دفتر "محمدو بوهاری" رئیس جمهور نیجریه در حالی فعالیت جنبش اسلامی نیجریه را ممنوع اعلام کرده که مسلمانان این کشور مدت ها است تحت فشارهای سیاسی و اجتماعی قرار دارند.
بازداشت رهبر جنبش اسلامی نیجریه در سال 2015، نقطه آغاز افزایش فشار بر مسلمانان این کشور بود؛ به طوری که پس از گذشت حدود چهار سال و به رغم رای دادگاه عالی نیجریه در دسامبر 2016 به آزادی فوری شیخ زکزاکی، وی همچنان در زندان به سر می برد.
این موضوع سبب شده است تا مسلمانان این کشور با برپایی تجمعات اعتراض آمیز، خواهان آزادی رهبر خود شوند اما دولت نیجریه با وضع قوانینی چون ممنوعیت برگزاری تجمعات اعتراض آمیز و برخورد خشونت بار با شرکتکنندگان در اعتراضات، بر میزان فشار بر جامعه مسلمانان افزوده است؛ به طوری که ده ها تن در حمله نیروهای امنیتی به تجمعات مذهبی همچون عاشورا و نیز تجمعات اعتراض آمیز علیه اقدامات دولت نیجریه علیه رهبر جنبش اسلامی این کشور کشته شده اند.
طی هفته های اخیر انتشار خبر تشدید بیماری شیخ زکزاکی و مسمومیت وی در زندان، مسلمانان نیجریه را بیش از پیش خشمگین کرده است. آنان خواهان آزادی فوری شیخ زکزاکی و درمان وی هستند. دولت نیجریه اما نه فقط این خواسته مسلمانان را نادیده گرفته بلکه کشتار و برخورد با آنان را در پیش گرفته است.
تشدید اقدامات خصمانه و خشونت بار علیه مسلمانان نیجریه در حالی است که سیر تحولات سیاسی و اجتماعی این کشور نشان می دهد ریشه اعمال این سیاست ها نفوذ آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی در دولت نیجریه است.
افزایش نفوذ معنوی مسلمانان به ویژه شیعیان در قاره آفریقا به ویژه نیجریه به عنوان پرجمعیت ترین کشور این قاره، همچنین داشتن منابع طبیعی و عظیم انرژی در آن سبب شده است طی سال های اخیر، عربستان و رژیم صهیونیستی در تلاش برای اعمال سیاست های خود و سرکوب مسلمانان، روابط خود را با نیجریه تقویت نمایند و با حمایت های خود از طریق فروش سلاح و تجهیزات و در اختیار قرار دادن منابع مالی، در راستای فشار بر مسلمانان به ویژه شیعیان در مناطق مختلف نیجریه اقدام کنند.
شیخ "آدم سوهو" عضو ارشد جنبش اسلامی در این باره می گوید: "دولت نیجریه تحت نفوذ سیاست های رژیم سعودی، آمریکا و رژیم صهیونیستی است و همگی علیه مسلمانان به ویژه شیعیان نیجریه توطئه می کنند."
در حالی برخورد با مسلمانان نیجریه شدت گرفته که مسلمانان سال ها است همزیستی مسالمت آمیزی با سایر شهروندان این کشور داشته و مطابق قوانین نیجریه زندگی کرده اند.
"شعیب موسی" استاد دانشگاه نیجریه در این زمینه می گوید: "آمریکا و متحدانش تلاش می کنند تا آزادی مذهبی را که در قانون اساسی نیجریه قرار دارد، از بین ببرند و بین مذاهب مختلف اختلاف ایجاد کنند."
در حالی عرصه بر مسلمانان نیجریه تنگ می شود که این کشور اکنون با مشکلات داخلی و خارجی بسیاری روبرو است. حضور گروه تروریستی بوکوحرام در شمال این کشور و حملات تروریستی پراکنده این گروه، امنیت را در نیجریه مخدوش و سبب آوارگی بسیاری از ساکنان مناطق شمالی این کشور شده است. مشکلات اقتصادی، فقر و بیکاری و ناامنی در مناطق مختلف از جمله مناطق نفتخیز جنوب این کشور نیز از دیگر مشکلات نیجریه است.
در این شرایط که به نظر می رسد برقراری آرامش و ثبات نسبی مهمترین خواسته شهروندان نیجریه است، اقدام دولت بوهاری در ممنوع کردن فعالیت جنبش اسلامی، می تواند عاملی برای تشدید مشکلات اجتماعی- امنیتی و مانعی بر سر وحدت و ثبات در این کشور باشد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/117
بیشتر بخوانید:
درخواست از گوترش برای رسیدگی به وضعیت "شیخ زکزاکی"/ تحلیل
حمله نیروهای امنیتی نیجریه به هواداران شیخ "زکزاکی"
شهادت 6 نفر در تظاهرات حامیان شیخ زکزاکی در نیجریه