«ذبیحالله مجاهد» مدعی شد، «اشرف غنی» قصد دارد به بهانه شیوع ویروس کرونا از فرصت آتشبس برای تحکیم قدرت خود استفاده کند.
سخنگوی طالبان گفت، اگر دولت افغانستان طرفدار آتشبس و پایان جنگ است، نباید بر سر راه صلح موانع ایجاد کند.
اشرف غنی پنجشنبه شب بار دیگر از طالبان خواست که به درخواست سازمان ملل، کشورهای منطقه و صدای برحق دولت و مردم افغانستان پاسخ مثبت داده، جنگ را متوقف کرده و برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا در این کشور آتشبس کنند.
پیش ازاین ،سازمان ملل از طالبان خواستهبود که برای مبارزه با ویروس کرونا و کمک رسانی در این خصوص آتشبس اعلام کند.
طالبان که به تغییر در رویکرد دولت افغانستان در مورد چگونگی آزادی زندانیان این گروه اعتراض دارد، حاضر نیست تا پیش از آزادی همه زندانیان خود گامی در مسیر برقراری آتش بس و استقرار صلح در این کشور بردارد.
اشرف غنی پس از امضای توافقنامه صلح بین آمریکا و طالبان در 29 فوریه در دوحه پایتخت قطر از تصمیم خود برای آزادی 1500 تن از زندانیان این گروه تا پیش از برگزاری مذاکرات بین الافغانی خبر داد که گفته می شود آمار نهایی آنان 5000 نفر است.
ادامه جنگ افروزی طالبان در افغانستان که نقض توافقنامه صلح دولت محسوب می شود از دلایلی است که موجب شد تا اشرف غنی در تصمیم خود برای ازادی 1500 تن از زندانیان این گروه تجدید نظر کند و در روزهای گذشته تنها 200 تن از آنان با هدف نشان دادن حسن نیت دولت کابل آزاد شدند.
البته باید توجه داشت که فشارهای داخلی به خصوص از سوی منتقدان بر اشرف غنی درتغییر در این تصمیم هم تاثیر شایانی داشت.
از نظر منتقدان آزادی زندانیان طالبان پیش از برگزاری گفتگوهای بین الافغانی نوعی امتیاز دهی به این گروه است که می تواند بر این مذاکرات هم تاثیرات بشدت منفی داشته باشد.
در مقابل اما طالبان این تغییر در نحوه آزادی زندانیان خود را نقض توافقنامه دوحه با آمریکا می داند و همچنان بر آزادی زندانیان به طور یکجا تاکید دارد.
بر اساس چنین رویکردی است که طالبان چندی پیش گفتگوها با نمایندگان دولت افغانستان برای آزادی زندانیان دو طرف را متوقف کردند و در نشست با نمایندگان دولت آمریکا در افغانستان به این مسئله اعتراض کرد و خواستار عملی شدن وعده کاخ سفید برای آزادی یکجا همه زندانیان این گروه شدند.
با وجود توقف مذاکرات دولت افغانستان با طالبان درباره آزادی زندانیان و عصبانیت این گروه از عملکرد کابل در این زمینه، اشرف غنی با توجه به شرایط بحرانی بهداشتی ناشی از بحران کرونا در این کشور از طالبان خواسته برای کمک به مقابله با این بیماری به آتس بس تن دهد که این گروه این درخواست را رد کرده است.
طالبان مدعی شده که اشرف غنی با طرح پیشنهاد آتش بس درصدد تقویت موقعیت خود است و به این دلیل این گروه چنین پیشنهادی را نمی پذیرد.
این در حالی است که اجرای برنامه های بهداشتی و درمانی دولت افغانستان وهمچنین حضور نهادهای بین المللی کمک رسان برای کمک به مقابله با بیماری کرونا نیازمند امن بودن مناطق و سهولت دسترسی مردم به خدمات بهداشتی است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
136/118
بیشتر بخوانید:
درخواست "اشرف غنی" از طالبان برای برقرای آتش بس/ تحلیل
هشدار طالبان به پایبند نبودن آمریکا به توافقنامه صلح/ تحلیل
دیدار نمایندگان گروه طالبان و آمریکا در افغانستان/ تحلیل