خلیفه حفتر با اشاره به اینکه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) با دخالت نظامی در لیبی زیرساخت های نظامی را از بین برده و زمینه را برای ظهور و فعالیت گروه های تروریستی مانند القاعده و داعش فراهم کرده است، هشدار داد: برخی سیاستمداران برای حفظ منافع خود می خواهند شرایط کنونی (ناامنی) در لیبی تداوم داشته باشد.
اظهارات ژنرال حفتر در حالی است که بیش از هشت سال از مداخله نظامی دولت های غربی در پوشش ناتو در لیبی می گذرد.
در واقع کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا، قیام مردم لیبی را دستاویزی برای مداخله و حضور نظامی در لیبی قرار دادند و نیروی هوایی ناتو بسیاری از زیر ساخت های نظامی و اقتصادی این کشور را هدف قرار داده است.
اگرچه مداخله نظامی دولتهای غربی در پوشش ناتو در لیبی به بهانه حمایت از غیرنظامیان این کشور صورت گرفت اما سهم خواهی در لیبی و مهندسی فضای جدید سیاسی در این منطقه از اهداف عمده این حملات بود.
از بین بردن زیر ساخت ها در لیبی، اعمال تحریم های نظامی، وجود سلاح های غیرمجاز، فعالیت های گروه های تروریستی و شبه نظامی در این کشور و سهم خواهی کشورهای مختلف غربی و منطقه ای اکنون لیبی را به میدان جنگ قدرتی تبدیل کرده است که برای مردم این کشور جز فقر و نا امنی و کشتار دستاوردی نداشته است.
«خمیس الجهیناوی» Khemaies Jhinaoui وزیر امور خارجه تونس در این زمینه گفت: قدرت های خارجی، لیبی را به میدانی برای جنگ های نیابتی خود تبدیل کرده اند.
ادامه بی ثباتی و جنگ قدرت در لیبی سبب تقویت گروه های تروریستی در این کشور شده است چنانچه با وجود شکست گروه تروریستی داعش در سال 2016 درلیبی، این گروه تروریستی نه تنها با انجام عملیات های پراکنده درعرصه تحولات لیبی حضور دارد، بلکه در پی شکست در عراق و سوریه، سعی در تقویت موقعیت خود در لیبی را نیز دارد.
«ویاچسلاو متوسف» Vyacheslav Kochemasov، شرق شناس و دیپلمات سابق روس، در این باره گفت: لیبی هر چه زودتر باید به وضعیت با ثباتی برسد تا تروریست های شکست خورده در سوریه نتوانند به لیبی پناه ببرند.
در حالی که پس از هشت سال، لیبی همچنان بی ثباتی و ناامنی ناشی از حملات ناتو را تحمل می کند، گردانندگان ناتو و برخی کشورهای منطقه مشغول سهم خواهی ها و ادامه مداخلات در لیبی برای ایجاد مانع بر سر ثمر نشستن مذاکرات و برگزاری انتخابات در این کشور هستند.
عملکرد کشورهای غربی و برخی از کشورهای منطقه در قبال لیبی
موضعگیری ها و عملکرد کشورهای غربی و برخی از کشورهای منطقه طی سال های گذشته در قبال لیبی بیش از پیش پرده از اهداف غیر انسانی و منفعت جویانه ناتو علیه لیبی برداشته است.
در این زمینه می توان به تلاش برای بهره مندی از منابع غنی نفت و گاز و دیگر معادن لیبی، استفاده ازموقعیت جغرافیایی این کشور به ویژه برای اروپا در راستای جلوگیری از سفر مهاجران آفریقایی به اروپا از بنادر لیبی همچنین مبارزه با تروریسم، تلاش برای نفوذ به آفریقا از راه لیبی از سوی برخی کشورهای منطقه اشاره کرد.
در این شرایط و در حالی که صف آرایی های سیاسی ادامه دارد، به نظر می رسد راه نجات لیبی، آشتی ملی واقعی در داخل و تلاش برای برگزاری انتخاباتی آزاد و امن در این کشور بدون دخالت نیروهای خارجی و یارکشی های منطقه ای است.
135/110
نویسنده : آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید :
حفتر: ناتو، زمینه ظهور گروه های تروریستی در لیبی را فراهم کرد
تلاش سناتورهای آمریکایی برای جلوگیری از خروج خودسرانه ترامپ از ناتو
ترفند آمریکا برای دوشیدن اعراب؛ ایجاد «ناتو عربی»
ناتو در آمریکای لاتین،تهدیدی برای صلح است