بسته کمکی توکیو که به مدت پنج سال در اختیار مانیل قرار خواهد گرفت، بر روی طرحهای زیربنایی و بخش انرژی در فیلیپین متمرکز است.
شینزو آبه که پنجشنبه گذشته به فیلیپین سفر کرد، در کنفرانس مطبوعاتی خود در مانیل گفت، به سبب اهمیتی که روابط دو جانبه با فیلیپین برای ژاپن دارد، مانیل را به عنوان نخستین مقصد خود در سال2017 انتخاب کرده است.
سفر دو روزه "شینزو آبه" نخست وزیر ژاپن، به مانیل نخستین سفر یک رهبر خارجی به فیلیپین از زمان انتخاب "رودریگو دوترته" به عنوان رئیس جمهوری این کشور در ماه مه 2016 است.
دیدار نخست وزیر ژاپن از فیلیپین، در حالی است که پس از روی کار آمدن دوترته در این کشور، سیاست خارجی مانیل در مسیر تغییراتی قابل توجه قرار گرفته است.
انتخاب فیلیپین، به عنوان اولین مقصد سفر دوره ای آبه در آسیا -اقیانوسیه حاکی از توجه ویژه توکیو به مانیل در سیاست خارجی توکیو است.
اگر چه در گذشته و تا قبل از روی کارآمدن دوترته، چین دشمن مشترک ژاپن و فیلیپین محسوب می شد، اما تغییرات در سیاست خارجی مانیل، پکن را از وضعیت در دیپلماسی فیلیپین خارج کرده است.
تنش در روابط آمریکا و فیلیپین در ماه های گذشته و حتی کاهش همکاری نظامی این دو کشور همزمان با سفر دوترته به پکن و تاکید بر توسعه همکاری چین و فیلیپین موجب شده تا دستکم درشرایط کنونی، ژاپن و فیلیپین در خصوص چین به عنوان دشمن مشترک اتفاق نظر نداشته باشند.
اختلافات دریایی ژاپن وفیلیپین، با چین به ترتیب در دریای چین شرقی و دریای چین جنوبی، سبب نزدیکی مانیل و توکیوشده بود.
در حال حاضر که وجه مشترک دشمنی با چین موجب نزدیکی ژاپن وفیلیپین نمی شود، توکیو تلاش دارد تا از طریق کمک های راهبردی به مانیل سبب ایجاد نزدیکی با فیلیپین این باراز طریق توسعه مناسبات دوجانبه شده است.
به خصوص آنکه دوترته در نشست مشترک خبری با آبه به اختلافات با پکن در دریای چین جنوبی اشاره نکرد.
البته دولت ژاپن به خوبی می داند که به دلیل رویکرد دوترته در قبال چین و پرهیز از پیگیری مطالبات ملی فیلیپین در دریای چین جنوبی ازطریق جنجال در سیاست خارجی، دولت پکن درصدد ارائه کمکهای مالی ونظامی به مانیل برای فرونشاندن مناقشه در خصوص مالکیت براین دریا است که می تواند فیلیپین را ازیک تهدید به فرصت برای چین تبدیل کند.
با توجه به این تغییرات است که چندی پیش ژاپن اعلام کرد، هواپیماهای نظامی خود را در راستای همکاریهای دو جانبه در اجرای برنامه های مشترک آموزشی - نظامی به فیلیپین اجاره می دهد.
البته ژاپن و فیلیپین توافقنامه ای درباره انتقال تجهیزات و فناوری های نظامی امضا کرده اند.
بنابراین، می توان به راحتی درک کرد که هدف آبه از ارائه کمک مالی حدود نه میلیارد دلاری به فیلیپین مقابله با نفوذ چین در آن کشور و توسعه نفوذ منطقه ای است که برای توکیو جنبه ای بشدت راهبردی دارد.116/111