این کشورها همچنین، سند محدودیت روابط با کوبا موسوم به "موضع مشترک"Common Position را لغو کردند.
سند "موضع مشترک" توسط دولت وقت اسپانیا ارائه شده بود و هرگونه ارتباط با کوبا را مشروط به پیشرفت در زمینه دموکراسی سازی و حقوق بشر در این کشور کرده بود. این سند که در سال 1996 توسط شورای وزیران اتحادیه اروپا به تصویب رسید، به عنوان نقطه اوج مخالفت اتحادیه اروپا با کوبا شناخته میشد.
انتظار می رود که توافقنامه جدید بین اتحادیه اروپا و کوبا بزودی توسط شورای اروپا تصویب شود. پس از آن شورای وزرای این اتحادیه نیز باید این تصمیم را تصویب کند.
پیش بینی می شود، امضای مشترک این توافقنامه بین 28 کشور اتحادیه اروپا و کوبا در روز 12 دسامبر در بروکسل برگزار شود.
این توافقنامه دوره جدیدی را در روابط دوجانبه اتحادیه اروپا و کوبا که تاکنون به دلیل سند "موضع مشترک" محدود شده بود می گشاید. اتحادیه اروپا پس از ونزوئلا و چین سومین شریک بزرگ تجاری کوبا و نیز اصلی ترین سرمایه گذار خارجی در این کشور است.
عادی سازی روابط اتحادیه اروپا و کوبا در پی نزدیک شدن روابط آمریکا و کوبا با تصمیم باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روی می دهد که به چند دهه روابط سرد بین دو کشور پایان داد.
پیش از امضای این توافق، کوبا تنها کشور آمریکای لاتین بود که توافق همکاری بین المللی با اتحادیه اروپا نداشت. کشورهای اتحادیه اروپا از جمله آلمان، فرانسه و انگلیس با شروع فرآیند عادی سازی روابط واشنگتن و کوبا، مشتاق هستند تا روابط خود با هاوانا را در زمینه های مختلف بویژه اقتصادی و تجاری گسترش دهند.
تا قبل از این، آمریکا به عنوان مانع مهم روابط اتحادیه اروپا وکوبا محسوب می شد اما با برقراری مجدد روابط آمریکا و کوبا، اکنون اروپایی ها می توانند با آسودگی خاطر به توسعه روابط با کوبا بپردازند.
اتحادیه اروپا در سال 2003 روابط خود با کوبا را به دلیل سرکوب خبرنگاران و فعالان مدنی در این کشور متوقف کرد اما این اتحادیه در سال 2008 تحریم دیپلماتیک علیه کوبا را لغو کرد و از آوریل 2014 با هدف تشویق هاوانا به ایجاد وضعیتی بهتر در این کشور، تلاش جدی برای از سر گیری روابطش با کوبا آغاز کرد.
با توجه به تصویب توافقنامه "گفت وگوی سیاسی و همکاری"، اکنون انتظار می رود زمینه ها و فرصت های جدیدی برای کشورهای اتحادیه اروپا در کوبا فراهم شود، بخصوص اینکه مقامات کوبا نیز از بسط همکاری ها با کشورهای اروپایی به ویژه افزایش سرمایه گذاری در این کشور استقبال کرده اند.
هدف اصلی مذاکرات اتحادیه اروپا و کوبا، عادیسازی روابط دو جانبه است. اتحادیه اروپا بزرگترین سرمایه گذار در کوبا به شمار می رود و مقام های اروپایی اعلام کرده اند که گسترش روابط دو جانبه می تواند موجب افزایش نقش اتحادیه اروپا در حوزه تجاری و اقتصادی کوبا شود.
توافقنامه "گفت وگوی سیاسی و همکاری" ، پایهگذار مذاکرات سیاسی میان اتحادیه اروپا و کوبا است و همچنین معیارهایی برای تجارت و کمک به این کشور تعریف کرده و قرار است جایگزین سیاستی شود که 20 سال پیش کشورهای اروپایی در قبال کوبا اتخاذ کردند و باعث نارضایتی شدید هاوانا از این کشورها شد.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اواخر سپتامبر 2016 با دعوت از کشورهای عضو این اتحادیه برای گسترش روابط با کوبا، خواهان آن شده بود تا هرچه زودتر توافقنامه همکاری بین کوبا و اتحادیه اروپا به تصویب کشورهای کشورهای عضو این اتحادیه برسد و در عین حال هر یک از این کشورها به صورت دو جانبه نیز اقدام به توسعه روابط با این کشور آمریکای لاتین کنند.