خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابع و دادههای کشتیرانی، نوشت: "با وجود تداوم تحریمها علیه ایران، تهران مقاصد و مشتریان جدیدی برای محمولههای کوچکی از نفت خام خود مانند بنگلادش و عمان پیدا کرده است."
در ادامه گزارش رویترز آمده است: "ایران در صادرات نفت خود در بازه سه ماهه مارس تا مه سال جاری میلادی (۲۰۲۴) به بالاترین رقم صادرات در مقایسه با بازههای زمانی مشابه از سال ۲۰۱۸ دست یافته و در فروش نفت خود رکورد جدیدی به ثبت رسانده است."
«جواد اوجی» وزیر نفت ایران پیشتر اعلام کرده بود که صادرات نفت ایران از ۱۸۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۵۶۵ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۳ رسیده است؛ در زمینه تولید گاز مایع نیز جهش عمدهای رخ داده، بهطوری که تولید آن از سالانه سه میلیون و ۲۰۰ هزار تُن به شش میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال رسیده است.
آمریکا، سال ۲۰۱۹ به طور یکجانبه و غیرقانونی از برجام خارج شد و شدیدترین تحریمها را علیه ایران به اجرا گذاشت. دولت «جو بایدن» رئیس جمهور کنونی آمریکا نیز با ادامه این تحریم ها، به بهانه های مختلف جمهوری اسلامی ایران را تحریم کرده است. سیاست تحریمی غرب علیه ایران را باید رویه ای تکراری و البته شکست خورده دانست، چراکه هیچگاه منجر به تغییر سیاست ها و یا عقب نشینی جمهوری اسلامی ایران از مواضع اصولی خود نشده است.
مقامات آمریکایی، از تحریم ها به عنوان عاملی برای مقابله با دولت های مستقل و ایجاد محدودیت و فشار علیه مردم عادی استفاده می کنند. دولت آمریکا، در سال های اخیر تلاش کرده در بخش های مختلف با تهدید و کارشکنی مانع فروش نفت ایران در بازار جهانی شود، اما این رویه به نتیجه نرسیده است و کشورهای مختلف از خرید نفت و گاز ایران استقبال می کنند.
وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، در سال های اخیر و باتوجه به محدودیت های ایجاد شده دولت آمریکا تلاش و اقدامات متنوعی را برای پیدا کردن بازارها و مشتریان جدید انجام داده است. استفاده از ظرفیت ناوگان کشتیرانی و تحویل محموله های نفتی با سرعت به مشتریان، از جمله ابتکارت موفق شرکت ملی نفت ایران برای حضور موثر در بازارهای جهانی بوده است.
این اقدامات در شرایطی صورت گرفت، که مقامات آمریکایی نیز سرانجام به بی نتیجه بودن تحریم ها و موفقیت ایران در فروش و ارایه نفت در بازار جهانی انرژی اذعان کردند. ایران، به عنوان عضوی از سازمان کشورهای صادرکننده نفت «اوپک» همواره نقشی تاثیرگذار در بازار جهانی انرژی داشته و تحریم های آمریکا نیز نتوانسته خللی در این روند ایجاد کند.
هدف دولت آمریکا، با وضع تحریم ها و مقابله با فروش نفت ایران تاکنون به نتیجه نرسیده که این موضوع نتیجه جانفشانی و فداکاری متخصصین متعهد ایرانی است که در هیچ شرایطی تلاش خود را متوقف نمی کنند و باوجود کمبود تجهیزات در نتیجه تحریم ها به بهترین شکل چرخه تولید و فروش نفت را حفظ کرده اند و به مرور زمان ارتقاء نیز بخشیده اند.
مدیریت پایانه های نفتی و استفاده درست از ظرفیت های آن برای صادرات نیز بخشی از عملکرد موفق مدیران وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران بوده است که تاثیر مناسبی بر بازاریابی و فروش نفت ایران در اقصی نقاط جهان داشته است.
نویسنده: احسان شاه ابراهيم
117