ایران پرس - میشل عون، رییس جمهوری لبنان، تصویب پیش نویس قانون جدید انتخابات در این کشور را بزرگترین دستاورد از زمان استقلال لبنان دانست و تصریح کرد که از زمان استقلال لبنان تا کنون، انتخابات بر مبنای قانون اکثریت برگزار می‌شد و این قانون، عدالت را در عرصه نمایندگی برقرار نمی‌کرد.

پس از ماه‌ها رایزنی فشرده گروه‌های لبنانی، دولت لبنان روز چهارشنبه پیش نویس قانون جدید انتخابات این کشور را تدوین و تصویب کرد. پیش نویس قانون جدید انتخابات لبنان برای تبدیل شدن به قانون نیاز به رای نمایندگان پارلمان دارد. پارلمان لبنان نیز قرار است روز جمعه برای رای گیری درباره پیش نویس قانون انتخابات تشکیل جلسه دهد. 

پیش نویس قانون جدید انتخابات لبنان بر اساس الگوی «نسبیت» و برگزاری انتخابات در 15 حوزه انتخابی است. بر اساس طرح نسبیت، سراسر لبنان یک حوزه انتخابیه خواهد بود و هر طیفی باید به تناسب جمعیتش، نماینده در پارلمان داشته باشد. اما قانون کنونی یعنی قانون دهه 60 همه طیف‌های لبنانی را در بر نمی‌‌گیرد و اقلیت‌های کوچک نیز از مشارکت در تصمیم‌ گیری سیاسی محروم هستند و نمی‌‌توانند در پارلمان نماینده داشته باشند.

تحولات لبنان نشانه گشایش سیاسی دیگری در این کشور است و تصویب پیش نویس قانون جدید انتخابات گامی از سوی احزاب سیاسی این کشور جهت گذر از بن بست سیاسی دیگری در این کشور محسوب می شود . این بن بست سیاسی که تا مدتها بر یکی از ارکان سیاسی لبنان یعنی پارلمان سایه افکنده و به صف بندی های  مختلف در نهاد قانونگذاری لبنان انجامیده مانع از برگزاری انتخابات جدیدی علیرغم پایان یافتن مدتها از دوره مقرر پارلمان کنونی شده است.

 آخرین انتخابات پارلمانی لبنان سال 2009 برگزار شد. از آن زمان برگزاری انتخابات دو بار به تاخیرافتاده و نمایندگان رای به تمدید فعالیتهای پارلمانی لبنان تا مه سال 2018  دادند. به هرحال اختلاف بر سر نحوه برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان به بن بستی در  کنار سایر عرصه های سیاسی این کشور تبدیل شد تا مشکلات سیاسی مختلف این کشور حل نشدنی به نظر رسد.  در این میان سیاستهای انحصارگرایانه جناح چهاردهم مارس ( متشکل از گروههای لبنانی غربگرا ) در مخالفت با خواست افکارعمومی مبنی بر اتخاذ راهکارهای منطقی و سنجیده و عادلانه جهت خروج لبنان از بن بستهای سیاسی، در ایجاد انسدادهای سیاسی در لبنان نقش تعیین کننده ای داشت.

اما  فشارهای افکارعمومی در سالهای اخیر ، جناح چهاردهم مارس را مجبور به عقب نشینی هایی در سیاستهای یکجانبه خود در لبنان و همراه شدن با جناح هشتم مارس ( متشکل از گروههای لبنانی مخالف سلطه غرب ) به رهبری حزب الله لبنان کرده است که بر مشی سیاسی مبتنی بر مقاومت و مولفه های مردمسالارانه تاکید دارد.

بر این اساس جناح هشتم مارس در راستای مشارکت اقشار مختلف مردم لبنان در انتخابات بر اینکه  قانون نسبیت جایگزین  قانون دهه 1960 شود تاکید داشته است.

 تحولات سیاسی و اقبال عمومی در لبنان به قانون جدید انتخابات بار دیگر مواضع صحیح و نگرش ژرف اندیشانه مقاومت لبنان در عرصه سیاسی لبنان را نمایان ساخت و نشان داد که طرحهای طیف هشتم مارس در عرصه سیاسی این کشور در نزد عموم مردم این کشور از مقبولیت بیشتری برخودار است.

در این میان به نظر می رسد که جناح چهاردهم مارس نیز  با بازنگری  در رفتارهایش تا حدودی با فضای همدلی ایجاد شده توسط جناح مقاومت در عرصه سیاسی لبنان همراهی نشان داده است.

این تحولات چشم انداز روشنی را در خصوص  آینده سیاسی لبنان و همگرایی بیشتر میان گروههای لبنانی ارائه می دهد . بی تردید حرکت لبنان در مسیر انسجام سیاسی در کنار مقاومت  نقش تعیین کننده ای در خنثی کردن توطئه ها علیه این کشور خواهد داشت. با توجه به چنین دستاوردهایی است که  مقامات لبنانی از توافق جدید در این کشور در خصوص انتخابات به عنوان تحولی بزرگ درعرصه سیاسی یاد کردند.  113/111

بیشتربخوانید:

پیشنهاد حزب الله برای عبور لبنان از بن بست سیاسی جدید

پایان بن بست سیاسی در لبنان / عون رییس جمهور شد

آیا بن بست سیاسی در لبنان پایان می یابد؟