آمار سازمان مهاجرت اتحادیه اروپا در این زمینه نشان می دهد: تعداد تقاضاهای پناهندگی در سراسر اروپا در حال افزایش است. تعداد تقاضاها تا ماه اوت در اتحادیه اروپا؛ نروژ، سوئیس، ایسلند و لیختنشتاین 58 درصد نسبت به دوره مشابه در سال 2021 افزایش یافته است.
کشورهای اروپایی به رغم همه شعارهای انسان دوستانه و ادعاهایی در مورد رعایت حقوق بشر اکنون بار دیگر همه اصول را نسبت به پناهجویان زیر پا گذاشته و تمهیدات بسیاری برای مقابله با آنها وضع کرده اند.
کشورهای یونان و ایتالیا رسما مرزهای دریایی خود را بسته و حتی کشتی های حامل پناهجویانی که از آب های مدیترانه نجات یافته اند را نیز به بنادر راه نمی دهند.
در این راستا، سازمان ملل متحد با اشاره به گزارش های بازماندگان اعلام کرد: "گمان می رود حداقل 252 نفر در نتیجه به اصطلاح طرح به عقب راندن پناهندگان توسط مرزبانان اروپایی، جان خود را از دست داده اند."
در پی سیاست کشورهای اروپایی به ویژه کشورهای ایتالیا و یونان علیه پناهجویان سازمان های غیردولتی که به پناهجویان در یونان کمک می کنند، اعلام کردند: "از ماه ها پیش با حملات دولت یونان و خصومت فزاینده ای رو به رو شده اند تا جایی که برخی از این سازمان ها دست از فعالیت کشیده اند."
این سازمان ها در بیانیه ای مشترک اعلام کردند: "دولت یونان مدافعان پناهجویان را هدف حمله قرار می دهند."
بحران پناهجویان در اروپا طی ماه های اخیر در پی جنگ اوکراین تشدید شده است. به جز صدها پناهجوی افغان و سوری و آفریقایی که در پی سیاست های مداخله جویانه اروپا دچار ناامنی و تنش شده و راهی اروپا هستند اکنون هزاران اوکراینی نیز وارد مرزهای اروپا شده اند.
بر اساس تازه ترین گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل: از زمان آغاز جنگ در اوکراین در24 فوریه، بیش از شش میلیون نفر از این کشور گریخته اند. به گفته کارشناسان، مهاجرت شهروندان اوکراینی، بزرگترین موج جا به جایی در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم محسوب می شود.
این درحالی است که وضعیت هزاران پناهجوی اوکراینی و غیر اوکراینی در کشورهای اروپایی وخیم گزارش شده است. در بروکسل صدها پناهجو در بی خانمانی بسر می برند به طوری که شرایط بد بهداشتی، از جمله شیوع بیماری های گال و دیفتری، پزشکان بدون مرز را بر آن داشته است که یک درمانگاه اورژانس در خیابان بیرون ساختمان دولت در مرکز بروکسل راه اندازی کند تا درخواست های پناهندگی را بررسی کند.
«هلموت ددی» رئیس انجمن شهرها و شهرهای آلمان در این زمینه گفت: "افزایش تعداد پناهجویان در ماه جاری زنگ خطر را به صدا درآورده و ظرفیت جذب در بسیاری از شهرها به پایان رسیده است."
سخنگوی دولت بلژیک نیز اعلام کرده است که کشورش با «شرایط استثنایی» از جمله کمبود پرسنل برای کارکنان مراکز اسکان متقاضیان پناهندگی، فقدان محل اقامت مناسب و بی میلی مقام های محلی برای باز کردن مراکز خود به روی پناهجویان، با توجه به نیاز به اسکان 60 هزار پناهجوی اوکراینی مواجه است.
این درحالی است که «دنیس شمیهال» نخست وزیر اوکراین اعلام کرده است: "نبود برق، آب و گرمایش در اوکراین، می تواند آغاز سونامی مهاجرتی جدید به سمت اروپا باشد."
در حالی هر روز بر شمار پناهجویانی که سر از خیابان های کشورهای عضو اتحادیه اروپا در می آورند، افزوده می شود، که مقامات اروپایی تنها از حقوق بشرحرف می زنند، اما عملا از حقوق بشر در این کشورها خبری نیست و پناهجویان با کمترین حقوق انسانی رها شده اند.
«کلاوس دوث» استاد ژئوپلیتیک دانشگاه رویال هالووی در لندن، گفت: "پرده آهنین از بین رفته است، اما متاسفانه پرده سیمخاردار اکنون به واقعیت جدیدی برای بخش عمدهای از اروپا تبدیل شده است."
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117