«آندری ماهجیچ»، سخنگوی آژانس عالی آوارگان سازمان ملل اعلام کرد، «فیلیپو گراندی»، کمیسر عالی امور پناهندگان سازمان ملل قرار بود برای بازدید به ایالت راخین درغرب میانمار سفر کند اما مقامات میانمار سفر وی را به تاخیر انداختند.
سخنگوی آژانس عالی آوارگان سازمان علت اقدام دولت میانمار در به تاخیر انداختن سفر هیات سازمان ملل به راخین را بحرانی بودن اوضاع امنیتی این ایالت ذکر کرده است.
از سال 2012 که دور جدید حملات بوداییان افراطی و نظامیان تندرو میانمار به مسلمانان روهینگیا ساکن در ایالت راخین آغاز شد این منطقه دستخوش بحران و ناامنی است.
در دو سال گذشته بوداییان افراطی به تحریک «آرشین ویراتو» راهب تندرو ضمن آتش زدن خانه ها و مزارع مسلمانان روهینگیا، با قتل آنان بیش از یک میلیون نفر را نیز آواره کرده اند.
به رغم اعتراض های جهانی، دولت میانمار نه تنها مانع از ادامه کشتار مسلمانان و آزار و اذیت آنان نمی شود بلکه در برابر فشارهای جهانی در این خصوص همچنان مقاومت می کند.
پروفسور«ساسکیا ساسن»، استاد جامعهشناسی دانشگاه کلمبیا در نیویورک در باره اهداف نسل کشی مسلمانان روهینگیا که سایت خبری ایران پرس منتشر کرده است می گوید، "اخراج و بیرون راندن مسلمانان روهینگیا، شیوهای برای آزاد کردن زمینها و منابع آبی است. سوزاندن خانههای آنها نیز این فرآیند را غیرقابل بازگشت میکند چرا که آنان مجبور به فرار و ترک اراضی خود میشوند که مصیبت های بسیاری را برای آنان به همراه دارد".
اخیرا هیات سازمان ملل در گزارش خود پنج تن از فرمانده آن ارشد ارتش میانمار را به نسل کشی در مورد مسلمانان روهینگیا متهم و خواهان محاکمه آنان شد.
دولت میانمار ضمن حمایت از آنان این گزارش را رد کرد. به نظر می رسد یکی از مهمترین نگرانیهای دولت میانمار جمع آوری اسناد و مدارک در مورد جنایات صورت گرفته ضد مسلمانان روهینگیا در ایالت راخین است.
زیرا این احتمال که در آینده نزدیک دادگاههای بین المللی با بازگشایی پرونده نسل کشی مسلمانان روهینگیا بسیاری از مقامات سیاسی و فرماندهان نظامی میانمار را محاکمه کنند دور از ذهن نیست. زیرا اخیرا دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرد که صلاحیت دارد پرونده کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار را به ظن وقوع جنایت علیه بشریت بررسی کند.
این دیوان با تاکید بر صلاحیت خود برای ورود به این پرونده تاکید کرد، با وجود عدم عضویت میانمار در دیوان کیفری لاهه، عضویت صرف بنگلادش در این دادگاه راه را برای بررسی این پرونده باز کرده است.
بنابراین به نظر می رسد دولت میانمار تحت حمایتهای آمریکا و برخی کشورهای منطقه امیدوار است بتواند مانع از ورود محافل قضایی بین المللی به پرونده مسلمانان روهینگیا شود. اما نگرانی دولت میانمار از بازدید کارشناسان سازمان ملل نشان می دهد که در این مورد چندان هم اطمینان ندارد.
«مارک پیرس»، کارشناس سازمان ملل در امور پناهندگان در ارزیابی از وضعیت مسلمانان روهینگیا که سایت خبری ایران پرس منتشر کرده است می گوید؛ "بسیاری از پناهندگان روهینگیایی گرسنه و خسته اند و آب و غذا ندارند. این در حالی است که درخواست ها برای تامین غذا، مسکن، آب و بهداشت آوارگان به دلیل شمار بالای آنان برآورده نشده است و چنانچه نیازهای اساسی آنان برآورده نشود رنج مسلمانان آواره روهینگیا بدتر شده و این مسئله می تواند به یک فاجعه انسانی منجر شود."
نه تنها مسلمانان روهینگیا بلکه افکارعمومی جهانی از سازمان ملل انتظار دارند با برخورد قاطع با دولت میانمار در جهت حل مشکلات آنان تلاش کند. این سازمان به عنوان تنها مرجع جهانی پاسدار صلح می تواند با گشودن پرونده برای جنایت کاران میانمار در محافل قضایی بین المللی مانع از تداوم نسل کشی مسلمانان روهینگیا شود. 139/118
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
دور جدید سرکوبها در میانمار و نگرانی سازمان ملل
آغاز حملات ارتش میانمار ضد مسلمانان روهینگیایی
اعلام آتشبس درشمال میانمار؛ سال 2019 اجرایی میشود