"لوون آیوازیان"، رئیس بخش سیاست دفاعی در وزارت دفاع ارمنستان، روز دوشنبه در نشست "هفته ناتو" درایروان با اشاره به طرح های مشترک ارمنستان با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت: این وزارتخانه در حال گسترش همکاری با کشورهای عضو ناتو است.
وی تصریح کرد، ناتو همچنان شریکی مهم برای ارمنستان است و سهمی قابل توجه در همکاری با بخش دفاعی این کشور دارد.
"آیوازیان" افزود، گفتگوهای فعالی در بخش های سیاسی و نظامی میان ایروان و ناتو در جریان است و ناتو کمک های مشورتی و تخصصی در روند اصلاحات دفاعی به ایروان ارائه می دهد.
در همین پیوند نیز، "روزاریا پوگلیسی"، معاون دفتر ناتو در گرجستان در این نشست گفت: افزایش همکاری های ناتو و ارمنستان در دستور کار این ائتلاف نظامی قرار دارد.
همکاری میان ناتو و ارمنستان از اهمیت بالایی برای این کشور برخوردار است. ارمنستان به دنبال این است که تا با استفاده از ساز و کارها و اتحادهای بین المللی بتواند توازن قوا در مناقشه میان خود و جمهوری آذربایجان را حفظ کند.
جمهوری آذربایجان نیز در کنار ارمنستان از مزایای عضویت در ناتو بهره مند است. از این رو ممکن است سازمان ناتو بتواند به عنوان یک میانجی در این مناقشه ظاهر شده و به اعمال نفوذ برای حل این بحران بپرازد.
با این حال ناتو تاکنون نتوانسته است موضع سازنده ای در قبال این بحران اتخاذ کند. میتوان گفت: ناتو دربرابر این بحران به نوعی سردرگمی دچار است که مانع قضاوت و دخالت صحیح این سازمان برای حل این مناقشه میشود.
تاکنون سازمان ناتو بیش از هرچیز سعی کرده است موضعی را اتخاذ کند که از طریق آن بتواند هر دو کشور را راضی نگه دارد. موضعی که صرفا دعوت طرفین به خویشتن داری و پرهیز از خشونت بوده است. همچنانکه دبیر کل ناتو "جنس استالتنبرگ" در سفر سال 2017 خود به جمهوری آذربایجان گفته بود، بحران غره باغ مایه نگرانی است و دو کشور بایستی تلاش کنند تا به شدت بحران افزوده نشود.
"دیوید ال فیلیپس" کارشناس روزنامه هافینگتون پست در مطلبی نوشته است: "بازیگران خارجی و غربی بایستی موضع نرم خود را در خصوص این بحران رها کنند و از فشار به طرفین و حتی بهره گیری از تحریم برای سوق دادن آنها به حل تنش استفاده کنند."
با این حال این نکته بایستی توسط دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیز در ذهن نگاشته شود که ادامه این بحران به سود مردم این دو کشور نخواهد بود. از این رو جلوگیری از تنش جدید و حفظ همزیستی مسالمت و شرایطی با ثبات، بهتر از آغاز تنشی است که نتیجه نهایی آن برای هر دو کشور مبهم و برای ملتها پرهیزنه خواهد بود. 139/120
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
تلاش ناتو برای افزایش همکاری با ارمنستان
هدف اعلامی ارمنستان از همکاری با ناتو/ تحلیل