ایران پرس- اعتراضات گسترده در فرانسه در قالب جنبش «جلیقه زردها» که از 17 نوامبر آغازشد، به رغم عقب نشینی دولت فرانسه و قبول خواسته معترضان یعنی لغو افزایش مالیات برسوخت و اعطای برخی امتیازات مانند افزایش دستمزدها و کمک های مالی دولتی، هنوز کم و بیش ادامه یافته است.

با توجه به این که امانوئل مکرون رئیس‌ جمهور فرانسه تحت فشار اعتراضات جلیقه زردها امتیازاتی به معترضان داده است، پیش بینی می شود کسری بودجه فرانسه به حدود 10 میلیارد یورو افزایش یابد و از سقفی که کمیسیون اروپا تعیین کرده است، تجاوز نماید.

«ریشار فران» Richard Ferrand رئیس مجمع ملی فرانسه اعلام کرده است: احتمالا کسری بودجه این کشور از محدوده‌ 3 درصد تولید ناخالص داخلی که اتحادیه اروپا تعیین کرده است فراتر خواهد رفت. 

ادوار فیلیپ نخست وزیر فرانسه اواسط دسامبر اعلام کرده بود که کسری بودجه فرانسه احتمالا در سال 2019 به علت تدابیر دولت برای اجابت خواسته های معترضان، حدود سه و 2 دهم درصد تولید ناخالص داخلی خواهد بود؛ در حالی که پیش‌بینی های قبلی حاکی از آن بود که کسری بودجه فرانسه اوایل سال 2019 حدود دو و 8 دهم درصد باشد.

اتحادیه اروپا روز پنجشنبه برخلاف قوانین مالی اتحادیه اروپا در اقدامی با هدف کمک به مکرون برای خروج فرانسه از بحران کنونی، آمادگی خود را برای نادیده گرفتن افزایش بیش از حد مجاز کسری بودجه فرانسه اعلام کرد.

«گونتر اوتینگر» Günther Oettinger کمیسر بودجه اروپا اعلام کرد: اتحادیه اروپا حاضر است قبول کند که کسری بودجه سال آینده فرانسه بالاتر از 3 درصد تولید ناخالص داخلی که کمیسیون اروپا تعیین کرده است، قرار گیرد، اما به شرط این که این وضعیت، موقت باشد.

کمیسیون اروپا پیش تر تاکید کرده بود اگر کسری بودجه فرانسه در سال آینده به علت اجرای تدابیر دولت مکرون برای آرام کردن اعتراضات داخلی از محدوده ای که نهاد اجرایی اتحادیه اروپا تعیین کرده است، خارج شود، کمیسیون اروپا راهکار بهتری نسبت به آنچه در خصوص ایتالیا به اجرا گذاشته است، برای فرانسه نخواهد داشت.

اهمیت فرانسه به عنوان دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا

با وجود این، اهمیت فرانسه به عنوان دومین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا و نیز سیاست های مکرون برای کاهش کسری بودجه تا قبل از وقوع بحران اخیر و از همه مهمتر موقعیت فرانسه و رئیس جمهور آن در اتحادیه اروپا باعث شده است تا کمیسیون اروپا موضعی منعطف و سازش کارانه در قبال پاریس در پیش گیرد؛ در حالی که کمیسیون اروپا با مساله کسری بودجه ایتالیا برخوردی سختگیرانه داشته و حتی تهدید کرده است که مجازات هایی را علیه رم اعمال خواهد کرد.

البته کمیسیون اروپا خواهان آن است تا مکرون به اصلاحات در بخش های مختلف اقتصاد فرانسه به ویژه در بخش اشتغال با اجرای تدابیری مانند ادامه اجرای اصلاح قانون کار یا شدت ادامه دهد تا بدین ترتیب فرانسه در مسیر رشد اقتصادی مد نظر اتحادیه اروپا ادامه مسیر دهد.

با این همه، تحقق خواسته های این نهاد اروپایی برای مکرون با توجه به ادامه اعتراضات در فرانسه و خواسته جدی معترضان برای تغییر سیاست های اقتصادی کنونی این کشور، بسیار دشوار خواهد بود .

در واقع مکرون بین دوراهی سخت تغییر اساسی سیاست های اقتصادی خود در راستای اجابت خواسته معترضان و ادامه مسیر اصلاحات قبلی با هدف اجرای سیاست های کلان اتحادیه اروپا قرار گرفته است.

135/118

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید: 

نفرت از مکرون و حمایت مردمی، دلیل موفقیت جلیقه زردها

ووآسی: امانوئل مکرون، خسته از جنبش جلیقه زردها

جلیقه زردها و ادامه روزهای دشوار مکرون در فرانسه/تحلیل