به گزارش رادیو ارمنی، جیمز وارلیک، ایگور پوپوف و پییر آندریو رئیسان آمریکایی، روس و فرانسوی گروه مینسک در این بیانیه تاکید کردند در سفر خود به منطقه موضوع گفت وگو پیرامون پیشنهادهای کنونی برای استقرار صلح بلندمدت در قره باغ را مورد بررسی قرار دادهاند.
به گفته رئیسان گروه مینسک، قرار است در حاشیه نشست ماه دسامبر وزرای خارجه سازمان امنیت و همکاری اروپا در هامبورگ با وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان دیدار کنند و موضوع برگزاری هرچه سریعتر دیدار روسای جمهوری دو کشور را مورد بررسی قرار دهند.
"تاتول هاکوپیان" کارشناس ارمنی ضمن تاکید بر اهمیت محتوی این بیانیه اظهار کرد: در واقع روسای گروه مینسک به این نکته اشاره دارند که پیشنهاداتی در روی میز مذاکرات قرار دارند و آن چنان که اعلام می شود، این پیشنهادات هیچ ربطی به تقویت امکانات دفتر ریاست ویژه سازمان امنیت و همکاری ندارد، بلکه سندی بر روی میز مذاکرات قرار دارد و مذاکرات پیرامون این سند در جریان است.
اما "مانول سرکیسیان" کارشناس ارمنی امور سیاسی معتقد است، بر خلاف مصاحبه جیمز وارلیک رئیس آمریکایی گروه مینسک، بیانیه این گروه حاوی نکته مهمی نیست.
این کارشناس امور سیاسی اظهار کرد: روسای گروه مینسک در واقع تنها به تلاش خود برای برگزاری دیدار روسای جمهوری دو کشور اشاره کرده اند.
لازم به ذکر است، روسای گروه مینسک در مرحله نخست سفر دوره ای خود عازم باکو پایتخت جمهوری آذربایجان شدند.
جیمز وارلیک رئیس آمریکایی این گروه در باکو از اظهارات الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان برای اعطای رژیم جمهوری خودمختار به قره باغ استقبال کرد.
تاتول هاکوپیان اظهار نظر وارلیک را مهم ارزیابی کرده و آن را منعکس کننده این موضوع می داند که آمریکایی ها چندان هم موافق این موضع روسیه نیستند که مهم، به حرکت در آوردن این چرخ است و می توان در برابر یک رژیم حقوقی بینابین برخی اراضی را به جمهوری آذربایجان بازگرداند.
تاتول هاکوپیان افزود: آمریکایی ها از تلاش روسیه برای پیشنهاد یک رژیم حقوقی موقت به قره باغ و تعویق تعیین یک رژیم حقوقی ثابت و وادار کردن ایروان به آزادسازی 5 تا 6 منطقه نگران هستند.
این همان طرح سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه است که در صورت اجرای آن جمهوری آذربایجان حتی اگر به عضویت اتحادیه اقتصادی اورآسیایی نیز در نیاید، حداقل به صورت آشکار به سمت روسیه متمایل خواهد شد.
به اعتقاد تاتول هاکوپیان در پشت پرده اظهارات علیاف تلاش دیپلماتیک نهفته است که هدف از آن وادار کردن ارمنستان به علنی کردن موضوع بازگرداندن اراضی است.
مانول سرکیسیان کارشناس ارمنی اما معتقد است، دیگر چیزی به نام روند مذاکرات وجود نداشته و طرح موسوم به طرح لاوروف نیز دیگر وجود خارجی ندارد.
سرکیسیان مهم ترین و تهدیدآمیز ترین تحول اخیر پیرامون مناقشه قره باغ را اظهارات وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه روسیه در مورد نقش مفید ترکیه در حل مناقشه می داند.
گیرو مانویان رئیس دفتر امور سیاسی و مساله ارمنی حزب داشناکسیون نیز معتقد است که از اظهارات طرف ارمنی و روسای گروه مینسک چنین استنباط می شود که در حال حاضر هدف این گروه، حفظ آتش بس است.
مانویان همچنین افزود: در حال حاضر موضوع حل مناقشه در حال بررسی نیست و لازم است فضای مناسب برای حل این مساله ایجاد شود.
مانویان همچنین با تاکید بر این موضوع که جمهوری آذربایجان مانع از حل مناقشه قره باغ میشود، افزود: وظیفه روسای گروه مینسک، میانجیگری است و اقدامات آن ها نیز در جهت حل مناقشه انجام می گیرند و نباید از آن ها انتظار داشت به قضاوت پرداخته و یک طرف را مقصر اعلام کرده و اقدامات طرف دیگر را به او گوشزد کنند.