در این راستا، تاکنون امارات متحده عربی و بحرین توافقنامه همکاری با رژیم صهیونیستی امضا کردند.
سودان دیگر کشور عربی است که مقامات آمریکا درصدد جلب توافق مقامات آن، برای امضا توافقنامه و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی هستند؛ تاکنون مذاکرات آشکار و پنهان بسیاری میان مقامات سودان و آمریکا همچنین کشورهای واسطه چون امارات صورت گرفته است.
در این راستا، «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان اعلام کرد کشورش قصد ندارد خروج نام خود را از فهرست آمریکایی کشورهای حامی تروریسم که مانع دسترسی اقتصاد سودان به سرمایه گذاری خارجی شده است، با عادی سازی مناسبات با رژیم صهیونیستی مرتبط سازد.
با گذشت بیش از ماه ها از برکناری «عمر البشیر» رئیس جمهوری پیشین سودان و روی کار آمدن دولت انتقالی در این کشور، مشکلات اقتصادی، فقر و بیکاری، ناامنی و اختلافات سیاسی در این کشور ادامه دارد.
براساس آمار سازمان ملل متحد، 10 میلیون نفر سودانی با سوءتغذیه روبه رو هستند و نرخ تورم در این کشور هم از 130 درصد عبور کرده است. همه گیری کرونا و ادامه ناامنی ها نیز بر وخامت اوضاع افزوده است. این شرایط، نارضایتی ها را از عملکرد دولت انتقالی بالا برده است و سبب شده تا مقامات سودانی در تلاش برای جذب کمک های واشنگتن و حذف نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم برآیند.
در این راستا تاکنون چند دوره گفت و گو میان مقامات خارطوم و واشنگتن صورت گرفته است، چنانکه ماه گذشته «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به سودان سفر کرد، اما تاکنون رایزنی ها حاصلی برای سودان نداشته است.
آمریکا در سال 1993 و در دوره حکومت عمر البشیر رئیسجمهوری وقت سودان، این کشور را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد که در نتیجه آن سودان از دریافت کمکهای مالی و وام از صندوق بینالمللی و بانک جهانی محروم شده است.
مقامات واشنگتن اکنون نیز پیوستن سودان به عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل را شرط همکاری با این کشور تعیین کرده اند.
«محمدهادی تسخیری» رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سودان در این زمینه گفت: "آمریکاییها برخلاف چراغ سبزهای قبلی مبنی بر حذف نام سودان از لیست حامیان تروریسم، این کار را انجام ندادند تا آن را وجهالمصالحه ایجاد رابطه این کشور با رژیم صهیونیستی قرار دهند. این کار یکی از خطاهای بزرگ سیاست خارجی آمریکاست."
مقامات سودان نیز درصدد هستند تا از فرصت پیش آمده حداکثر امتیاز را از آمریکا بگیرند. در واقع عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل فرصتی را در اختیار سودان قرار داده است تا برای همراهی با سیاست های واشنگتن شروطی تعیین کند.
سه شرط خارطوم برای عادی سازی روابط با اسرائیل
براساس گزارش های منتشر شده، خارطوم سه شرط برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در حضور آمریکاییها مطرح کرده است.
این سه شرط شامل تأمین گندم و سوخت مورد نیاز سودان به ارزش 1/2 میلیارد دلار، اعطای وام دو میلیارد دلاری برای تثبیت اقتصاد خارطوم و تضمین حمایت مالی از خارطوم توسط آمریکا طی سه سال آینده است.
سودان علاوه بر سه شرط فوق همچنین درصدد متقاعد کردن آمریکا به حذف نام این کشور از فهرست کشورهای حامی «تروریسم» است. دولت سودان طی ماه های گذشته نیز اقداماتی را در این زمینه انجام داده است از جمله این اقدامات، دیدار حمدوک با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود که در این دیدار که بعدها به شدت مورد انتقاد جامعه داخلی سودان قرار گرفت، حمدوک به هواپیماهای در مسیر اسرائیل اجازه عبور از آسمان این کشور را داد.
طی هفته های گذشته اگرچه مذاکرات میان مقامات آمریکا، سودان و برخی مقامات کشورهای عربی و اسرائیل صورت گرفته اما عادی سازی روابط همچنان برای بسیاری از احزاب داخلی سودان خط قرمز است.
«حیدر الصافی» یکی از اعضای شورای مرکزی ائتلاف آزادی و تغییر با حمایت از آرمان های ملت فلسطین، خواستار پایان اشغالگری رژیم صهیونیستی شد و تاکید کرد: "این ائتلاف، عبدالله حمدوک را به عنوان نخست وزیر انتخاب کرده و به وی ابلاغ شده که اعضای ائتلاف با هرگونه عادی سازی مناسبات با رژیم صهیونیستی مخالفند."
از سوی دیگر هیچ تضمینی از سوی آمریکا برای پایبندی به تعهداتش وجود ندارد. آمریکا به ویژه طی چهارسال گذشته با اجرای سیاست های یکجانبه گرایانه نه تنها بسیاری از توافقنامه های بین المللی را فسخ کرده و از بسیاری از معاهدات و توافقات خارج شده بلکه به تعهدات پیشین خود نیز پایبند نبوده است و درباره وعده به مقامات سودان نیز تضمینی بر همراهی آمریکا با سودان و کمک به این کشور نیست بلکه این را می توان نمایش دیگری از سوی ترامپ برای جلب آرا در انتخابات پیش رو دانست.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117
بیشتر بخوانید:
سفر پمپئو به سودان؛ تلاش برای عادیسازی رابطه سودان با اسرائیل
مخالفت ائتلاف آزادی و تغییر سودان با عادی سازی روابط با تل آویو