«سرگئی ریابکوف» در این دیدار که روز جمعه انجام شد؛ تصریح کرد: این گفتگوها اهمیت زیادی نه تنها برای دو کشور بلکه برای تامین امنیت و شکوفایی در منطقه و جهان دارد.
ایران و روسیه دارای ظرفیت های قابل توجه سیاسی و اقتصادی هستند و با تاکید بر همین ظرفیت ها مقام های دو کشور تاکید دارند که روابط موجود میتواند پیشرفتهای بیشتری داشته باشد.
مناسبات اقتصادی دو کشور در حال حاضرعلاوه بر همکاری های دوجانبه، با راه اندازی راه ترانزیتی موسوم به «کریدور شمال – جنوب»؛ وارد سطحی راهبردی شده است.
ایران و روسیه در موضوعات منطقه ای و بین المللی نیز دید گاه های نزدیک به یکدیگر و همسو دارند.
همگرایی امنیتی موتور پیشران روابط ایران و روسیه است و بهنظر میرسد در سالهای آینده نیز همچنان بستر اصلی شکلدهنده روابط دو کشور باقی بماند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه چندی قبل در دیدار با رئیس جمهوری اسلامی ایران درحاشیه هجدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای در چین، با تاکید بر اهمیت همکاری های مسکو با تهران در حوزه های اقتصادی، انرژی و دفاعی گفت:همفکری و همکاری روسیه با ایران برای تحکیم ثبات منطقه ای از جمله در بحران سوریه، ادامه خواهد یافت.
در واقع نوعی از همگرایی در تعاملات دو جانبه و همکاری های راهبردی در روابط ایران و روسیه وجود دارد که علاوه بر موضوع توافق هسته ای و همسویی در حفظ برجام؛ تعاملات دو کشور را در سایرعرصه ها در سطحی راهبردی مطرح کرده که منطبق با اهداف استراتژیک در جهت حفظ ثبات وامنیت جمعی است.
دکتر «عبدالرسول دیوسالار» کارشناس مسائل روسیه معتقد است؛ تشدید رقابتهای منطقهای و سیاستهای چالشآفرین آمریکا، اهمیت بیشتری به این جنبه از روابط داده است.
"در همین چارچوب ؛ «ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه در دیدار با عراقچی، تاکید کرد: ما تلاشهای خود را برای ممانعت از تحریم های یکجانبه آمریکا برعلیه ایران انجام میدهیم و برای اجرای برجام مصمم هستیم.
این مولفه ها نشان می دهد که روابط ایران و روسیه در حوزه مسایل استراتژیک، تاثیرگذار بودن خود راآشکار کرده است.
در این راستا همکاری دو کشور در تامین امنیت و مبارزه با تروریسم که در سوریه با موفقیت محقق شد؛ نشان می دهد روسیه و ایران شرکای مطمئنی هستند و از همکاری دو کشور همه کشورهای منطقه سود می برند.
«حسن روحانی»، رئیس جمهوری اسلامی ایران در سفر اخیر خود به ترکیه تصریح کرد: "سه کشور ایران، ترکیه و روسیه با هم همکاریهای نزدیکی دارند. ما تصمیم گرفتیم این همکاریها را ادامه دهیم."
«روحانی» همچنین گفت: ما همه معتقدیم که دوران قلدرمابی پایان یافته است و ملتهای منطقه براساس منافع مشترکشان تصمیم میگیرند.
با توجه به این رویکردها می توان گفت؛ مذاکرات و رایزنی های عراقچی در مسکو ادامه روندی است که از مدتها قبل در سطح سران و وزرای خارجه و مقام های عالیرتبه دو کشور آغاز شده است.
این مذاکرات علاوه بر هماهنگ سازی سیاستها در قبال سوریه، در قالب برنامه سیاسی موسوم به روند آستانه، فرصت مناسبی برای هماهنگی وهمگرایی در قبال چالشهای منطقهای و بینالمللی فراهم ساخته است.
نویسنده: جمشید امین زاده
139/112
بیشتر بخوانید:
روابط راهبردی ایران و روسیه خارج از تاثیرگذاری دیگران / تحلیل
شروع هفته فرهنگی ایران در مسکو + ویدئو