عربستان را نگران از دست دادن نفوذ خود در پاکستان کرد و به همین دلیل رژیم آل سعود که درسال‌های اخیر خط تفرقه افکنی و بحران آفرینی در کشورهای اسلامی را در دستور کار خود دارد برای حفظ دولت عمران خان در مدار سیاست های خود دست و دل بازی کرده و کوشیده است خود را ناجی حل مشکلات دولت وی نشان دهد.

«نادیه مرزا» کارشناس مجری برنامه تلویزیونی «نیوز ون» معتقد است "این حق ماست که از عملکرد عربستان انتقاد کنیم. متاسفانه می‌گویند که ما پول گرفته‌ایم تا از عربستان انتقاد کنیم و ضد ما جو سازی می‌کنند. این در حالی است که اعتراض مردم ضد پاکستان برحق است."

پس از اعمال فشارهای آمریکا بر دولت پاکستان این کشور رویکرد توسعه همکاری با شرق را در پیش گرفت و تلاش کرد با توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه فشارهای آمریکا را خنثی نماید که از دیدگاه ناظران، دولت پاکستان موفق عمل کرد.

در این شرایط رویکرد عمران خان برای دریافت کمک‌های مالی از عربستان و امارات که وجهه مناسبی در میان مردم پاکستان ندارند می‌تواند تاثیر منفی بر وجهه دولت وی داشته باشد، زیرا توجیه عمران خان برای انتخاب عربستان به عنوان اولین مقصد سفر خارجیش  نتوانست افکار عمومی پاکستان را قانع کند.

نکته قابل توجه اینکه «تحریک انصاف» که اکنون قدرت را در پاکستان در دست دارد در زمان حکومت «مسلم لیگ نواز» از منتقدان جدی همکاری دولت اسلام آباد با حکام آل سعود بود.

درهمین راستا؛ «شیرین مزاری» که از وزرای کابینه «عمران خان» است گفته بود، "همکاری با عربستان بخصوص در بخش نظامی بدون جلب اعتماد مجلس ملی غیر قانونی است و نباید در برابر این موضوع سکوت کنیم."

ازاین رو اکنون این سوال مهم برای مردم پاکستان مطرح است که دریافت کمک های 10 میلیارد دلاری دولت عمران خان از عربستان تحت هرعنوانی آیا بدون هر گونه پیامد برای دولت اسلام آباد خواهد بود؟

آیا دولت عربستان در قبال این بخشش که حتی در دوره دولت مسلم لیگ نیز انجام نداد انتظاراتی از دولت عمران خان همچون همراهی درجنگ یمن و ادامه همکاری ارتش پاکستان دراین جنگ، ندارد؟

جنگی که پیامد آن کشتار مردم بی گناه یمن به خصوص زنان و کودکان است که بارها از سوی مردم پاکستان محکوم شده و خواهان عدم همکاری ارتش و دولت پاکستان با رژیم آل سعود شده اند.139/120

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

عمران خان: پاکستان در هیچ جنگ نیابتی شرکت نخواهد کرد