"اشرف غنی" با اشاره به حمله اخیر به نیروهای امنیتی افغان در ولایت "زابل" گفت: در این مرحله حساس و سرنوشتساز که بیش از هر زمان دیگری فرصت برقراری صلح فراهم شده اینگونه حملات طالبان فرصت صلح را با خطر مواجه میکند.
وزارت دفاع افغانستان پیشتر اعلام کرد در نتیجه حمله طالبان به نیروهای امنیتی در شهر "قلات" در ولایت زابل دستکم 17 نفر کشته شدند اما طالبان تاکنون مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
"عبدالله عبدالله" نیز با انتشار پیامی در رابطه با این حمله گفت: حمله اخیر جنایتی نابخشودنی است، طالبان در توافقنامه صلح متعهد به کاهش خشونت و پایان درگیریها از راه مذاکره شده است؛ راهاندازی کشتار در نوروز و آغاز سال، مغایر توافقنامه صلح و تعهد این گروه به پایان جنگ و برقراری صلح است.
واکنش مقامات افغانستان از جمله اشرف غنی و عبدالله به حملات اخیر در برخی مناطق این کشور از جمله در ولایت زابل حاکی از نگرانی آنها از به خطر افتادن زمینه های فراهم شده برای استقرار صلح در افغانستان است.
دولت و ملت افغانستان انتظار داشتند که پس از امضای توافقنامه صلح بین گروه طالبان و دولت آمریکا در دوحه پایتخت قطر در 29 فوریه گذشته؛ خشونت ها در افغانستان از سوی طالبان کاهش پیدا کند و بدین ترتیب زمینه برای برگزاری مذاکرات بین الافغانی به وجود آید.
بدنبال امضای توافقنامه دوحه و فشارهای آمریکا، اشرف غنی پس از برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری خود فرمان عفو آزادی زندانیان طالبان را صادر کرد که البته این دستور با واکنش های منفی در جامعه افغانستان روبرو شده است.
تصمیم شتابزده اشرف غنی برای آزادی زندانیان طالبان در حالی اتخاذ شد که وی پیشتر تاکید کرده بود هرگونه تصمیم گیری در این زمینه در روند گفت وگوهای بین الافغانی اتخاذ می شود.
اعتراض اشرف غنی به تداوم اقدامات مرگبار طالبان در افغانستان برغم امضای توافق صلح دوحه و در پیش بودن گفت وگوهای بین الافغانی نشان می دهد که وی به این نتیجه رسیده است که دستور برای آزادی زندانیان این گروه قبل از برگزاری مذاکرات بین الافغانی تصمیم درستی نبوده است و شتابزدگی در این زمینه حتی ممکن است به زیاده خواهی طالبان در روند این گفت وگوها منجر شود.
ادامه حملات طالبان درافغانستان با وجود امضای توافقنامه صلح با آمریکا که نشانه ای از عدم پایبندی این گروه به تعهد خود برای کاهش خشونت و توقف درگیری بوده است زنگ خطر عدم پایبندی طالبان به هرگونه توافق صلح با دولت کابل را نیز به صدا در آورده است.
حملات اخیر طالبان در مناطق مختلف افغانستان از جمله در زابل تجربه ارزشمندی برای دولت افغانستان در روند تلاش ها برای برگزاری گفت وگوهای صلح با این گروه است که احتمال تکرار این گونه اقدامات مشابه طالبان در زمان پس از امضای احتمالی توافق صلح با دولت کابل هم وجود دارد.
این دیدگاه وجود دارد که دولت افغانستان باید در مسیر برگزاری گفت وگوهای بین الافغانی بدون هرگونه شتابزدگی و امتیاز دهی به طالبان، ساز وکاری منطقی برای تامین حداکثری منافع ملی این کشور را در دستور کار قرار دهد.
در حال حاضر وجود تنش های فزاینده سیاسی در افغانستان ناشی از اختلاف عبدالله و اشرف غنی بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری موجب شده تا طالبان ازاین شرایط برای کسب امتیاز از دولت این کشور استفاده کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
139/117
بیشتر بخوانید:
مخالفت طالبان با روند تدریجی آزادی زندانیان توسط دولت افغانستان/ تحلیل
دور جدید میانجی گری نماینده آمریکا در افغانستان/ تحلیل
جدی تر شدن جنگ قدرت بین "عبدالله عبدالله" و "اشرف غنی"/ تحلیل