«محمد اشرف غنی» که از طریق ویدیوکنفرانس در نشست مرکز مطالعات بینالمللی وابسته به دانشگاه "جانز هاپکینز" Johns Hopkins واشنگتن درباره افغانستان شرکت کرده بود، گفت: برخلاف شایعات و ادعاهای برخی رسانهها، دولت کابل درخطر سقوط قرار ندارد و هدف آن برقراری صلحی عادلانه از راه مذاکره است.
سخنان رئیس جمهوری افغانستان درباره اینکه روند صلح این کشور را از موضع ضعف دنبال نخواهد کرد، همزمان با سفر "زلمی خلیل زاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان به کابل، قابل توجه و تامل است و میتواند حامل این پیام روشن برای وی و واشنگتن باشد که هر ائتلاف و مذاکره صلحی که دولت افغانستان در آن حضور نداشته باشد، اعتبارندارد.
خلیلزاد به گونهای خود را داعیه مهربانتر از مادر برای افغانستان معرفی میکند که برای دولت کابل و شخص محمد اشرف غنی رئیس جمهوری این کشور میتواند تحقیرآمیز باشد.
خلیلزاد در تلاش است که با ایجاد هماهنگی میان عربستان، پاکستان و آمریکا و در راستای اهداف واشنگتن امورصلح افغانستان را پیش ببرد که از دیدگاه دولت کابل غیر قابل قبول است چرا که معتقد است پاکستان و عربستان استقرار صلح و امنیت پایدار در افغانستان را دنبال نمی کنند و آمریکا می کوشد از آنها صرفا به عنوان ابزاری برای اجرای اهداف خود که تبدیل افغانستان به پایگاهی امن برای نیروهای نظامی آمریکا در منطقه است استفاده کند.
«حبیب الله رفیع» رئیس دایره المعارف در آکادمی علوم افغانستان معتقد است "هدف آمریکا از ایجاد پایگاههای نظامی در افغانستان دسترسی به کشورهای آسیای مرکزی است تا ضمن ترانزیت تروریسم، منافع این کشورها را به غارت ببرد."
از دیدگاه دولت افغانستان، طالبان با کمک حامیانش درصدد است با تشدید حملات خود و تصرف برخی مناطق روستایی دولت کابل را برای پذیرش خواسته هایشان وادار کند. به همین دلیل اشرف غنی اخیرا اعلام کرد ارتش و پلیس ملی افغانستان از آمادگی و توانایی لازم برای مقابله با دشمنان افغانستان برخوردارند و هر گز اجازه نخواهند داد طالبان بار دیگر در این کشور به قدرت برگردد.
در محافل سیاسی و اجتماعی در افغانستان نیز گروه طالبان نه تنها گروهی ملی به رغم ادعای سرکردگان آن تلقی نمیشود، بلکه به عنوان ابزاری در دست پاکستان محسوب میشود که برای تحقق اهداف آن با مردم افغانستان میجنگد.
حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان در این باره گفته است:
"آمریکا دستی را میگیرد که سربازان ما و غیرنظامیان افغانستانی را میکشد. این موضوع را من هرگز درک نکردم و بسیار از آن ناراحتم. آمریکاییها به طور کامل افغانستان را به عنوان منطقهای برای جنگیدن در نظر گرفتند. چنین چیزی اشتباه بوده و هست و باید اصلاح شود."
در هر حال، نگاهی به تاریخ تحولات افغانستان در بیش از یک قرن گذشته نشان میدهد مردم این کشور همواره در مقابله با اشغالگران و استعمارگران موفق عمل کرده و آنان را با خفت و خواری از سرزمین خود بیرون راندهاند.
بدونتردید تحقق مجدد آن نیازمند تقویت وحدت و اتحاد ملی است تا بیگانگان نتوانند از شرایط تفرقه به نفع خود بهرهبرداری کنند و اشرفغنی در این مورد با مسئولیت سنگینی روبهرو است.
نویسنده: مجید وقاری
دیدار خلیلزاد با اشرفغنی؛ صلح با طالبان محور گفت وگوها
اشرفغنی: برای تامین امنیت بهخارجیها نیاز نداریم
دیدار نماینده آمریکا با وزیر خارجه افغانستان
آیا افغانستان به نیروهای آمریکایی و ناتو وابسته است؟/ تحلیل